to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:39 | 14.09.2013

Διεθνή

Συμφώνησαν Κέρι και Λαβρόφ για Συρία

Σε πλαίσιο συμφωνίας για το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας κατέληξαν Ουάσινγκτον και Μόσχα το μεσημέρι του Σαββάτου.


Όπως τόνισαν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, η συμφωνία περιλαμβάνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα όπλα αυτά.

"Οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεσμεύονται για την εξάλειψη του χημικού οπλοστασίου της Συρίας με τον συντομότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Συμφωνήσαμε ότι η Συρία πρέπει να παραδώσει εντός μιας εβδομάδας και όχι 30 ημερών μια πλήρη λίστα. Οι περαιτέρω λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν τις επόμενες μέρες", τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζόν Κέρι.

Οι επιθεωρητές θα πρέπει να βρίσκονται στη Συρία μέχρι τον Νοέμβριο και η απομάκρυνση των χημικών να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα του 2014.

Οι δυο πλευρές αναφέρουν ότι εάν δεν συμμορφωθεί η Δαμασκός θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα ψήφισμα που θα μπορούσε να περιλαμβάνει την χρήση βίας.

"Στην προσέγγιση που συμφωνήθηκε δεν υπάρχει καμιά αναφορά σε χρήση βίας ή αυτόματες κυρώσεις. Όλες οι παραβιάσεις θα πρέπει να επαληθευτούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας με πειστικό τρόπο. Και κατανοούμε ότι οι αποφάσεις στις οποίες καταλήξαμε σήμερα είναι μόνο η αρχή του δρόμου", επισημάνε από την μεριά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Στην Συρία συνεχίζονται οι μάχες και οι βομβαρδισμοί με δεκάδες νεκρούς κάθε μέρα ενώ συγκλονίζει το ντοκουμέντο με τον αποκεφαλισμό τεσσάρων αντρών από τους αντάρτες κοντά στο Χαλέπι, που δημοσίευσε το περιοδικό Time.

Ο φωτορεπόρτερ περιγράφει το δράμα που εκτυλίχθηκε στην πλατεία ενός χωριού με το πλήθος να πανηγυρίζει και τους αντάρτες να περιφέρουν τα κομμένα κεφάλια.

Στα Ηνωμένα Έθνη, σε γκάφα του γενικού γραμματέα αποδίδεται η αποκάλυψη ότι το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων διαπιστώνει την χρήση χημικών όπλων κατά αμάχων στα προάστια της Δαμασκού τον περασμένο μήνα.

Στελέχη του ΟΗΕ λένε ότι ο Μπαν Κι Μουν δεν είχε καταλάβει ότι δηλώσεις του σε άτυπη εκδήλωση μεταδίδονταν σε απευθείας σύνδεση.

Επιπλέον, ο γγ του ΟΗΕ είπε ότι ο πρόεδρος της Συρίας, Άσαντ, θα λογοδοτήσει για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Αμερικανικές πηγές αναφέρουν ότι το μέλλον του Άσαντ και των στενών του συνεργατών είναι από τα πιο δύσκολα των διαπραγματεύσεων. Από την πρόοδο στον θέμα των χημικών θα εξαρτηθεί και η σύγκληση διάσκεψης για πολιτική λύση της κρίσης, όπου θα πρέπει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι το καθεστώς της Συρίας και οι αντίπαλοί του.

Πηγή: megatv.com

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)