to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:22 | 18.02.2014

πηγή: Αυγή

Κοινωνία

Συμμετοχική δημοσιογραφία στο πλαίσιο της αλληλέγγυας οικονομίας

To Hackademy είναι μια άτυπη "ακαδημία" που μορφώνει και επιμορφώνει δημοσιογράφους, επαγγελματίες του χώρου της επικοινωνίας και εν γένει ανήσυχους πολίτες, στη χρήση των Νέων Μέσων, του Διαδικτύου και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.


Ξεπήδησε από τους κόλπους του radiobubble, της εμβληματικής κοινότητας του ομώνυμου ιντερνετικού ραδιοφώνου που εκπέμπει από το 2007. Πέρυσι το Hackademy έδωσε "αποδεικτικά σπουδών" στους πρώτους του απόφοιτους και αυτές τις ημέρες προετοιμάζει τον Β' Κύκλο Σπουδών του με αντικείμενο "Δημοσιογραφία στα Νέα Μέσα". Kαθώς τα εργαστήρια και τα σεμινάρια ξεκινούν τον Μάρτιο, ενώ οι εγγραφές ολοκληρώνονται σε λίγες ημέρες, μιλάμε με τον Αποστόλη Καπαρουδάκη, έναν από τους υπεύθυνους του προγράμματος σπουδών, και προσπαθούμε να κατανοήσουμε πώς σε έναν χώρο τόσο προβληματικό όσο αυτόν της ενημέρωσης και της επικοινωνίας μπορεί κανείς να ελπίζει.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΩΤΟΥ

* Καταρχάς, τι θα μάθει κανείς παρακολουθώντας τις 96 ώρες των μαθημάτων σας;

Θα μάθει τον τρόπο με τον οποίο θα μπορεί διαρκώς να μαθαίνει... Οι απαιτήσεις για τους δημοσιογράφους και τους επαγγελματίες του χώρου της επικοινωνίας είναι πλέον πολύ μεγάλες, ταυτόχρονα οι γνώσεις και τα εργαλεία που παράγονται διεθνώς είναι άπειρα. Οπότε η οποιουδήποτε τύπου "εξειδίκευση" προϋποθέτει αέναη ενασχόληση και ενημέρωση.

Στο Hackademy έχουμε κωδικοποιήσει και διδάσκουμε τους τομείς αυτούς της δημοσιογραφίας που βρίσκονται στην αιχμή του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως η δημοσιογραφία με τη χρήση ψηφιακών δεδομένων (data journalism) η λειτουργία και η διαχείριση μιας ψηφιακής κοινότητας (community construction/management), η συμμετοχική δημοσιογραφία και η δημοσιογραφία των πολιτών (participatory/citizen journalism). Ταυτόχρονα, οι τομείς αυτοί βρίσκονται σε διαρκή εξέλιξη. Οπότε τα εφόδια που θα αποκομίσει ο επαγγελματίας, θα του φανούν χρήσιμα μόνο στην περίπτωση που αποδειχθεί πρόθυμος να εξελίσσεται και να ανησυχεί.

* Βασικά, βέβαια, ο δημοσιογράφος θα ανησυχεί για το εάν θα βρει δουλειά στην Ελλάδα του 2014...

Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να μείνουμε σε όσα γνωρίζαμε. Οφείλουμε να αποκτήσουμε τις γνώσεις που θα μας ανοίξουν δρόμους προς τις νέες επαγγελματικές εξειδικεύσεις που φέρνει η εξέλιξη της τεχνολογίας.

* Το Hackademy, διαβάζω στο site σας, "φιλοδοξεί να αποτελέσει κόμβο διασύνδεσης των τριών καθοριστικών πόλων του οικοσυστήματος της ενημέρωσης: της κοινωνίας των πολιτών, των επαγγελματιών δημοσιογράφων & των οργανισμών ΜΜΕ και της ακαδημαϊκής κοινότητας". Πώς σκοπεύετε να το πετύχετε αυτό;

Οι εκπαιδευτές μας ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες. Πρόκειται για Έλληνες επιστήμονες που διδάσκουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, επαγγελματίες δημοσιογράφους, αλλά και πολίτες που έχουν αναπτύξει δεξιότητες σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα λόγω της επαφής τους με τη δημοσιογραφία ως πολίτες - δημοσιογράφοι. Είναι μια καλή αρχή.

* Στο πρόγραμμα υπάρχει και ενότητα "συμμετοχική δημοσιογραφία", πιστεύετε τα συνεργατικά εγχειρήματα δείχνουν τον δρόμο και στην ενημέρωση;

Τόσο το radiobubble όσο και το Hackademy είναι συνεργατικά εγχειρήματα που κινούνται στη λογική της "αλληλέγγυας οικονομίας". Είναι σημαντικό να αναπτύσσουμε εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την ενημέρωση και την επικοινωνία κι έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στις ανάγκες της κοινωνίας. Αν τέτοιου είδους εγχειρήματα επιτύχουν ανοίγουμε νέους δρόμους πιο αισιόδοξους και για την ποιότητα της δημοσιογραφίας στη χώρα και για την ποιότητα της ενημέρωσης.

* Αναλυτικές πληροφορίες για το Hackademy, το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα, τους συνεργάτες-καθηγητές του και το κόστος σπουδών, θα βρείτε στην ιστοσελίδα Hackademy.gr.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)