to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

9:37 | 22.06.2020

Κοινωνία

Συμβολικός αποκλεισμός του ΧΥΤΑ: Δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση της εγκατάστασης της Φυλής

Η δημοτική κίνηση "Αλληλέγγυα Πόλη - Συμμαχία για το Ίλιον" και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν σήμερα, Δευτέρα 22/06/2020, στην κινητοποίηση πολιτών και φορέων της Δυτικής Αθήνας και Αττικής, όπου πραγματοποιήθηκε συμβολικός αποκλεισμός της εγκατάστασης της Φυλής.


Ο Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων  και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας τονίζει ότι το άμεσο και οριστικό κλείσιμο του συνόλου της εγκατάστασης στη Φυλή είναι το μήνυμα του σημερινού αποκλεισμού της εγκατάστασης, από φορείς και πολίτες.

«Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, θα πολλαπλασιαστούν και θα έχουν ακόμη πιο δυναμικό χαρακτήρα. Όσοι φαντάζονται ότι θα γίνουμε αυτόχειρες, στο βωμό της εξυπηρέτησης ιδιοτελών πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, ας αναθεωρήσουν τις απόψεις τους και ας αρχίσουν να προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα»

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Συντονισμού φορέων, συλλογικοτήτων  και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας:

«Κυβέρνηση και διοίκηση της περιφέρειας Αττικής προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι -με περιφερειακές, δευτερεύουσας σημασίας δράσεις ανακύκλωσης και με έργα «βιτρίνας»- θα αλλάξει ριζικά το ζοφερό τοπίο της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής. Κατευθύνουν ιλιγγιώδη ποσά στις τσέπες εργολάβων και προμηθευτών προεπιλεγμένου υλικού, αγνοώντας την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες και την ανάγκη για σταθερές δημοτικές υποδομές ανακύκλωσης και προδιαλογής των υλικών. Προετοιμάζουν το έδαφος για εκτόξευση του κόστους διαχείρισης των αποβλήτων, μέσω της ολοκληρωτικής παράδοσής της στους εργολάβους.

‘Ο,τι και να κάνουν, όμως, δεν μπορούν να κρύψουν την εξής απλή αλήθεια: αναγκαία προϋπόθεση για να οδηγηθούμε σε ένα βιώσιμο, οικονομικό και φιλοπεριβαλλοντικό σύστημα διαχείρισης των αποβλήτων της Αττικής είναι το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης στη Φυλή, συμπεριλαμβανομένης της χωματερής. Η διαιώνιση της λειτουργίας της συγκεκριμένης εγκατάστασης, που προωθείται με ραγδαίο ρυθμό, είναι ο λόγος για τον οποίο θα εξακολουθούν να κυριαρχούν τα σύμμεικτα σκουπίδια, να μένει καθηλωμένη η ανακύκλωση και να επικρέμεται η -ορατή, πλέον- απειλή της καύσης των σκουπιδιών.

Αυτό είναι το μήνυμα, που έστειλαν προς κάθε κατεύθυνση φορείς και πολίτες της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, ανάμεσα στους οποίους το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και η Διαδημοτική Επιτροπή, με τη σημερινή τους (Δευτέρα 22/6/2020) δυναμική παρέμβαση και τον αποκλεισμό της εγκατάστασης στη Φυλή. Δράση που προκάλεσε προσωρινό black out στη λειτουργία της και ουρά δεκάδων απορριμματοφόρων σε αναμονή.

Δηλώνουν ότι δεν έχει, πλέον, «πέραση» το διαχρονικό παραμύθι των τελευταίων 25 χρόνων για, δήθεν, κλείσιμο της χωματερής της Φυλής. Το έχουν ακυρώσει οι ίδιοι οι διοικούντες με τις πράξεις τους: ανέθεσαν την κατασκευή νέου χώρου ταφής στον ανενεργό, εδώ και δεκαπέντε χρόνια, ΧΥΤΑ Α. Λιοσίων, προχωρούν διαγωνισμό για την επέκταση του υφιστάμενου εργοστασίου επεξεργασίας σκουπιδιών, προχωρούν διαγωνισμό για νέους ΧΥΤΑ και έχουν εξαγγείλει την κατασκευή μιας νέας θηριώδους μονάδας επεξεργασίας και καύσης σκουπιδιών, με τη μέθοδο σύμπραξης δημόσιου – ιδιωτικού τομέα. Όλα αυτά σημαίνουν ότι στη Φυλή θα εξακολουθήσει να λειτουργεί μια υπερμεγέθης και υπερδραστήρια εγκατάσταση, μέχρι το 2050 στην οποία θα καταλήγει το μεγαλύτερο μέρος των σκουπιδιών της περιφέρειας Αττικής. Ποιος λογικός άνθρωπος μπορεί να πιστέψει ότι θα κλείσει, νωρίτερα, η χωματερή;

Είναι ανάγκη, ΤΩΡΑ, να μπει τέρμα στα έργα «βιτρίνας» και να αρχίσουν να υλοποιούνται οι ουσιαστικές βασικές υποδομές της αποκεντρωμένης διαχείρισης, στην κατεύθυνση της μείωσης της παραγωγής, της επαναχρησιμοποίησης, της προδιαλογής και της μέγιστης ανάκτησης υλικών. Σε συνδυασμό με τη δημιουργία των αναγκαίων νέων χώρων ασφαλούς τελικής διάθεσης (ταφής), για το μεταβατικό διάστημα στο οποίο θα είναι αναγκαία η ύπαρξή τους. Με δημόσιο χαρακτήρα, με τοπική αυτοδιοίκηση της οποίας ο αναντικατάστατος ρόλος της θα υποστηρίζεται, με ενεργή συμμετοχή των πολιτών και όχι με λογικές ανάθεσης σε τρίτους. Η ανακύκλωση είναι δική μας υπόθεση, όχι των εργολάβων.

Το κλείσιμο του συνόλου της εγκατάστασης της Φυλής δεν είναι ούτε μαξιμαλιστικό, ούτε τοπικιστικό αίτημα των κατοίκων στα Δυτικά της Αττικής. Είναι ο όρος για να αλλάξει προς το καλύτερο η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής για όλους. Αυτό πρέπει να κατανοηθεί από τους αυτοδιοικητικούς και από τους πολίτες ολόκληρης της Αττικής. Η ευαισθησία και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι έμπρακτη, να μην επιλεκτική και να μην εκδηλώνεται μόνο όταν τίθεται θέμα κόστους. Το στοίχημα αυτό ή θα το κερδίσουμε όλοι μαζί ή δε θα το κερδίσουμε ποτέ και, τότε, η έκφραση λύπης και συμπάθειας δε θα έχουν κανένα νόημα.

Το μήνυμα που στάλθηκε -και από τη σημερινή κινητοποίηση- είναι σαφές: δεν πρόκειται να μείνουμε στη ρητορική αντίθεση, θα προσπαθήσουμε να ακυρώσουμε στην πράξη τους καταστροφικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, της διοίκησης της περιφέρειας Αττικής και του -πλήρως ελεγχόμενου- φορέα διαχείρισης (ΕΔΣΝΑ), στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, θα πολλαπλασιαστούν και θα έχουν ακόμη πιο δυναμικό χαρακτήρα. Όσοι φαντάζονται ότι θα γίνουμε αυτόχειρες, στο βωμό της εξυπηρέτησης ιδιοτελών πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, ας αναθεωρήσουν τις απόψεις τους και ας αρχίσουν να προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα.

Η δημοτική κίνηση "Αλληλέγγυα Πόλη - Συμμαχία για το Ίλιον" αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

Ενώσαμε τη φωνή μας με όλους όσους είναι αποφασισμένοι να μην προχωρήσει το εγκληματικό σχέδιο της Περιφερειακής Αρχής του κ. Πατούλη που θα μετατρέψει την Δυτική Αθήνα/Αττική ως χώρο απόθεσης και ταφής, σχεδόν όλων των αποβλήτων της Αττικής για τα επόμενα χρόνια.
Η διαχείριση αποβλήτων στην Αττική σήμερα, χαρακτηρίζεται από ένα – παγιωμένο από δεκαετίες – πρωτόγονο μοντέλο εναπόθεσης του συνόλου σχεδόν των παραγόμενων αποβλήτων στην ΟΕΔΑ της Φυλής. Το μοντέλο αυτό συνιστά ένα διαχρονικό περιβαλλοντικό έγκλημα που έρχεται να προστεθεί στην ήδη υποβαθμισμένη περιοχή της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας.
Οι μελέτες για τα ρυπαντικά φορτία του ΧΥΤΑ Φυλής που πρόσφατα είδαν τα φώτα της δημοσιότητας, αποδεικνύουν ότι λόγω του ΧΥΤΑ υπάρχει σοβαρότατη περιβαλλοντική επιβάρυνση με βλαπτικές συνέπειες στους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας. Το ίδιο εφιαλτικά είναι και τα ευρήματα της επιδημιολογικής έρευνας του ΕΔΣΝΑ που έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του.
Οι εξαγγελίες του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη στο Ζάππειο, στις 30 Ιανουαρίου 2020, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στη Δυτική Αθήνα/Αττική. Το σχέδιο που κατατέθηκε δημόσια εκεί συγκεντρώνει στον ΧΥΤΑ της Φυλής το 94% των αποβλήτων της Αττικής που προορίζονται για ταφή και το 76% όσων προορίζονται για επεξεργασία.
Συγκεκριμένα, καταργεί τις (3) από τις έξι (6) Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) - που προέβλεπε το ΠΕΣΔΑ Αττικής και ορίζει πως θα γίνουν μόνο τρεις (3), εκ των οποίων η μία (1) 450.000 τόνων/έτος θα είναι στη Φυλή, ενώ οι άλλες δύο (2) στο Γραμματικό 60.000 τόνων/έτος και Σχιστό 180.000 τόνων/έτος. Το σχέδιο αυτό μας επιστρέφει άτακτα και βίαια στο σχέδιο για αέναη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής. Οι νέες μονάδες της Φυλής και του Σχιστού θα γίνουν με Συμβάσεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), δηλαδή με συμβάσεις αποικιακού χαρακτήρα και εγγυημένες ποσότητες για 27 τουλάχιστον χρόνια. Ταυτόχρονα, από τους τρεις (3) ΧΥΤΥ που προβλέπει το ΠΕΣΔΑ που εγκρίθηκε τον Δεκέμβρη του 2016, καταργείται αυτός της Νοτιοανατολικής Αττικής και παραμένουν ο ΧΥΤΥ Γραμματικού όπου θα θάβεται το 6% των υπολειμμάτων της Αττικής και ο ΧΥΤΥ Φυλής -ο οποίος δεν προβλέπεται στο ΠΕΣΔΑ- στον οποίο θα καταλήγουν το 94% των αποβλήτων της Αττικής. Επιπλέον, η κυβέρνηση σχεδιάζει την αλλαγή του ΕΣΔΑ προκειμένου να εισάγει την τεχνολογία της καύσης που ο κ. Πατούλης προβλέπει στις μονάδες της Φυλής και στο Σχιστό.
Τέλος, σε συνέχεια των αποφάσεων της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ υπ. αριθμ. 248/2019 και 94/2020 ήδη δρομολογείται η επέκταση της εγκατάστασης της Φυλής. Οι 2 νέοι ΧΥΤΑ που προωθούνται δεν προβλέπονται από το υφιστάμενο ΠΕΣΔΑ και που ρητά αναφέρει πως η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής καλύπτει βραχυ-μεσοπρόθεσμες ανάγκες. Αντιθέτως, σύμφωνα με την πρόταση της Περιφερειακής Αρχής του κ. Πατούλη ο νέος ΧΥΤΑ θα έχει διάρκεια ζωής ως το 2025 και μετά θα γίνει ΧΥΤΥ, δηλαδή θα συνεχιστεί η λειτουργία του ως χώρος ταφής.
Οι σχεδιασμοί αυτοί πρέπει να ακυρωθούν στην πράξη! Καλούμε τους πολίτες της Δυτικής Αθήνας/Αττικής, δημοτικές κινήσεις, περιβαλλοντικούς συλλόγους και κινήματα με τους αγώνες τους να σταματήσουν τα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης και της Περιφερειακής Αρχής του κ. Πατούλη, υπερασπιζόμενοι το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. 
Απαιτούμε:

 • Να ακυρωθούν οι 248/2019 και 94/2020 αποφάσεις της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ για τους νέους ΧΥΤΑ στη Φυλή και να σταματήσει ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση του ΕΜΑΚ που προβλέπεται να δέχεται το σύνολο σχεδόν των βιοπαποβλήτων της Αττικής.
 • Να ολοκληρωθεί η αποκεντρωμένη χωροθέτηση ΧΥΤΥ και ΜΕΑ με γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια με άμεσες διαδικασίες. Οι νέοι χώροι ασφαλούς επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των υπολειμμάτων δεν πρέπει να λειτουργούν μονόπλευρα και αποκλειστικά στη Δυτική Αθήνα/Αττική. Χρειάζεται δίκαιη κατανομή των βαρών, με πληθυσμιακά και χωροταξικά κριτήρια σε όλη την Αττική για ένα δημόσιο, αποκεντρωμένο οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης αποβλήτων.
 • Να εγκαταλειφθεί κάθε ιδέα για την κατασκευή στη Φυλή νέας θηριώδους μονάδας επεξεργασίας 450.000 τόνων/έτος με ΣΔΙΤ και καύση.
 • Να εγκαταλειφθεί ο σχεδιασμός για το λατομείο Μουσαμά, που βρίσκεται μια ανάσα από Πετρούπολη και Καματερό.
 • Να απομακρυνθεί ο αποτεφρωτήρας των επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων από τον ΟΕΔΑ Φυλής.
 • Να δρομολογηθεί το οριστικό κλείσιμο της ΟΕΔΑ Φυλής και να μπει η ευρύτερη περιοχή σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης.
 • Να ακυρωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Πατούλη για την εκχώρηση της ανακύκλωσης και των δημοτικών υπηρεσιών στα ιδιωτικά συμφέροντα.
 • Να μην προχωρήσει η επιχειρούμενη αναθεώρηση του ΕΣΔΑ και η εισαγωγή της καύσης.
 • Να μην καταβληθούν αντισταθμιστικά, από μέρους των Δήμων της Δυτικής Αθήνας-Δυτικής Αττικής, για όσο διάστημα λειτουργεί η εγκατάσταση της Φυλής και τα χρήματα αυτά να αξιοποιηθούν για δράσεις στήριξης πολιτών και μικρών επιχειρήσεων.
 • Να στηριχθούν οι Δήμοι της Αττικής με τους αναγκαίους πόρους για προσωπικό, μέσα προστασίας και λοιπό εξοπλισμό ώστε να είναι σε θέση να υλοποιήσουν τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων με έμφαση στην διαλογή στην πηγή.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ τονίζει: Το έγκλημα που συντελείται στην Δυτική Αττική και Δυτική Αθήνα, πρέπει να σταματήσει τώρα.

 4 άτομα, ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

Οι Ενεργοί Πολίτες Δημοτική Κίνηση Πετρούπολης αναφέρουν:

ΝΑ ΦΩΝΆΞΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΉ.
Τώρα συμμετέχουμε στη κατάληψη στη χωματερή στη Φυλή ενάντια στις επεκτάσεις και στη λειτουργία της. Οι Ενεργοί Πολίτες μέσα από τη διαδημοτική επιτροπή θα αγωνιστούμε να ενημερωθούν και να αφυπνιστούν όλοι οι συμπολίτες μας για το άμεσο και οριστικό κλείσιμο ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ για να μην γίνουν οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Πετρούπολη στο αμαξοστάσιο που ψήφισε η κυβέρνηση με τη συνεργασία της Διοίκησης του Δήμου πίσω από τη πλάτη του δημοτικού συμβουλίου.
Είμαστε εδώ στη Φυλή, μέλη μας, Δημοτικοί μας Σύμβουλοι Μανώλης Μπουσούνης (επικεφαλής) και Θέμης Μπουρνάς.
Η μπόχα και το δηλητήριο που μας πνίγει κρυφά και φανερά κάθε μέρα δεν είναι το μέλλον μας.
Το μέλλον μας πρέπει να είναι η δίκαιη κατανομή της διαχείρισης των αποβλήτων σε όλη την Αττική με αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα. Η διαλογή στην πηγή, η ανακύκλωση, η κομποστοποιηση, η επαναχρηση.
Όσο φορτώνουν τη Δυτική Αττική και Δυτική Αθήνα με όλα τα βάρη της Αττικής είναι μονόδρομος για την αξιοπρέπεια μας η καθολική αντίσταση σε κάθε σχεδιασμό Κυβέρνησής και Περιφέρειας.

Η εγκατάσταση της Φυλής σε αριθμούς

Τα βασικά της μεγέθη στη σημερινή θηριώδη μορφή της σε σύγκριση με τα αντίστοιχα μεγέθη που θα έχει το 2045, στο βαθμό που θα υλοποιηθούν οι τρέχοντες σχεδιασμοί της διοίκησης Πατούλη και της κυβέρνησης της ΝΔ.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)