to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Συμψηφισμός: Το τελευταίο καταφύγιο των ενόχων

Η τελευταία πράξη κάθε σκανδάλου διαφθοράς, όπως και το τελευταίο επιχείρημα κάθε ενόχου, όταν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια σωτηρίας δια της οδού των αποδείξεων και των επιχειρημάτων, είναι ο συμψηφισμός με άλλες ενδεχόμενες πράξεις διαφθοράς.


Ο αντιπερισπασμός είναι πάντοτε ευνοϊκός για τον ένοχο, καθώς η αναφορά σε άλλα πιθανά σκάνδαλα κάνει τις ευθύνες να διαχέονται και το ενδιαφέρον να εκτρέπεται από τη συγκεκριμένη υπόθεση σε άλλες παρόμοιες ή αντίστοιχες ή ακόμη και υποτιθέμενες ή και κατασκευασμένες υποθέσεις.

Όταν μάλιστα ο συμψηφισμός αφορά σε υποτιθέμενες ευθύνες του ίδιου του κατηγόρου, τον οποίο μετατρέπει αυτόματα σε κατηγορούμενο, τότε ο συμψηφισμός έχει διπλό όφελος.

Αν τέλος ο συμψηφισμός είναι υποκριτικός, ψευδής και απατηλός, καθώς συμψηφίζονται ανόμοια πράγματα που αφήνουν όμως εντυπώσεις ενοχής, τότε η απόπειρα διαφυγής από τη δυσχερή κατάσταση έχει όλα τα στοιχεία που πιστοποιούν το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο ένοχος.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η ΝΔ έχουν ειδικευτεί, χρόνια τώρα, στη διαγραφή των δικών τους ευθυνών σε σκάνδαλα διαφθοράς, δια της μεθόδου του συμψηφισμού και του αντιπερισπασμού.

Το σκάνδαλο NOVARTIS αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία σκανδάλου διαφθοράς, διεθνώς αναγνωρισμένου ακόμη και από την ίδια την ένοχη γι’ αυτό επιχείρηση, η οποία μάλιστα πλήρωσε και τεράστια αποζημίωση γι’ αυτό στις ΗΠΑ, το οποίο αντιστράφηκε και από σκάνδαλο διαφθοράς, έγινε σκευωρία με οιωνεί θύματα τους ενόχους.

Μια υπόθεση απίστευτης ανατροπής της αλήθειας, με τους κατηγορούμενους για χρηματισμό να μετατρέπονται σε κατήγορους για σκευωρία και τους κατήγορους του πραγματικού σκανδάλου να αναδεικνύονται σε οιωνεί κατηγορούμενους.

Μια υπόθεση στην οποία αν δεν υπάρξει κάθαρση δεν θα αποκατασταθεί ποτέ η δικαιοσύνη στον τόπο μας.

Η ΝΔ του σκανδάλου NOVARTIS λοιπόν και η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τους υπουργούς που, ως ύποπτοι χρηματισμού σε παλιότερες κυβερνήσεις είχαν στους λογαριασμούς τους ποσά που δεν μπόρεσαν να δικαιολογηθούν από νόμιμες πράξεις και τα οποία για τις ανάγκες της… συγκυρίας χαρακτηρίστηκαν σαν «αδιευκρίνιστα», στράφηκε και πάλι στην γνώριμη τακτική της δημιουργίας ενόχων δια του συμψηφισμού και του αντιπερισπασμού.

Όταν βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο μετά από τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις κυβερνητικών βουλευτών και κομματικών στελεχών τους που, δίκην ακρίδων, απομυζούν το δημόσιο εκμεταλλευόμενοι τις θέσεις τους στην κυβέρνηση και στο κόμμα, κατέφυγαν στη γνωστή τακτική.

Ευτυχώς υπάρχει το γνωστό ανέκδοτο της ψυχροπολεμικής εποχής, που αναφέρεται στον συμψηφισμό και στον αντιπερισπασμό σαν τακτικές εξόδου από τις ευθύνες κάποιου που βρίσκεται σε δυσχερή θέση, για να υπενθυμίζει το γελοίο του πράγματος.

Το ανέκδοτο αναφέρεται σε συζήτηση μεταξύ Χρουστσόφ και Κέννεντι, όπου όταν ο Σοβιετικός ηγέτης αισθάνθηκε να απειλείται από τα επιχειρήματα που ανέπτυσσε ο Κέννεντι σε βάρος της τότε ΕΣΣΔ, είπε τη γνωστή φράση:

«Ναι, αλλά κι εσείς καταπιέζατε τους μαύρους».

Ακριβώς σε αυτό το πρότυπο της ψυχροπολεμικής περιόδου, η προπαγανδιστική μηχανή της ΝΔ, στρυμωγμένη από τα απανωτά σκάνδαλα διαφθοράς κυβερνητικών βουλευτών και κομματικών στελεχών, που παρανόμως έκαναν δουλειές εκατομμυρίων με το δημόσιο εκμεταλλευόμενοι τη σχέση τους με την κυβέρνηση και την επιρροή τους σε δημόσιους οργανισμούς, βρήκαν σανίδα σωτηρίας σε μια βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η οποία δρώντας απολύτως νομίμως, ασκούσε το επάγγελμα της δικηγόρου. Και η οποία σε 3,5 χρόνια παρείχε η ίδια, ως δικηγόρος και όχι δια κάποιας επιχείρησης που διατηρούσε καταχρηστικά και παρανόμως, απολύτως νόμιμες νομικές υπηρεσίες στον ΕΦΚΑ ύψους 7.000 ευρώ καθαρά. Που σημαίνει 2.000 ευρώ τον χρόνο. Δηλαδή 166,67 ευρώ το μήνα.

Και έρχεται η κυβερνητική προπαγάνδα και συμψηφίζει την καθόλα νόμιμη βουλευτή της αντιπολίτευσης με τα 167,67 ευρώ μηνιαίες καθαρές αποδοχές από ελεύθερο επάγγελμα που νομίμως ασκούσε, με τα εκατομμύρια των απευθείας αναθέσεων των ΕΛΤΑ στον Ανδρέα Πάτση των κόκκινων δανείων. Ο οποίος, ως κυβερνητικός βουλευτής, αφενός μεν και εκμεταλλευόμενος την επιρροή του, έπαιρνε από δημόσιους οργανισμούς απευθείας αναθέσεις ύψους εκατομμυρίων ευρώ και αφετέρου διατηρούσε παράνομα και καταχρηστικά και επιχειρηματική δραστηριότητα, ασκώντας το θεάρεστο έργο του ξεπουλήματος των σπιτιών των φτωχών ανθρώπων.

Με δυο λόγια η μέρα με τη νύχτα.

Πρώτα γιατί η Ελευθεριάδου είναι βουλευτής αντιπολίτευσης και όχι κυβερνητική. Που σημαίνει ότι δεν μπορεί να κατηγορηθεί ούτε για κατάχρηση εξουσίας, ούτε και για εκμετάλλευση της θέσης της και της επιρροής της για να παίρνει αναθέσεις από το δημόσιο. Σιγά μην οι διοικητές των οργανισμών του δημοσίου που διόρισε η κυβέρνηση, ως προερχόμενοι από το αντί ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, θα ευνοούσαν ποτέ ΣΥΡΙΖΑία βουλευτή.

Δεύτερον γιατί η Ελευθεριάδου ασκούσε νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητα ως δικηγόρος και δεν ασκούσε παρανόμως επιχειρηματική δραστηριότητα με το δημόσιο μέσω δικής της εταιρείας, όπως οι γαλάζιες ακρίδες που πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη.

Τρίτον γιατί τα ποσά για τα οποία κατηγορείται η Ελευθεριάδου ότι εισέπραξε από το δημόσιο δεν δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό του σκανδάλου διαφθοράς. Διαφθορά είναι όταν τα ΕΛΤΑ κάνουν απευθείας ανάθεση σε κυβερνητικό βουλευτή 1 εκατομμύριο ευρώ. Κι ακόμη, όταν άλλος κυβερνητικός βουλευτής παίρνει χαριστικά δάνειο εκατομμυρίων ευρώ για την επιχείρηση της συζύγου του, χωρίς τις τυπικές προϋποθέσεις.

Δεν είναι σκάνδαλο μια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να εξασφαλίζει αμοιβή από νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητα με το δημόσιο.

Και σε κάθε περίπτωση δεν είναι διαφθορά τα 167,67 ευρώ αμοιβής της το μήνα.

Το μόνο που προδίδει η ΝΔ του Μητσοτάκη με τις άστοχες απόπειρες συμψηφισμού που κάνει, είναι η ενοχή της.

Με τέτοιες απόπειρες δεν καταφέρνει να βγει από το κάδρο των ευθυνών της. Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μια κυβέρνηση ληστρική προς το δημόσιο τόσο πολιτικά, με τη συστηματική επιδότηση της κερδοσκοπίας στην ενέργεια, στην υγεία και στα φάρμακα, καθώς και με τη διαρκή υποστήριξη μιας μικρής οικονομικής ελίτ, όσο όμως και μεμονωμένα και ατομικά, ως άθροισμα επιμέρους σκανδάλων διαφθοράς βουλευτών και στελεχών της.

Θα μείνει στην ιστορία σαν η αποτυχημένη κυβέρνηση που βουλιάζοντας στη διασπάθιση δημόσιου χρήματος και στη διαφθορά, κατηγορούσε τους άλλους ότι… «βασάνιζαν τους μαύρους».

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)