to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:27 | 22.03.2017

Διεθνή

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητεί τη λήψη επειγόντων μέτρων για τα παιδιά μετανάστες

Η Ευρώπη πρέπει να λάβει επείγοντα μέτρα ώστε τα παιδιά μετανάστες να έχουν καλύτερη μεταχείριση, κυρίως δημιουργώντας ένα αποτελεσματικό σύστημα κηδεμονίας και σταματώντας να τα θέτει υπό κράτηση, συνιστά έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.


Για να συντάξει την έκθεση, ο ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης που είναι αρμόδιος για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες, επισκέφθηκε την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, την Τουρκία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Υπενθυμίζει πως «οι μισοί από τους εκτοπισμένους ανά τον κόσμο αυτή τη στιγμή είναι παιδιά κάτω των 18 ετών» και πως εννέα στα δέκα παιδιά που έφθασαν στην Ευρώπη από τη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου το 2016 δεν συνοδεύονταν ή είχαν χωριστεί από τους συγγενείς τους.

Καθώς η τάση αυτή δεν φαίνεται να αντιστρέφεται, επείγοντα μέτρα, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, πρέπει να ληφθούν, καθώς σήμερα στην Ευρώπη πολλά παιδιά «ζουν σε φρικτές συνθήκες», σημειώνεται στην έρευνα.

Ο εισηγητής συνιστά να διασφαλιστεί ένα ελάχιστο επίπεδο ανέσεων στους καταυλισμούς όπου προωθούνται οι μετανάστες, με ξεχωριστές εγκαταστάσεις υγιεινής για γυναίκες και άνδρες, καλύτερο φωτισμό και χώρους κατάλληλους για παιδιά προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος σεξουαλικής κακοποίησης.

Κατάλληλες διαδικασίες ταυτοποίησης, που θα λαμβάνουν υπόψη ψυχοκοινωνικά κριτήρια, θα πρέπει επίσης να τεθούν σε εφαρμογή ώστε να προσδιορίζεται η ηλικία αυτών των παιδιών και να αποτρέπεται το ενδεχόμενο μεταχείρισής τους ως ενηλίκων.

Κάθε παιδί θα πρέπει, εξάλλου, να τίθεται όσο το δυνατόν πιο νωρίς υπό την προστασία ενός κηδεμόνα, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος εξαφάνισης ή σεξουαλικής εκμετάλλευσης, σύμφωνα με τον εισηγητή της έκθεσης.

Ο εισηγητής εμφανίζεται ιδιαίτερα αυστηρός με την κράτηση των ανηλίκων, υπογραμμίζοντας πως «η απουσία εναλλακτικών στην κράτηση αποτελεί ένα από τα πιο ολέθρια διαρθρωτικά προβλήματα που επηρεάζουν τα παιδιά, και πρέπει να τύχει θεραπείας απολύτως επειγόντως».

Στο κείμενο εκφράζεται επίσης λύπη που τα παιδιά αποκλείονται συχνά στην πραγματικότητα από τις διαδικασίες μετεγκατάστασης των μεταναστών σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα και οι καθυστερήσεις στην οικογενειακή επανένωση είναι πολύ πιο μεγάλες.

Συνιστά επίσης μια «πιο ομαλή μετάβαση» ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο «ένα ασυνόδευτο παιδί που γίνεται 18 ετών να (μπορεί να) μεταφερθεί ξαφνικά σε εγκαταστάσεις για ενήλικες και να χάσει σχεδόν όλη τη βοήθεια που δικαιούνταν, ακόμη και να ξαναβρεθεί στον δρόμο χωρίς καμιά βοήθεια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)