to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:35 | 24.06.2015

Διεθνή

Συμμαχικές εξυπηρετήσεις: Παρείχε η Βρετανία υποστήριξη στις αμερικανικές δολοφονίες με drones;

Η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών GCHQ βρίσκεται εκ νέου αντιμέτωπη με αιτήματα να αποκαλύψει το μέγεθος της εμπλοκής της στα προγράμματα εξωδικαστικών δολοφονιών που οργανώνουν οι ΗΠΑ σε χώρες όπως η Υεμένη, που δεν θεωρούνται επίσημα «πεδία εχθροπραξιών». Οι σχετικές αποκαλύψεις προκύπτουν από έγγραφα που είχε διαρρεύσει ο Εντουαρν Σνόουντεν, ο καταζητούμενος πρώην πράκτορας της αμερικανικής NSA.


Γκράφιτι στην Υεμένη που αναπαρισά αμερικανικό μη-επανδρωμένο αεροσκάφος

Η νέα πίεση προς τη βρετανική μυστική υπηρεσία έρχονται μετά τη διαρροή λεπτομερειών για ένα θανατηφόρο χτύπημα με μη-επανδρωμένο αεροσκάφος στην Υεμένη το 2012, από ένα άκρως απόρρητο υπόμνημα που κυκλοφόρησε εντός των κύκλων της GCHQ.

Όπως αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ του ο Γκάρντιαν, τα σχετικά έγγραφα εγείρουν ερωτήματα για τη βρετανική εμπλοκή σε χτυπήματα από αμερικανικά αεροσκάφη και αναδεικνύουν την ανάγκη η βρετανική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της χώρας. 

Τα έγγραφα αυτά, που περιήλθαν στον Γκάρντιαν από τον πρώην πράκτορα της αμερικανικής NSA, Εντουαρντ Σνόουντεν, περιγράφουν πως ένα κοινό πρόγραμμμα μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας, με τον κωδικό «Overhead» («Από ψηλά») παρείχε υποστήριξη για το χτύπημα στην Υεμένη το 2012

Δείχνουν επίσης πως η GHCO και το πρόγραμμα Overhead ανέπτυξαν δυνατότητες γεωγραφικού εντοπισμού ανθρώπων –απαραίτητος για τις στοχευμένες δολοφονίες- τόσο στην Υεμένη όσο και το Πακιστάν. Η νομιμότητα των δολοφονικών αμερικανικών επιχειρήσεων και στις δύο αυτές χώρες έχει αμφισβητηθεί από ειδικούς στο διεθνές δίκαιο και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Tα κεντρικά γραφεία της μυστικής υπηρεσίας της Βρετανίας, GCHQ  

Η δικηγόρς Τζεμίνα Στάτφορντ, που μελέτησε τα έγγραφα αυτά, δήλωσε στον Γκάρντιαν: «Δεχόμενοι την αυθεντικότητα αυτών των εγγράφων, πιστεύω πως εγείρουν ερωτήματα για την έκταση κατά την οποία οι βρετανοί αξιωματούχοι ήξεραν ή βοήθησαν να γίνουν συγκεκριμένα χτυπήματα από αμερικανικά drones σε καταστάσεις ε εκτός αυτών που θεωρούνται ένοπλες συρράξεις μεταξύ κρατών». «Υπογραμμίζουν», προσθέτει, «την ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια σχετικά με το αν η πολιτική της Βρετανία βοηθά στην τήρηση της νομιμότητας, με βάση τόσο το εσωτερικό όσο και το διεθνες δίκαιο». 

Η Τζ. Στάντφορντ με νομική γνωμοδότησή της πέρσι είχε προειδοποιήσει πως η υποστήριξη από τη βρετανική μυστική υπηρεσία για θανατηφόρα χτυπήματα εκτός των θεωρούμενων πεδίων μάχης, όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν, μπορεί να είναι παράνομη. «Αν η GCHQ παρείχε δεδομένα στην (αμερικανική) NSA ξέροντας πως μπορεί να χρησιμοποιηθούν για χτυπήματα από drones, τότε αυτή η τακτική είναι πιθανότατα παραβίαση του νόμου», όπως έγραφε χαρακτηριστικά. 

Ποιος ήταν ο στόχος του χτυπήματος στη Υεμένη

Στα έγγραφα γίνεται σαφής αναφορά σε ένα συγκεκριμένο χτύπημα στην Υεμένη, στις 30 Μαρτίου 2012, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ατόμων, που αργότερα ταυτοποιήθηκαν ως μέλη της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο.  Ο ένας αναφέρεται ως Χαλίντ Ουσάμα, και περιγράφεται ως γιατρός που πρωτοπορούσε στην εμφύτευση εκρηκτικών συσκευών με χειρουργικό τρόπο στα σώματα των επίδοξων βομβιστών αυτοκτονίας, ενώ δεν αναφέρονται πληροφορίες για το 2ο θύμα. 

Το μοναδικό χτύπημα στην Υεμένη την ίδια ημερομηνία, όπως αναφέρεται από τη μη κυβερνητική οργάνωση Bureau of Investigative Journalism, αφορά επίθεση που κόστισε τη ζωή σε 6 έως 9 πολίτες, ανάμεσά τους και έξι παιδιά που σκοτώθηκαν από θραύσματα.

Ωστόσο,  η βρετανική μυστική υπηρεσία αρνήθηκε να επιβεβαιώσει πως πρόκειται για το ίδιο χτύπημα.

Όπως και σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις, τα έγγραφα αυτά που δημοσιοποιήθηκαν από τον Έντουαρντ Σνόουντεν, και περιήλθαν στην κατοχή του Γκάρντιαν και των New York Times, αποδεικνύουν τόσο την έκταση της συνεργασίας μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και άλλων χωρών, όσο και το μέγεθος των δυνατοτήτων παρακολούθησης ανθρώπων σε παγκόσμια κλίμακα από υπηρεσίες που δεν λογοδοτούν δημόσια.

Επιμέλεια: A.Π.

left.gr

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)