to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Συμβαίνουν και εις Παρισίους

Είμαι βέβαιος ότι οι αναγνώστες θα βρουν αναλογίες με γεγονότα της δικής μας πολιτικής σκηνής


Η γαλλική εφημερίδα Canard Enchainé αποκαλύπτει στο αυριανό φύλλο της ότι η Πηνελόπη Φιγιόν, σύζυγος του Γάλλου υποψήφιου Προέδρου Φρανσουά Φιγιόν (με το κόμμα της δεξιάς) εισέπραξε τελικά περί τις 900.000 ευρώ σε εικαζόμενες αργομισθίες την τελευταία οχταετία και όχι 500.000 όπως νομιζόταν. Η κ. Φιγιόν είχε προσληφθεί αμειβόμενη συνεργάτρια του συζύγου της στη Βουλή και, όταν εκείνος διετέλεσε πρωθυπουργός (2007-2012) εκείνη ήταν αμειβόμενη βοηθός του αναπληρωτή του.

Ακόμα κι αν η απασχόληση της κ. Φιγιόν αποδειχτεί υπαρκτή και νόμιμη, η υπόθεση είναι καίριο πλήγμα για έναν πολιτικό που κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές και το χρίσμα του υποψηφίου έχοντας ως σημαία του τις δρακόντειες περικοπές θέσεων εργασίας στο δημόσιο.

Ενδιαφέρον είναι ότι επί ενάμιση χρόνο η κ. Φιγιόν ήταν επίσης έμμισθη συνεργάτρια του λογοτεχνικού περιοδικού "Revue des Deux Mondes", με μισθό 5000 το μήνα. Πρόκειται για ένα έντυπο πολύ μικρής κυκλοφορίας, που όμως το εκδίδει ένας δισεκατομμυριούχος φίλος του κ. Φιγιόν,. Οι δικαστικοί που ερεύνησαν για απτά δείγματα της δουλειάς της, βρήκαν μόνο δύο σύντομα σημειώματα. Αν είναι έτσι, η κ. Φιγιόν είναι η πιο καλοπληρωμενη συγγραφέας όλων των εποχών αφού ενθυλάκωσε περί τις 90.000 ευρώ για 3-4 σελίδες!

Επίσης ο Φιγιόν είχε προσλάβει ως αμειβόμενους συνεργάτες και δυο παιδιά του. Έδινε 3800 το μήνα στην 22χρονη κόρη του και μετά 4800 το μήνα στον 23χρονο γιο του. Δικαιολογήθηκε ότι τους είχε αναθέσει να χειριστούν συγκεκριμένες υποθέσεις ως δικηγόροι, αλλά την εποχή εκείνη τα παιδιά του δεν είχαν ακόμα πάρει το πτυχίο τους!

Ταυτόχρονα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαιτεί 300.000 από τη Μαρίν Λεπέν επειδή είχε προσλάβει συνεργάτες των ευρωβουλευτών της και τους χρησιμοποιούσε αποκλειστικά για δουλειές του γαλλικού κόμματός της.

Σε άλλα νέα, μόλις κέρδισε στις εσωκομματικές εκλογές των σοσιαλιστών ο Μπενουά Αμόν της αριστερής πτέρυγας, και βγαίνουν διάφοροι βουλευτές της δεξιας πτέρυγας και δηλώνουν ότι δεν θα τον ψηφίσουν. (Γενικά οι δεξιές πτέρυγες εκνευρίζονται πολύ όταν χάνουν εσωκομματικές εκλογες -κάτι ανάλογο έγινε και με τον Κόρμπιν).

Είμαι βέβαιος ότι οι αναγνώστες θα βρουν αναλογίες με γεγονότα της δικής μας πολιτικής σκηνής, τόσο σε σχέση με οικογένειες πολιτικών που σιτίζονται επί δεκαετίες από το δημόσιο ταμείο παρόλο που έχουν ως σύνθημα το «λιγότερο κράτος» όσο και για δεξιές πτέρυγες κομμάτων που προκαλούν διασπάσεις. Αλλά, όπως βλέπετε, συμβαίνουν και εις Παρισίους.


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)