to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:41 | 10.10.2019

Οικονομία

Συμφωνία στο Eurogroup για τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης

Σε συμφωνία για ένα προϋπολογισμό ειδικά για την ευρωζώνη κατέληξαν χθες αργά τη νύχτα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, μετά από 11 ώρες διαπραγματεύσεων.


"Ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2018 και επιτέλους ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ", δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα το πρωί στο Λουξεμβούργο, όπου εξήγησε εν συντομία τη λειτουργία του καινούργιου δημοσιονομικού εργαλείου.

Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα δίνουν την "κατεύθυνση" και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "θα εφαρμόζει και θα διαχειρίζεται" τις χρηματοδοτήσεις, είπε.

Ειδικότερα, η σύνοδος των ηγετών της ευρωζώνης και το Eurogroup θα καθορίζει από την αρχή τις "προτεραιότητες", μέσω μιας ενισχυμένης Σύστασης για την Ευρωζώνη (EAR). Τα κράτη μέλη θα καταθέτουν προτάσεις την άνοιξη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκου Εξαμήνου, τις οποίες θα συζητά το Εurogroup στη βάση μιας αρχικής αξιολόγησης της Επιτροπής. Η έγκριση των προς χρηατοδότηση έργων θα γίνεται από την Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τις στρατηγικές προτεραιότητες που περιλαμβάνονται στη Σύσταση για την Ευρωζώνη και τις συστάσεις της Επιτροπής την προηγούμενη χρονιά για τα κράτη-μέλη ξεχωριστά. "Όλα θα ειναι συνεκτικά και συνδεδεμένα" δήλωσε ο Μ. Σεντένο, ενώ ανέφερε ότι το ύψος του προϋπολογισμού θα το αποφασίσουν οι ηγέτες στο πλαίσιο των συζητήσεων για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι στο χθεσινό συμβιβασμό αποφασίστηκε ότι θα υπάρχει η δυνατότητα για περαιτέρω κεφάλαια, κάτι για το οποίο θα πρέπει να συναφθεί μια διακυβερνητική συμφωνία.

Σε ό,τι αφορά την κατανομή των κεφαλαίων, το μεγαλύτερο μέρος θα γίνεται με βάση τον πληθυσμό και το μέγεθος της οικονομίας, ενώ ένα ποσοστό θα είναι πιο ευέλικτο. "Δεν είναι ένα ταμείο συνοχής. Όλες οι χώρες θα πάρουν από αυτό", επισήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup, σημειώνοντας επίσης ότι όταν κρίνεται απαραίτητο η εθνική συνεισφορά (αρχικά στο 25%) θα μειώνεται στο μισό.

Τη συμφωνία των υπουργών Οικονομικών χαιρέτισε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί κάνοντας λόγο για μια ιδιαιτέρως "παραγωγική" συνεδρίαση. Ωστόσο, σημείωσε ότι το νέο αυτό δημοσιονομικό εργαλείο "δεν είναι το τελευταίο βήμα" για έναν πραγματικά ξεχωριστό προϋπολογισμό για την ευρωζώνη. "Είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα, όχι μόνο συμβολικό. Θα στηρίξει τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις", δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί, εκφράζοντας την ελπίδα, οι ηγέτες των κρατών-μελών στις συζητήσεις για το προσεχές πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο να δώσουν "τους πόρους που θα είναι αναγκαίοι ώστε το δημοσιονομικό εργαλείο της ευρωζώνης να είναι ουσιώδες για τους πολίτες".

Τέλος, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε το νέο δημοσιονομικό εργαλείο ένα "σημαντικό στοιχείο" για την περαιτέρω εμβάθυνση της ευρωζώνης, που συμβάλει στην ανθεκτικότητα των οικονομιών.

Δημ. Παπαδημούλης: Απαράδεκτη, επικίνδυνη και προκλητική η στάση του Συμβουλίου στον προϋπολογισμό - Ανεπαρκής η πρόταση της Κομισιόν

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε σήμερα εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα «Δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής - Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 και ίδιοι πόροι: ώρα να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες των πολιτών».

Απευθυνόμενος προς το Συμβούλιο, που εκπροσώπησε η Φιλανδή Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Tytti Tuppurainen και την Κομισιόν, που εκπροσώπησε ο ορισθείς Επίτροπος Προϋπολογισμού και Διοίκησης, Johannes Hahn,ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:

«Ευχαριστώ κε Πρόεδρε.

Η Πολιτική μου Ομάδα θεωρεί ανεπαρκείς τις προτάσεις της Κομισιόν για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και απαράδεκτες τις περικοπές που προτείνει-ακόμα και στην ισχνή πρόταση της Κομισιόν - το Συμβούλιο. Όπως θεωρούμε επικίνδυνη την καθυστέρηση και την δυστοκία στο Συμβούλιο, που επί 1,5 χρόνο έχει έναν φάκελο και δεν τον προχωρά, ενώ το Κοινοβούλιο έχει επιτελέσει στο ακέραιο την ευθύνη του.

Θεωρούμε ανεπαρκή την πρόταση της Κομισιόν και απαράδεκτη την στάση του Συμβουλίου όχι μόνο σε ότι αφορά το ύψος του Προϋπολογισμού - όπου το Κοινοβούλιο ζητά έναν πιο φιλόδοξο προϋπολογισμό για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, να ενισχύσουμε την κοινωνική ατζέντα, την απασχόληση, την στροφή από την λιτότητα σε μια βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και σε ότι αφορά την εσωτερική κατανομή αυτών των κονδυλίων: Γιατί είναι προκλητικό, άδικο και παράλογο να πολλαπλασιάσουμε, όπως ομολόγησε ο κ. Hahn, 22 φορές τις δαπάνες για την άμυνα και να περικόπτουμε τις δαπάνες για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την Συνοχή, και να μην δίνουμε τα χρήματα που απαιτούνται για να υλοποιηθούν οι φιλόδοξοι στόχοι που θέτουμε για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

tags: Eurogroup

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)