to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:56 | 24.06.2013

Διεθνή

Συμβούλιο της Ευρώπης: Να προστατεύονται όσοι αποκαλύπτουν κρατικά μυστικά επωφελή για το δημόσιο συμφέρον

Την προστασία και όχι την τιμωρία των "πληροφοριοδοτών" που αποκαλύπτουν κρατικά μυστικά, επωφελή για το δημόσιο συμφέρον, ζητεί από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κοινοβουλευτική επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης.


Σε έκθεση με τίτλο "Εθνική Ασφάλεια και πρόσβαση σε πληροφορίες", που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, υποστηρίζεται ότι, οι "πληροφοριοδότες" που αποκαλύπτουν κρατικά μυστικά επωφελή για το δημόσιο συμφέρον, θα πρέπει να προστατεύονται από αντίποινα υπό την προϋπόθεση ότι λειτούργησαν με καλή πίστη.

Ο συντάκτης της έκθεσης, Ισπανός Σοσιαλιστής βουλευτής Arcadio Díaz Tejera, αναφερόμενος στις αποκαλύψεις των Γιουϊκιλικς και στην έναρξη της δίκης του 25χρονου Αμερικανού στρατιώτη Μπράντλυ Μάννινγκ, που διέρρευσε εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα στην ιστοσελίδα, υποστήριξε ότι απ' αυτές τις αποκαλύψεις δεν φάνηκε να προκαλούνται σοβαρές διπλωματικές συνέπειες ή κάποια μόνιμη βλάβη.

Επομένως, θεωρώ ακραία την αυστηρότητα με την οποία αντιμετώπισαν τον Μάννγινγκ οι αρχές των ΗΠΑ, κατέληξε σ' αυτό το σημείο ο Ισπανός βουλευτής.

Στην έκθεση τονίζεται ακόμη ότι, η δημοσιοποίηση εμπιστευτικών πληροφοριών ή κρατικών μυστικών που προασπίζουν το δημόσιο συμφέρον θα πρέπει να είναι υπεράνω του συμφέροντος των αρχών για την τήρηση μυστικότητας.

Με την έκθεση καλούνται οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης να εναρμονίσουν την νομοθεσία τους και να καθιερώσουν ένα σύνολο γενικών αρχών για την προστασία των "πληροφοριοδοτών" που γνωστοποιούν κρατικά μυστικά επωφελή για το δημόσιο συμφέρον.

Ασφαλώς και είναι νομικά αποδεκτό, οι κυβερνήσεις να επικαλούνται το απόρρητο για πληροφορίες και στοιχεία που έχουν σχέση με την δημόσια ασφάλεια αλλά αυτό θα πρέπει να γίνεται μέσα σε λογικά όρια και όχι να προστατεύονται "ως κρατικά μυστικά", δολοφονίες, εξαφανίσεις ανθρώπων, βασανιστήρια ή απαγωγές, καθώς και παράνομες δραστηριότητες πολιτικών αξιωματούχων, καταλήγει η έκθεση.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)