to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:58 | 22.08.2016

Διεθνή

Ρέντσι, Μέρκελ, Ολάντ: Το μέλλον της Ε.Ε. μετά το Brexit

Στο αεροδρόμιο Καποντικίνο της Νάπολης προσγειώθηκε η Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι επισκέφθηκαν τον τάφο του «πατέρα της ενωμένης Ευρώπης» Αλτιέρο Σπινέλι στο μικρό νησί Βεντοτένε.


Ο Σπινέλι, μαζί με τους Ερνέστο Ρόσι και Εουτζένιο Κολόρνι, το 1941, εξόριστος στο Βεντοτένε, συνέγραψε το «Μανιφέστο για μια Ελεύθερη και Ενωμένη Ευρώπη», το οποίο θεωρείται η κύρια βάση πάνω στην οποία οικοδομήθηκε στην συνέχεια η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, η οποία εξελίχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κίνηση αυτή των τριών ηγετών, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, υπογραμμίζει την ανάγκη επιστροφής στα πραγματικά ιδεώδη της Ευρώπης, με ιδιαίτερη αναφορά στην αλληλεγγύη και την κοινωνική παράμετρο.

Παράλληλα το τηλεοπτικό δίκτυο Rainews υπογραμμίζει ότι κατά τη σημερινή τριμερή σύνοδο πρόκειται να συζητηθούν αναλυτικά η δυνατότητα μετατροπής της Frontex σε συνοριοφυλακή με αυξημένες αρμοδιότητες, η ενίσχυση του Erasmus, αλλά και ανταλλαγές εργαζομένων με στόχο την επαγγελματική κατάρτιση, καθώς και η ανανέωση του «προγράμματος Γιούνκερ» για τις επενδύσεις, το οποίο και πρόκειται να λήξει το 2017.


Την ίδια ώρα η DW αναφέρει ότι στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκεται πρώτα απ΄ όλα η στρατηγική με την οποία πρέπει να αντιμετωπισθεί η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, ενώ παράλληλα οι τρεις ηγέτες επιδιώκουν μια ενίσχυση του ευρωπαϊκού οράματος. Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο πρόκειται να συζητηθεί και η στενότερη συνεργασία στον τομέα της άμυνας. Η εφημερίδα La Repubblica γράφει ότι ο Ματέο Ρέντσι θα προτείνει την σύσταση ευρωπαϊκών δυνάμεων, οι οποίες να μπορούν να αποσταλούν, αν κριθεί αναγκαίο, στην Λιβύη και όχι μόνον. Παράλληλα, στόχος του ιταλού οικοδεσπότη είναι να γίνει σαφές ότι η στρατηγική της λιτότητας δεν φέρνει αποτελέσματα, ότι απαιτείται ευελιξία και ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις.



Ρέντσι: Η Ευρώπη δεν έχει τελειώσει μετά το Brexit

Η Ευρώπη «δεν έχει τελειώσει» μετά το Brexit, διεμήνυσε σήμερα ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Ρέντσι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε από το αεροπλανοφόρο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, στα ανοικτά της ιταλικής νήσου Βεντοτένε, έχοντας στο πλευρό του την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

«Πολλοί πίστεψαν μετά το Brexit ότι η Ευρώπη τελείωσε. Αυτό δεν ισχύει», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, λίγο προτού παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας με την Μέρκελ και τον Ολάντ, με τους οποίους θα συζητήσει τους τρόπους που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσει να κάνει μια νέα αρχή, μετά το σοκ της απόφασης των Βρετανών πολιτών να εγκαταλείψουν την Ένωση.

«Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, είναι ο κατακερματισμός, η διαίρεση» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Η συνάντηση των τριών ηγετών σήμερα στη Μεσόγειο πραγματοποιείται τρεις εβδομάδες πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για την 16η Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα κι η οποία συγκλήθηκε στον απόηχο του Brexit.

Η Άγγελα Μέρκελ από την πλευρά της επισήμανε ότι η προσφυγική κρίση με την οποία είναι αντιμέτωπη η ΕΕ θα είναι στην ατζέντα των συνομιλιών αυτού του δείπνου εργασίας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον Ιταλό πρωθυπουργό επισκέφθηκαν τον τάφο του Αλτιέρο Σπινέλι, του «πατέρα της ενωμένης Ευρώπης», που βρίσκεται στη νήσο Βεντοτένε. Ο Ματέο Ρέντσι αναφέρεται συχνά στο έργο του άνδρα που θεωρείται ως ένας εκ των μεγάλων εμπνευστών του ευρωπαϊκού σχεδίου, τον οποίο ο Μπενίτο Μουσολίνι φυλάκισε το 1941 σε αυτή τη νήσο, μεταξύ της Ρώμης και της Νάπολης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)