to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:32 | 22.07.2016

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας στον Ασύρματο: Η μάχη της καθημερινότητας πρέπει να δίνεται ακόμα και ενάντια στην ανοησία και τη γραφειοκρατία

Τη μεγάλη του χαρά, γιατί με την παραχώρηση της έκτασης 32 στρεμμάτων του Ασύρματου από το Δημόσιο στον δήμο Αγίου Δημητρίου, δικαιώνεται σήμερα ένας «αγώνας για το αυτονόητο που κρατάει» από τη δεκαετία του ‘80, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, σε χαιρετισμό που απηύθυνε σε εκδήλωση του δήμου, στο πάρκο του Ασυρμάτου.


Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, και ανέφερε ότι η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με τους πολίτες στην ικανοποίηση ενός δίκαιου αιτήματος. Είπε ότι με τη σημερινή εκδήλωση που παραδίδονται τα εναπομείναντα 32 στρέμματα του Ασυρμάτου στον δήμο του Αγ. Δημητρίου, κλείνει ένας κύκλος αγώνων 30 ετών - και ευχαρίστησε το υπουργείο Οικονομικών και τον αναπληρωτή υπουργό Τρύφωνα Αλεξιάδη για την ολοκλήρωση της παράδοσης. Σημείωσε ότι αυτό ήταν μια απλή διοικητική πράξη για την κυβέρνηση, αλλά για τους πολίτες ήταν κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή τέτοια πράξη. Γιατί, όπως τόνισε, δημιουργούνται νέα δεδομένα στην περιοχή, καθώς ο χώρος θα είναι χώρος πολιτισμού, αθλητισμού, αναψυχής και άλλων δραστηριοτήτων. Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι υπάρχει ήδη σχεδιασμός για την αξιοποίηση του πάρκου που μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς υπερβάσεις και σπατάλες.

Ο Αλ. Τσίπρας έθεσε το ερώτημα «γιατί τόσα χρόνια δεν γινόταν το αυτονόητο» και πρόσθεσε ότι δεν έχει έρθει με διάθεση αντιπολιτευτική, αλλά με διάθεση αυτοκριτικής «για όσα συνολικά έχουμε πράξει ως πολιτεία». Πέρα από τη μάχη για τα μεγάλα προβλήματα – τόνισε ο Πρωθυπουργός - υπάρχει και η μάχη της καθημερινότητας, η οποία πολλές φορές πρέπει να δίνεται ακόμα και ενάντια στην ανοησία και τη γραφειοκρατία. «Πρέπει να δώσουμε αυτή τη μάχη», υπογράμμισε, «γιατί αυτή είναι η εντολή της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

 

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε δύο ακόμα σημεία τα οποία, όπως είπε, έχουν μεγάλη σημασία: Το πρώτο είναι η συλλογική διεκδίκηση σε τοπικό επίπεδο, η οποία, όπως είπε, όταν δίνεται με σχέδιο και προτάσεις, τότε φέρνει και νίκες, όπως η σημερινή. Το δεύτερη σημείο είναι η ευθύνη της Πολιτείας να αφουγκράζεται τους πολίτες και να δίνει λύσεις στα καθημερινά τους προβλήματα.

 

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η χώρα έχει βρεθεί σε πολύ δύσκολη κατάσταση εξαιτίας της πολιτικής δεκαετιών, προσθέτοντας ότι δεν θέλει να επεκταθεί επ' αυτού, για να σημειώσει ότι «σήμερα δίνουμε τη μάχη για ευημερία και δίκαιη ανάπτυξη σε στέρεες βάσεις». Στο όραμα αυτό έχει θέση η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών, τόνισε. Συμπλήρωσε επίσης, ότι η κυβέρνηση θα δώσει με αυταπάρνηση αυτή τη μάχη - μάχη ενάντια και σε οργανωμένα συμφέροντα, είτε καναλαρχών, είτε συμφέροντα που διεκδικούσαν δημόσιους χώρους.

 

Ακόμη, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «θα είμαστε αρωγοί στις προσπάθειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και ολοκλήρωσε το χαιρετισμό του, ευχόμενος η απόδοση του Ασυρμάτου στον λαό της περιοχής, «να σημάνει την απαρχή, ώστε να γίνει ο Άγιος Δημήτριος στολίδι για ολόκληρη την περιοχή».

Πριν από τον χαιρετισμό του κ. Τσίπρα, απηύθυνε χαιρετισμό η δήμαρχος Αγ. Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου, η οποία αναφέρθηκε στις προσπάθειες δεκαετιών των δημοτικών αρχών. Ευχαρίστησε τη σημερινή πολιτική ηγεσία για την ανταπόκριση στο αίτημα του Δήμου και των πολιτών χωρίς κανένα αντάλλαγμα, όπως είπε, και με μόνη προϋπόθεση να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός που υπάρχει, και τόνισε, τέλος, ότι είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία Πρωθυπουργός επισκέπτεται τον Άγιο Δημήτριο.

Η περιοχή που είναι γνωστή ως Ασύρματος και ονομάζεται επισήμως Κέντρο Εκπομπής Νέας Σμύρνης (ΚΕΝΣ), εκτείνεται σε μια έκταση 78 στρεμμάτων περίπου, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου του Αγίου Δημητρίου. 

Αρχικά υπαγόταν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και εξυπηρετούσε τηλεπικοινωνιακές ανάγκες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, του υπουργείου Εξωτερικών και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μετά τη Μεταπολίτευση, ο Δήμος ξεκίνησε να διεκδικεί τη χρήση του για να αυξήσει τους χώρους πρασίνου και κοινής χρήσης και, τη δεκαετία του 1980 επί πρωθυπουργίας και υπουργίας στο ΥΠΕΘΑ του Ανδρέα Παπανδρέου, παραχωρήθηκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση τα πρώτα 23,5 στρέμματα.

Ακολούθησαν σταδιακά οι προσαρτήσεις στην πρώτη «ελεύθερη» έκταση ακόμη 22,5 στρεμμάτων, το διάστημα 1995-2006, ενώ στο χώρο άρχισαν να αναπτύσσονται διάφορες υποδομές αθλητισμού και αναψυχής για τους πολίτες.

Με την απόδοση των υπόλοιπων 32 στρεμμάτων της έκτασης του Ασυρμάτου στο Δήμο του Αγίου Δημητρίου, ολοκληρώνεται η προσπάθεια της Αυτοδιοίκησης να αποκτήσει τον έλεγχο ενός σπάνιου για την περιοχή ελεύθερου χώρου για την βελτίωση των συνθηκών ζωής στον Αγιο Δημήτριο.

Δημιουργείται πλέον μία έκταση σχεδόν 80 στρεμμάτων με ποικίλες υποδομές αθλητισμού και αναψυχής, χώροι πρασίνου και πολλαπλών χρήσεων, ικανή να αποτελέσει στο εγγύς σημείο αναφοράς στον Αγιο Δημήτριο και την ευρύτερη περιοχή των νοτίων προαστίων της Αθήνας.

Πώς θα είναι ο Ασύρματος μετά την ανάπλαση

Η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου παρουσίασε πρόσφατα την πρόταση αξιοποίησης του χώρου και τις παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν:

Η πρόταση περιλαμβάνει παρεμβάσεις στα εξής στοιχεία:

  • Περίφραξη

  • Είσοδοι (Ελπίδος – Ασυρμάτου – Μεσσηνίας – Φιλικής Εταιρείας)

  • Πεζόδρομοι (κεντρικός διαμήκης, περιφερειακός και τριτεύον δίκτυο)

  • Περιοχές πρασίνου

  • Υδάτινο στοιχείο

  • Ελαιώνας

  • Υπαίθριο θέατρο

  • Παιδική χαρά

  • Πλατείες (κεντρική πλατεία του πάρκου και πλατεία Μουσείου Τηλεπικοινωνιών)

  • Χώροι εκγύμνασης

  • Κτήρια (χώρος πολιτισμού και εκθέσεων – κυλικείο, κτήριο αποδυτηρίων γηπέδου, κτήριο πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής, κτήριο εγκαταστάσεων προσωπικού γηπέδου)

  • Αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα αντισφαίρισης, μπάσκετ και ποδοσφαίρου 5Χ5)

  • Κρήνες

  • Σήμανση

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)