to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:10 | 07.06.2012

πηγή: https://left.gr/94

Διεθνή

«Συμμαχία του Ειρηνικού» από Χιλή, Περού, Κολομβία και Μεξικό

Την ίδρυση της «Συμμαχίας του Ειρηνικού», με στόχο τη βελτίωση της συνεργασίας τους στο πεδίο του εμπορίου, υπέγραψαν οι πρόεδροι της Χιλής, του Περού, της Κολομβίας και του Μεξικού.


Το «παρών» στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην έρημο Ατακάμα, έδωσαν ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, ο πρόεδρος του Μεξικού, Φελίπε Καλντερόν, του Περού, Ογιάντα Ουμάλα, και της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος.
«Από τα ύψη του Παρανάλ, στην πιο άνυδρη έρημο του κόσμου και κάτω από τον πιο ανέφελο ουρανό, υπογράψαμε μια συμφωνία με την οποία γεννάται η Συμμαχία του Ειρηνικού», δήλωσε ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα.
Η δημιουργία της νέας συμμαχίας, σε μια αγορά 215 και πλέον εκατ. καταναλωτών και με συνδυαστικό ΑΕΠ μεγαλύτερο από τα 2 τρισ. δολάρια, είχε προταθεί πέρυσι στη Λίμα από τον πρώην πρόεδρο του Περού Άλαν Γκαρσία.
«Σε λίγο καιρό, καταφέραμε να προχωρήσουμε γρήγορα», δήλωσε ο Χιλιανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει μια «βαθιά ολοκλήρωση» ανάμεσα στις χώρες της Συμμαχίας, η οποία θα «πάει πολύ πιο πέρα από το εμπόριο και θα επεκταθεί στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού».
Ο Καλδερόν μίλησε για «αξιοσημείωτη προοπτική», ενώ ο Σάντος χαρακτήρισε τη συμφωνία «την πιο σημαντική διαδικασία ολοκλήρωσης στη Λατινική Αμερική». Ο Ουμάλα σημείωσε ότι η νέα συμμαχία δεν έχει στόχο να «παραγκωνίσει άλλες δομές ολοκλήρωσης», όπως η Κοινότητα των Άνδεων ή η Λατινοαμερικάνικη Ένωση (Unasur).
Στη Συμμαχία ζήτησε να ενταχθεί και η Κόστα Ρίκα, με την πρόεδρο Λάουρα Τσιντσίγια να παρίσταται στη συνάντηση, όπως και ο πρόεδρος του Παναμά και άλλοι ως παρατηρητές -περιλαμβανομένων του υπουργού Εξωτερικών του Καναδά Τζον Μπέιρντ και του Ισπανού μονάρχη Χουάν Κάρλος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)