to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:45 | 12.02.2016

Διεθνή

Συμφωνία στο Μόναχο: Δειλά βήματα προς παύση των εχθροπραξιών στη Συρία (αναλυτικό ρεπορτάζ)

Χωρίς σαφή δέσμευση για άμεσο τερματισμό των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, όπως επισημαίνει ο Guardian, ανακοινώθηκε στο Μόναχο η συμφωνία για παύση των εχθροπραξιών στη Συρία και επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας - «Οι δεσμεύσεις που προέκυψαν από τη συνάντηση στο Μόναχο βρίσκονται μόνο στα χαρτιά», παραδέχονται όλες οι πλευρές, με τον Λάβροφ να τονίζει πως η «αληθινή δοκιμασία» θα φανεί στο έδαφος της Συρίας από το αν αυτές οι δεσμεύσεις τηρηθούν από όλες τις πλευρές που μάχονται στη χώρα


Σχετικές ειδήσεις:

«Ένα φιλόδοξο σχέδιο για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Συρία, με επαληθεύσιμα αποτελέσματα εντός μίας εβδομάδας, επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύεη και  άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, παρουσιάστηκε στο Μόναχο μετά τις συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και Ηνωμένων Εθνών». Έτσι παρουσιάζει το Russia Today τη συμφωνία στο Μόναχο για παύση των εχθροπραξιών στη Συρία, συμφωνία που ανακοινώθηκε μετά τις μαραθώνιες συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών. 

 
 
 Russian Foreign Minister Sergei Lavrov, U.S. Secretary of State John Kerry and UN Special Envoy for Syria, Staffan de Mistura (L-R) arrive for a news conference after the International Syria Support Group (ISSG) meeting in Munich, Germany, February 12, 2016. © Michael Dalder
 
 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, η συμφωνία περιλαμβάνει τρία σημεία: άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε συγκεκριμένα σημεία που θα είναι προσβάσιμα για τους εμπλεκόμενους διεθνείς οργανισμούς, σε ένα δεύτερο βήμα παύση εχθροπραξιών και τερματισμό των αεροπορικών επιδρομών, το αργότερο μέσα σε μία εβδομάδα, και σε ένα τρίτο βήμα επανέναρξη διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, με στόχο τον σχηματισμό μίας νέας, μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία. Στις διαπραγματεύσεις αυτές θα λάβουν μέρος τόσο το καθεστώς Άσαντ, όσο και η συριακή αντιπολίτευση (αναλυτικά στη DW). Το σχέδιο για τη Συρία παρουσίασαν αργά χθες το βράδυ στο Μόναχο ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζων Κέρι και ο ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ μαζί με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα.

 

 
 

Είχαν προηγηθεί πολύωρες διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή 17 χωρών, του ΟΗΕ, της ΕΕ και του Αραβικού Συνδέσμου. Ωστόσο, στην προτεινόμενη «παύση εχθροπραξιών» δεν συμπεριλαμβάνονται οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους και της ισλαμιστικής οργάνωσης Αλ Νούσρα, η οποία θεωρείται συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Σε αυτό επέμεινε ιδιαίτερα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, μιλώντας στο πρακτορείο Ιντερφάξ τα ξημερώματα της Παρασκευής. Η συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής για τη Συρία έλαβε χώρα εκτάκτως στο Μόναχο, στο προοίμιο της 52ης διεθνούς «Διάσκεψης για την Ασφάλεια», η οποία αρχίζει σήμερα στην βαυαρική πρωτεύουσα. Για την υλοποίηση των συμπεφωνημένων πρόκειται να θεσπιστούν δύο ομάδες εργασίας: η μία θα ασχοληθεί με ανθρωπιστικά ζητήματα και αναμένεται να συνεδριάσει ήδη σήμερα στη Γενεύη, ενώ η δεύτερη ομάδα θα εστιάσει στην πολιτική διάσταση και σε επιχειρησιακά θέματα, ιδιαίτερα δε στην τήρηση της άτυπης εκεχειρίας.

 
 
 

(Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα, κρατάει τον χάρτη που δείχνει τους πληθυσμούς που έχουν ανάγκη στη Συρία)

Πρόοδος στα χαρτιά, αλλά...

«Η συμφωνία του Μονάχου έχει τη δυνατότητα να τερματίσει την καταστροφή στη Συρία, ωστόσο είναι σαφές ότι απομένει ακόμη πολλή δουλειά» δήλωσε ο Κέρι, ο οποίος παραδέχθηκε ότι «δεν υπάρχει εγγύηση» για την υλοποίηση της συμφωνίας. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ τόνισε ότι «στις επόμενες μέρες θα φανεί, εάν πράγματι η συμφωνία αυτή αποτελεί σημείο καμπής». Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας υπενθύμισε ότι όλοι γνωρίζουν «τις εμπειρίες του παρελθόντος», εννοώντας προφανώς παλαιότερες προσπάθειες διαμεσολάβησης στη συριακή κρίση, που δεν απέδωσαν. Πάντως, «τουλάχιστον στα χαρτιά, η συμφωνία θεωρείται σημαντικη πρόοδος» εκτιμά το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε ανταπόκριση από το Μόναχο.

Τις δυσκολίες του εγχειρήματος επεσήμανε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, η οποία θεωρείται σημαντικός «παίκτης» στη συριακή κρίση. «Είναι πολύπλοκη υπόθεση η εκεχειρία, γιατί είναι πολλές οι δυνάμεις που εμπλέκονται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις» τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας. Σύμφωνα πάντως με την Süddeutsche Zeitung, ρώσοι διπλωμάτες διαβεβαίωναν στο Μόναχο ότι η Μόσχα δεν επιδιώκει στρατιωτική λύση του συριακού ζητήματος. Αρχικά η ρωσική πλευρά είχε προτείνει να οριστεί η 1η Μαρτίου ως ημέρα έναρξης της άτυπης εκκεχειρίας, αλλά η πρόταση δεν έγινε δεκτή από την Ουάσιγκτον. Η συριακή αντιπολίτευση χαιρέτισε τον σχεδιασμό για την παύση των εχθροπραξιών. Προειδοποίησε ωστόσο, ότι η συμφωνία πρέπει να αποδειχτεί στην πράξη πόσο αποτελεσματική είναι, πριν αποφασίσει να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου στη Γενεύη. Όπως αναφέρει ο Guardian, δυτικοί διπλωμάτες επιβεβαίωσαν ότι δεν υπήρξε συμφωνία για άμεση παύση των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, παύση που αποτελεί βασική απαίτηση της συριακής αντιπολίτευσης.

 

Οι διαφορές Ρωσίας - ΗΠΑ και ο κίνυδνος για έναν «αέναο κύκλο συνομιλιών»:

Η Ρωσία θέλει στρατιωτική συνεργασία με ΗΠΑ ώστε να επιτευχθεί η εκεχειρεία - Καμία στρατιωτική επέμβαση, λένε οι ΗΠΑ

Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας πρέπει να συνεργασθούν επί του πεδίου προκειμένου η κατάπαυση του πυρός στη Συρία, που η Ουάσινγκτον και η Μόσχα θέλουν να κηρυχθεί μέσα σε μία εβδομάδα, να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ, εκτίμησε σήμερα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Για να προχωρήσει αυτό (...) χρειάζεται συνεργασία των στρατιωτικών επί του πεδίου, τόσο για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, όσο και για τα ζητήματα που συνδέονται με την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

«Από την έναρξη των επιχειρήσεών μας στη Συρία (...) είχαμε προτείνει να αποκατασταθούν επαφές σε στρατιωτικό επίπεδο ανάμεσα στη Ρωσία και τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των Αμερικανών», συνέχισε ο Λαβρόφ.

«Δυστυχώς οι ΗΠΑ απέφυγαν τη συνεργασία στη στρατιωτική σφαίρα (...) πιστεύω πλέον πως συνειδητοποιούν ότι για να προχωρήσουμε προς μια διευθέτηση στη Συρία, δεν μπορούν πλέον να αποφεύγουν τις επαφές μεταξύ στρατιωτικών» των δύο πλευρών, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Από την μεριά των ΗΠΑ, εκπρόσωπος του Πεντάγωνουν δήλωσε σήμερα ότι «οι επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑο οποίος δρα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος θα συνεχιστούν και δεν θα επηρεαστούν από τη συμφωνία των μεγάλων δυνάμεων για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία».

Ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ εξαπολύει αεροπορικά πλήγματα εναντίον του ΙΚ και του λεγόμενου Μετώπου Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία) που δεν θα επηρεαστούν από την εκεχειρία, επέμεινε ο εκπρόσωπος.

Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο να διευρυνθεί η στρατιωτική συνεργασία των Αμερικανών και των Ρώσων στη Συρία, όπως ζητεί η Μόσχα.

"Δεν θα συνεργαστούμε στρατιωτικά με τη Ρωσία", "δεν υπάρχει καμιά αλλαγή" ως προς αυτό, είπε ο πλοίαρχος Ντέιβις.

Ο ίδιος επέμεινε ότι το "μόνο" που θα συνεχιστεί είναι ο συντονισμός για την αποφυγή συγκρούσεων ανάμεσα σε αεροσκάφη του συνασπισμού και της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι έχουν θέσει σε λειτουργία τους τελευταίους μήνες έναν μηχανισμό αμοιβαίας ανταλλαγής πληροφοριών για τις πτήσεις τους, ώστε να αποφεύγονται ατυχήματα στον εναέριο χώρο της Συρίας.

"Δεν υπάρχει" κανένα σχέδιο επέκτασης των ανταλλαγών πληροφοριών ή διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας, επέμεινε ο Τζεφ Ντέιβις. Δεν προβλέπεται επίσης να υπάρξει συντονισμός σε ό,τι αφορά τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

"Δεν υπήρξε συζήτηση περί εμπλοκής" Αμερικανών στρατιωτικών "στο ανθρωπιστικό σκέλος" της συμφωνίας, επέμεινε.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)