to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Συμβούλιο της Ευρώπης: Καλοί οι αλγόριθμοι, αλλά και απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Τα κράτη έρχονται αντιμέτωπα με "σημαντικές προκλήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα" σε πολλούς τομείς, όπως για παράδειγμα το "δικαίωμα στον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής και στην προστασία και των δεδομένων", προειδοποιεί η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης


(Λεπτομέρεια από το αυριανό πρωτοσέλιδο της γαλλικής Λιμπερασιόν με τίτλο «περιορισμένη ελευθερία» - δείτε και παρακάτω)

  
Το Συμβούλιο της Ευρώπης κάλεσε σήμερα τα 47 κράτη μέλη του να εφαρμόσουν μια γενική "αρχή προφύλαξης" στη χρήση των αλγορίθμων, σε μια περίοδο όπου αυτοί χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

"Στην παρούσα συγκυρία της πανδημίας της Covid-19, οι αλγοριθμικές μέθοδοι διευκολύνουν την πρόβλεψη, τη διάγνωση και την έρευνα σχετικά με τα εμβόλια και τις θεραπείες", σημειώνει στη "Σύσταση για τις επιπτώσεις αλγοριθμικών μεθόδων στα ανθρώπινα δικαιώματα" η επιτροπή των υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που απαρτίζεται από τους υπουργούς Εξωτερικών του πανευρωπαϊκού οργανισμού.

"Προηγμένες συσκευές ηλεκτρονικές παρακολούθησης εξετάζονται από αυξανόμενο αριθμό κρατών μελών", όπως η Γαλλία, όπου το θέμα της χρήσης των δεδομένων εντοπισμού από τα κινητά αποτελεί επί του παρόντος αντικείμενο συζήτησης, σημειώνει ακόμη η Επιτροπή. Τονίζει ότι αυτός ο τύπος τεχνολογίας βασίζεται "σε αλγορίθμους και αυτοματοποιημένα συστήματα".

(To πρωτοσέλιδο της Λιμπερασιόν αύριο, αφιερωμένο στην "Περιορισμένη Ελευθερία": Τα εξαιρετικά μέτρα που θεσπίστηκαν για την καταπολέμηση του κορωνοϊού ανησυχούντους υπερασπιστές των ελευθεριών που φοβούνται ότι, μόλις περάσει η κρίση, κάτι θα μείνει...)

Οι διαδικασίες αυτές έχουν "τεράστιες δυνατότητες στον τομέα της καινοτομίας και της οικονομικής ανάπτυξης σε πολλούς τομείς όπως η επικοινωνία, η εκπαίδευση, οι μεταφορές, η διακυβέρνηση και τα συστήματα υγείας", επισημαίνει.

Ωστόσο, θέτουν τα κράτη αντιμέτωπα με "σημαντικές προκλήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα" σε πολλούς τομείς, όπως για παράδειγμα το "δικαίωμα στον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής και στην προστασία και των δεδομένων", προειδοποιεί η Επιτροπή.

Σύμφωνα με το όργανο λήψης αποφάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα κράτη "θα πρέπει να απαγορεύσουν την ανάπτυξη ορισμένων (αλγοριθμικών) συστημάτων μόλις η ανάπτυξή τους παρουσιάσει υψηλό κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης ή όταν αυτά είναι τόσο αδιαφανή που κάθε έλεγχος και παρακολούθηση από τον άνθρωπο να καθίστανται μάταιοι".

Στις συστάσεις της, η Επιτροπή καλεί συνεπώς τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν "την αρχή της προφύλαξης στην υλοποίηση και την εφαρμογή συστημάτων που βασίζονται σε αλγόριθμους" και να υιοθετήσουν "νόμους, πολιτικές και πρακτικές" προκειμένου να "αποτρέπουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων"

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)