to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:56 | 09.11.2015

Πολιτική

Σύμφωνο Συμβίωσης, βήμα ισονομίας & δημοκρατίας: Ο Ν. Παρασκευόπουλος μιλά αποκλειστικά στο left.gr

Εκπρόσωποι της Ομάδας Σεξουαλικού Προσανατολισμού, Έκφρασης και Ταυτότητας Φύλου του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν επίσης στο left.gr τόσο για το προτεινόμενο νομοσχέδιο όσα και για γενικότερα αιτήματα της ΛΟΑΤ κοινότητας - Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε ήδη το σχέδιο νόμου «Σύμφωνο Συμβίωσης και άλλες διατάξεις»


Αποκλειστική συνέντευξη: Νίκος Παρασκευόπουλος, υπουργός Δικαιοσύνης

Φωτογραφίες-επεξεργασία βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας

Με τον υπουργό δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο συζητάμε για το πολυνομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση (από τη Δευτέρα 9/11). Το νομοσχέδιο έχει κρίσιμη σημασία για τα δικαιώματά της ΛΟΑΤ κοινότητας (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικά και Τρανσεξουαλικά άτομα) αφού αφορά το Σύμφωνο Συμβίωσης. Ταυτόχρονα, στο πολυνομοσχέδιο υπάρχουν ζητήματα που αφορούν την ελευθερία του Τύπου, το ειδικό βραχιολάκι για τους κρατούμενους, την αυστηροποίηση για τις περιπτώσεις ρατσιστική βίας, διατάξεις για την παρακώληση συγκοινωνιών.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της 15λεπτης περίπου συνέντευξης αφορά το Σύμφωνο Συμβίωσης. Κατά τον υπουργό το Σύμφωνο Συμβίωσης που παρουσιάζει η κυβέρνηση βρίσκει σύμφωνη τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Στην ερώτησή μας γιατί η κυβέρνηση δεν θεσμοθετεί τον πολιτικό γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια πράγμα που θα τα εξίσωνε νομικά με τα ετερόφυλα, ο Νίκος Παρασκευόπουλος μας απαντά:

«Τα νομοθετικά βήματα πρέπει να γίνονται όταν η στιγμή είναι κοινωνικά ώριμη. Δηλαδή, δεν είναι το ζήτημα να εισαγάγουμε ένα θεσμό που ο κόσμος δεν θέλει και αντιδρά και στη συνέχεια να έχουμε φαινόμενα ανομίας, δηλαδή ο νόμος να ορίζει κάτι και η κοινωνία να μην το εφαρμόζει. Πριν το κάθε βήμα χρειάζεται μια προεργασία, ένας κοινωνικός διάλογος» (1:42-3:57 στο βίντεο).

Στο ζήτημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και της εξίσωσης ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών ο υπουργός δηλώνει ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η πλήρης εξίσωση, αλλά αυτό απαιτεί πρόσθετες μελέτες και κανονιστικές πράξεις στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση σύντομα (04:05-05:09).

Στο θέμα του δικαιώματος στην παιδοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια ο υπουργός μας λέει:

«Πιστεύω ότι τα βήματα αυτά που αφορούν θέματα που υπάρχει μεγάλο κοινωνικό ενδιαφέρον πρέπει να γίνουν όταν έχει προηγηθεί ένας κοινωνικός διάλογος και η μελέτη του θέματος σε βάθος» (05:09-05:39).

Ακολούθως ρωτάμε τον Νίκο Παρασκευόπουλο για το αν υπάρχει νομοθεσία που να προστατεύει τα ΛΟΑΤ άτομα που προέρχονται από χώρες (Ιράν, Ιράκ, κ.λπ.) όπου ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός διώκεται με βαρύτατες ποινές -έως θανατική καταδίκη (05:39-07:21):

«Αν κάποιος κινδυνεύει να θανατωθεί εξ αιτίας της διαφορετικότητάς του, αν κινδυνεύει το δικαίωμα του στη διαφορά, το οποίο αναγνωρίζεται από τους διεθνείς χάρτες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα πρέπει να έχει την αντιμετώπιση ενός ανθρώπου που κινδυνεύει από θάνατο. Πιστεύω ότι στις σημερινές συνθήκες πρέπει να υπάρξει μια υπέρβαση στη νομοθεσία για τους πρόσφυγες. Η νομοθεσία για την υποδοχή των προσφύγων πρέπει να διευρυνθεί».

Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση νομικών διατάξεων που δημιουργούν άνιση διάκριση σε βάρος των ΛΟΑΤ ατόμων ο υπουργός τονίζει (07:21-09:04):

«Η κατεύθυνσή μας είναι να προστατεύσουμε το δικαίωμα στη διαφορά και να μην έχουμε στη χώρα μας αδικαιολόγητες διακρίσεις. Οι διακρίσεις, ή ακόμα κι η στέρηση της ελευθερίας, να αφορούν σε όσους αποτελούν κίνδυνο για άλλους ανθρώπους, όλες οι άλλες συμπεριφορές θα πρέπει να είναι ελεύθερες».

Για το θέμα του ρατσισμού τόσο στην ομοφοβική του διάσταση όσο και γενικότερα, ο υπουργός μας λέει (09:04-10:06):

«Σημαντική ρύθμιση στο νομοσχέδιο που καταθέτουμε είναι αυτή που ποινικοποιεί τον αποκλεισμό ατόμων με βάση τη φυλή τους, τη θρησκεία, τη γλώσσα, τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό από τη δημόσια παροχή τροφής ή αίματος».

Αυτό σίγουρα θα συμβάλει στο να σταματήσουν οι ρατσιστικές πρακτικές των νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Από το 10:28-11:56 του βίντεο συζητάμε με τον υπουργό τις διατάξεις που αφορούν τον Τύπο. Μας λέει ότι το νομοσχέδιο προβλέπει διάφορες ποινές για το αδίκημα των προσβλητικών δημοσιεύσεων. Από τη μία δεν θα υπάρχει κατώτερο όριο, όπως υπήρχε μέχρι σήμερα, από την άλλη επανεισάγεται μια «διαδικασία διόρθωσης». Αν ο εκδότης ή ο συντάκτης του δημοσιεύματος δεχθεί να διορθώσει το δημοσίευμα, δεν θα προχωρεί η αγωγή αποζημίωσης, εκτός εάν υπήρξε συγκεκριμένη υλική βλάβη.

Για το θέμα με το ειδικό βραχιόλι για τους κρατούμενους (11:56-13:19) ο υπουργός τονίζει ότι η πρόθεση του υπουργείου είναι να εφαρμοστεί το μέτρο σε μεγαλύτερη έκταση απ’ όσο γίνεται μέχρι τώρα. Και μάλιστα, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, το μέτρο θα εφαρμοστεί για όλους χωρίς διακρίσεις.

Σε σχέση με τις διατάξεις για «παρακώλυση συγκοινωνιών» (13:19-14:28) ο υπουργός μάς διευκρινίζει ότι ο νόμος σε σημεία του γίνεται ηπιότερος. Η ποινή που αφορά διατάραξη συγκοινωνιών που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του ανθρώπου γίνεται πιο αυστηρή (εξακολουθεί ωστόσο να είναι πλημμεληματική). Σε περίπτωση που δεν προκαλείται κίνδυνος (σε συνήθεις περιπτώσεις ή διαδηλώσεις) οι διατάξεις γίνονται πολύ ελαφρύτερες οι «οποίες αποτρέπουν τις απειλές βαριάς ποινής που υπήρχαν στο παρελθόν».

******

Παράλληλα με τη συνέντευξη του υπουργού, ζητήσαμε από εκπροσώπους της Ομάδας Σεξουαλικού Προσανατολισμού, Έκφρασης και Ταυτότητας Φύλου του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ να μας μιλήσουν τόσο για το προτεινόμενο νομοσχέδιο όσα και για γενικότερα αιτήματα της ΛΟΑΤ κοινότητας.

Η Βασιλική Κατριβάνου, βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας, μας τονίζει τη σημασία που θα έχει για τη ΛΟΑΤ κοινότητα η καθιέρωση πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα άτομα.

Ο Νίκος Ναυπλιώτης, μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, μας μιλά για το δικαίωμα στην παιδοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.

Ο Βαγγέλης Σκούφας, από την Ομάδα Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Έκφρασης Ταυτότητας Φύλου του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, περιγράφει τη μεγάλη σημασία της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, χωρίς προϋποθέσεις για τα trans άτομα.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)