to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:02 | 11.12.2016

Κοινωνία

«Σολάρουν» οι μουσικοί του δρόμου στην παραλία Θεσσαλονίκης (βίντεο και φωτογραφίες)

Συμβολική κινητοποίηση διοργανώνουν μουσικοί, στο πλακόστρωτο της νέας παραλίας Θεσσαλονίκης,σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ενοχλήσεις και διώξεις που υφίστανται -όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι - με την κατηγορία ότι επαιτούν.


Συμβολική κινητοποίηση μετά μουσικής διοργανώνουν στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης μουσικοί του δρόμου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ενοχλήσεις και διώξεις που υφίστανται -όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι - με την κατηγορία του ότι επαιτούν.

Ομάδες μουσικών και άλλων καλλιτεχνών βρίσκονται στο πλακόστρωτο της παραλίας μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο και εκφράζουν με μουσική και δρώμενα τη συμπαράστασή τους στους μουσικούς του δρόμου.

"Δεν θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο ο μουσικός να παίρνει μία άδεια, δεν νομίζουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας φορέας, ο οποίος θα πρέπει να δίνει άδεια για να παίζει ένας μουσικός ελεύθερα. Οι μουσικοί υφίστανται όλο το νομικό πλαίσιο που έχει να κάνει με το ιδιωτικό δίκαιο. Τα πεζοδρόμια είναι ελεύθερα, οι πεζόδρομοι και οι δρόμοι είναι ελεύθεροι, οι γωνιές στα διάφορα κτίρια είναι ελεύθερες και οι μουσικοί μπορούν να παίζουν. Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρχουν άδειες για τέτοια ζητήματα" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος, Γιώργος Χατζόπουλος.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος εξέφρασε την αντίθεσή του σε πρόταση δημιουργίας μητρώου μουσικών του δρόμου.

"Τι είναι μουσικός του δρόμου, είναι κάποια καινούρια ιδιότητα; Οι μουσικοί είναι μουσικοί, αν κάποιος αποφασίζει να παίξει στον δρόμο, παίζει στον δρόμο. Ένας μαθητής του Ωδείου μπορεί να θέλει να δοκιμάσει πως αντιδράει ο κόσμος, όταν τον ακούει να παίζει μουσική, ή ομάδες μαθητών από τα Μουσικά Σχολεία κατεβαίνουν στον δρόμο να παίξουν μουσική. Πρέπει να πάνε να πάρουν άδεια, ή να εγγραφούν σε ένα μητρώο;" υπογράμμισε.

Ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος έστειλε για το θέμα των μουσικών του δρόμου επιστολή στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η οποία κοινοποιήθηκε επίσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στην επιστολή ο Σύλλογος εξηγεί τους λόγους, για τους οποίους δεν είναι επαίτες οι μουσικοί, ζητά κάποιες ρυθμίσεις προκειμένου να μην γίνονται "άδικες προσαγωγές και καταδίκες", όπως επισημαίνει και τονίζει ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει και να ενθαρρύνει την δραστηριότητα των "μουσικών του δρόμου".

"Οι μουσικοί του δρόμου είναι μαθητές που προέρχονται από Μουσικά Σχολεία, είναι σπουδαστές του Τμήματος Μουσικής του ΑΠΘ, επαγγελματίες μουσικοί, οι οποίοι δεν έχουν δουλειά και βγαίνουν στον δρόμο και αντιμετωπίζουν την ανεργία τους με αξιοπρεπή τρόπο, είναι κάποιοι μετανάστες, που αντιμετωπίζουν ως έναν τρόπο επικοινωνίας το να παίζουν μουσική στον δρόμο, είναι κάποιοι τουρίστες που αποφασίζουν να παρουσιάσουν τη μουσική της πατρίδας τους για να δουν πως αντιδράει ο κόσμος" ανέφερε ο κ. Χατζόπουλος.

 

Την υποστήριξή της στους μουσικούς του δρόμου εκφράζει, με δήλωσή της, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Έλλη Χρυσίδου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ: «Οι μουσικοί του δρόμου ομορφαίνουν την πόλη και την καθημερινότητά μας. Προφανώς και δεν επαιτούν. Θέση μας είναι ότι δεν είναι ούτε επαίτες ούτε 'μικροπωλητές' της τέχνης, αλλά εκφράζουν μια άποψη και έναν τρόπο ζωής» τονίζει η Αντιδήμαρχος, επικροτώντας την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση. Διερωτάται δε από πού προκύπτει ότι είναι επαίτες, σπεύδοντας να δώσει η ίδια την απάντηση: «Από μία ξεπερασμένη νομοθεσία».

«Ως Διοίκηση πιστεύουμε στην χωρίς όρια και χωρίς ταμπέλες ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση, στην τέχνη που θέλει να δημιουργήσει τα δικά της σύνορα, στους καλλιτέχνες της σκέψης, της αναζήτησης της δικής τους ελπίδας, του δικού τους ελεύθερου κοινού, πιστεύουμε και στηρίζουμε τους μουσικούς του δρόμου γιατί είναι οι δημιουργοί που συμβάλλουν στην πολιτιστική ταυτότητα και κουλτούρα κάθε πόλης» αναφέρει η κ. Χρυσίδου.

Καταλήγοντας, εκφράζει τη θέληση του Δήμου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα και στο πλαίσιο αυτό έχουν ξεκινήσει επαφές με μουσικούς, αλλά και στενή συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων «ώστε και οι μουσικοί του δρόμου να εκφράζονται και η πόλη να τους απολαμβάνει».

Η ιστοσελίδα dailythess βρέθηκε στην παραλία και μεταδίδει εικόνα, βίντεο και μουσικές. Γιατί πράγματι, όπως επίσημανε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, οι μουσικοί του δρόμου ομορφαίνουν την πόλη, και όντως, όπως επισημαίνει η Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης, είναι απαραίτητη η ελευθερία πολιτιστικής παρουσίας σε όλη την πόλη, και, όπως έχει δηλώσει στο dailythess ο τραγουδοποιός Δημήτρης Ζερβουδάκης, θα ήταν ευχής έργον να σταματήσουν «οι τοπικοί αλλά και οι κεντρικοί άρχοντες στο θέμα των μουσικών του δρόμου να συμπεριφέρονται σαν Μαρίες Αντουανέτες»

Φωτογραφίες:

Και βίντεο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)