to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:27 | 16.12.2013

πηγή: efsyn.gr

Οικονομία

Συμφωνία ως την Τετάρτη αναζητούν οι Ευρωπαίοι για τις τράπεζες

Το θέμα των τραπεζικής ένωσης είναι το αντικείμενο συζήτησης υπουργών Οικονομικών και Ευρωπαίων αξιωματούχων που υποδέχεται ο Σόιμπλε στο Βερολίνο.


Αναζητούν λύση και άμεσα: Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συναντηθούν απόψε στο Βερολίνο για να συζητήσουν, για άλλη μια φορά, το θέμα της τραπεζικής ένωσης. Σύμφωνα με γερμανική πηγή, για το θέμα αναζητείται μια συμφωνία το αργότερο μέχρι την Τετάρτη.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα δεχτεί το βράδυ τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας, καθώς επίσης και εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ακολουθεί η σύνοδος των υπουργών

Παράλληλα, για αύριο (Τρίτη) είναι προγραμματισμένη στις Βρυξέλλες η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών των χωρών-μελών της ευρωζώνης, ενώ την Τετάρτη θα ακολουθήσει η σύνοδος των υπουργών όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το μηχανισμό εξυγίανσης ή εκκαθάρισης των τραπεζών. Ο μηχανισμός αυτός θα επιτρέπει την εξεύρεση λύσεων για τις τράπεζες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αποφεύγοντας, όσο αυτό είναι δυνατόν, την κρατική χρηματοδότησή τους.

Οι υπουργοί θα πρέπει να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική συμφωνία μέχρι τα τέλη του έτους ώστε το τελικό κείμενο να εγκριθεί οριστικά πριν από τις ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2014. Καθώς όμως υπάρχουν ακόμη πολλά ανοιχτά ζητήματα, οι συναντήσεις τους πολλαπλασιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες. Πριν από δύο εβδομάδες ο Σόιμπλε είχε και πάλι καλέσει τους ομολόγους του των ίδιων χωρών για να συζητήσουν το ίδιο θέμα.

Έκκληση από Ντράγκι

Οι σχεδιασμοί για την αναδιάρθρωση ή την εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών στην ευρωζώνη ίσως είναι υπερβολικά περίπλοκοι και οι προβλέψεις για την χρηματοδότηση της διαδικασίας ίσως αποδειχθούν ανεπαρκείς, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι.

Βάσει των όρων μιας πρότασης της ΕΕ που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters το Σάββατο, το κόστος του κλεισίματος μιας τράπεζας σε μια χώρα-μέλος της ζώνης του ενιαίου νομίσματος αρχικά θα βαρύνει σχεδόν πλήρως την χώρα όπου εδρεύει, όμως σταδιακά θα αναλάβουν ευθύνες και οι υπόλοιπες χώρες-εταίροι και εντέλει θα μοιράζονται εξίσου την ευθύνη, ύστερα από 10 χρόνια.

«Ανησυχώ για το ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων μπορεί να γίνει υπερβολικά περίπλοκη και οι ρυθμίσεις για την χρηματοδότηση μπορεί να μην αποδειχθούν επαρκείς», ανέφερε ο Ντράγκι μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Σας καλώ, εσάς και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να δημιουργήσετε άμεσα έναν ρωμαλέο Ενιαίο Μηχανισμό Εκκαθάρισης, για τον οποίο τρία στοιχεία θα τεθούν στην πράξη: ένα ενιαίο σύστημα, μια ενιαία αρχή, κι ένα ενιαίο ταμείο. Δεν πρέπει να δημιουργήσουμε έναν Ενιαίο Μηχανισμό Εκκαθάρισης ο οποίος θα είναι ενιαίος μόνον κατ” όνομα», τόνισε ο Ντράγκι απευθυνόμενος σε μέλη του ΕΚ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)