to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:36 | 19.12.2015

Διεθνή

Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ: Ομόφωνο ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός στη Συρία

Με το ψήφισμα καλείται ο ΟΗΕ να ετοιμάσει εντός ενός μήνα διάφορες επιλογές, για την εγκατάσταση επί του εδάφους ενός μηχανισμού επιτήρησης και επαλήθευσης της κατάπαυσης του πυρός.


Σε μία σπάνια επίδειξη ομοφωνίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ ενέκρινε χθες με ψήφους 15-0 ψήφισμα που ανοίγει το δρόμο για μία πορεία τερματισμού των σχεδόν πενταετών συγκρούσεων στη Συρία, με πρώτο βήμα την έναρξη συναντήσεων μεταξύ συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκειμένου να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις για μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης με επείγοντα τρόπο, με στόχο να ξεκινήσουν αυτές οι συνομιλίες στις αρχές του Ιανουαρίου του 2016.

Με το ψήφισμα καλείται ο ΟΗΕ να ετοιμάσει εντός ενός μήνα διάφορες επιλογές, για την εγκατάσταση επί του εδάφους ενός μηχανισμού επιτήρησης και επαλήθευσης της κατάπαυσης του πυρός.

Παρόντες στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που διεξήχθη υπό την προεδρία των ΗΠΑ, οι υπουργοί Εξωτερικών των περισσοτέρων μελών, συμπεριλαμβανομένων και όλων των μονίμων μελών.

Προηγήθηκε χθες συνάντηση των χωρών οι οποίοι συμμετείχαν στη σύνοδο της Βιέννης της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας (ΔΟΣΣ), όπου καταρτίστηκε οδικός χάρτης, ο οποίος προβλέπει σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης εντός εξαμήνου και διεξαγωγή εκλογών σε 18 μήνες. Στο χθεσινό ψήφισμα περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία του οδικού χάρτη της Βιέννης, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνεται η υποστήριξη προς το ανακοινωθέν της Γενεύης τον Ιούνιο του 2012, σχετικά με μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία και επικυρώνονται οι διακηρύξεις της Γενεύης.

Μπαν Γκι-μουν: Πολύ σημαντικό βήμα

Χαιρετίζοντας το ψήφισμα του Σ.Α., ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν είπε πως πρόκειται για το πρώτο που επικεντρώνεται στα πολιτικά μέσα για την επίλυση της κρίσης.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε προς μια λύση», είπε, εκφράζοντας παράλληλα την ετοιμότητα του διεθνούς οργανισμού να διαδραματίσει το ρόλο του στην εφαρμογή και επιτήρηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, όπως προνοεί το ψήφισμα του Σ.Α..

Το ψήφισμα αποτελεί τη χρυσή τομή των επιδιώξεων των ΗΠΑ και της Γαλλίας από τη μία και της Ρωσίας από την άλλη και οι δηλώσεις δείχνουν ότι διαφορές παραμένουν.

Ανοικτό το ζήτημα του Άσαντ επισημαίνει ο Λαβρόφ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε πως η Συρία πρέπει να παραμείνει ένα ενιαίο κράτος με εγγυημένη ανεξιθρησκία και να γίνει ένα ασφαλές κράτος όπου όλοι οι πολίτες θα μπορούν να ζουν άφοβα. Είπε ακόμη πως παράλληλα με την ειρηνευτική διαδικασία πρέπει να εξασφαλιστεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς το συριακό λαό στη βάση των αρχών του διεθνούς οργανισμού.

«Μόνο ο συριακός λαός έχει το δικαίωμα να ορίσει το δικό του μέλλον», είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ, αφήνοντας έτσι ανοιχτό και το ζήτημα του μέλλοντος του προέδρου Άσαντ.

Παράλληλα θεώρηση εφικτή την επίτευξη συμφωνίας για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Συρία μέσα σε έξι μήνες.

Κέρι: Να δοθεί τέλος στους σκοτωμούς

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ανέφερε πως το ψήφισμα στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς όλους ότι είναι καιρός να δοθεί τέλος στους σκοτωμούς στη Συρία και χαιρέτησε την άνευ προηγουμένου ενότητα που επιδείχθηκε μεταξύ των πέντε μονίμων μελών, αλλά παρόλα αυτά χαρακτήρισε το στόχο δύσκολο.

Παράλληλα είπε πως πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με το είδος της μεταβατικής κυβέρνησης που θα αναλάβει την εξουσία στη Συρία.

Φαμπιούς: Άμεση αποχώρηση Άσαντ

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς έδειξε πως η χώρα του επιθυμεί την άμεση αποχώρηση από την εξουσία του προέδρου Άσαντ, τονίζοντας ότι όσο εξακολουθεί να κυβερνά ο Μπασάρ αλ Άσαντ, μια αληθινή και διαρκής συμφιλίωση ανάμεσα στον πληθυσμό και το συριακό κράτος μοιάζει άπιαστη.

«Αποτελεσματική μετάβαση σημαίνει παράδοση σε μια μεταβατική κυβέρνηση όλων των εκτελεστικών εξουσιών και κυρίως τον έλεγχο του στρατού και των μηχανισμών των υπηρεσιών ασφαλείας, όπως προβλέπει το ανακοινωθέν της Γενεύης», είπε ο κ. Φαμπιούς, ζητώντας να υπάρξουν εγγυήσεις για την αποχώρηση του Σύρου προέδρου. Ξεκαθάρισε επίσης ότι θεωρεί απαράδεκτο ο Άσαντ να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)