to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Συμφωνία-ορόσημο της ΕΕ για την αποκατάσταση και την προστασία της φύσης

Παρά το ότι το τελικό κείμενο για την Πράσινη Συμφωνία περιλαμβάνει σημαντικές παραχωρήσεις προς τους συντηρητικούς ευρωβουλευτές, αποδυναμώνοντας βασικά μέρη της νομοθεσίας, ωστόσο θέτει στόχους για την αποκατάσταση του 20% των χερσαίων και θαλάσσιων εκτάσεων της ΕΕ έως το 2030 και του 90% των υποβαθμισμένων οικοτόπων έως το 2050


Σε συμφωνία κατέληξαν οι ευρωβουλευτές και τα κράτη μέλη σχετικά με έναν νόμο-ορόσημο για την προστασία της φύσης, αφού έγιναν υποχωρήσεις από την αρχική πρόταση που προβλημάτιζαν τους αγρότες.

Ο νόμος για την αποκατάσταση της φύσης, ένας πυλώνας της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας που αμφισβητήθηκε έντονα, θα αναγκάσει τις χώρες της ΕΕ να αποκαταστήσουν τουλάχιστον το 20% της γης και των θαλασσών του μπλοκ μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Περιέχει δεσμευτικούς στόχους για την αποκατάσταση τουλάχιστον του 30% των υποβαθμισμένων οικοτόπων μέχρι τότε, με αύξηση στο 60% μέχρι το 2040 και στο 90% μέχρι το 2050.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια ολοένα και πιο δραματική πραγματικότητα: η φύση και η βιοποικιλότητα της ΕΕ κινδυνεύουν και πρέπει να προστατευθούν», δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Περιβάλλοντος, Teresa Ribera.

Αρκετοί ήταν αυτοί που αμφισβήτησαν έντονα τις διατάξεις του νόμου εν μέσω διαφωνιών για τις πράσινες πολιτικές σε ολόκληρη στην ΕΕ. Η αντιπολίτευση από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), την κεντροδεξιά ομάδα στην οποία ανήκει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπέρμαχος της πράσινης συμφωνίας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παραλίγο να απορρίψει εντελώς το νομοσχέδιο σε ψηφοφορία τον Ιούλιο.

Περιβαλλοντικοί ακτιβιστές υποστήριξαν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο εκπροσωπεί τα κράτη μέλη, και του Κοινοβουλίου. «Είμαστε ανακουφισμένοι που βλέπουμε ότι οι διαπραγματευτές δεν απογοήτευσαν εντελώς τους Ευρωπαίους πολίτες», δήλωσε η Sofie Ruysschaert, υπεύθυνη πολιτικής για την αποκατάσταση της φύσης στην BirdLife Europe.

Το ΕΛΚ, η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο κοινοβούλιο, δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένο που άλλες ομάδες συμφώνησαν με τις θέσεις του. Όπως είπε «οι αξιοσημείωτες βελτιώσεις» στο κείμενο περιλαμβάνουν την αφαίρεση μιας απαίτησης που θα εξασφάλιζε ότι το 10% των γεωργικών εκτάσεων θα είχε στοιχεία τοπίου, όπως φράχτες και λωρίδες λουλουδιών, και την προσθήκη μιας γραμμής που αναφέρει ότι οι χώρες δεν είναι υποχρεωμένες να χρησιμοποιούν τα χρήματα του γεωργικού ταμείου της ΕΕ για την προστασία της φύσης.

Το ΕΛΚ εξασφάλισε επίσης αρκετές εξαιρέσεις για τους αγρότες, συμπεριλαμβανομένου ενός «φρένου έκτακτης ανάγκης» για το πάγωμα των περιβαλλοντικών στόχων εάν απειλείται η παραγωγή τροφίμων.

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι το τελικό κείμενο του νόμου αυτού έχει ελάχιστη σχέση με την αρχική πρόταση της Επιτροπής», δήλωσε η Κριστίν Σνάιντερ, Γερμανίδα ευρωβουλευτής που διαπραγματεύτηκε για την ευρωομάδα. «Η πρόταση της Επιτροπής ήταν ιδεολογικά καθοδηγούμενη, πρακτικά ανέφικτη και μια καταστροφή για τους αγρότες, τους δασοκτήμονες, τους αλιείς και τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, ιδίως στις πυκνοκατοικημένες περιοχές».

«Ήθελα περισσότερα, φυσικά, αλλά αυτή είναι μια συμφωνία», δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Κοινοβουλίου César Luena, μέλος των κεντροαριστερών Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, στο POLITICO μετά τις εννιάωρες συνομιλίες της Πέμπτης. «Αυτό είναι το πρώτο τούβλο» για την οικοδόμηση μιας ισχυρής πολιτικής αποκατάστασης της βιοποικιλότητας στην ΕΕ, πρόσθεσε.

Η υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Ισπανίας, Teresa Ribera, η οποία ηγήθηκε των συνομιλιών εκ μέρους της ΕΕ των 27, δήλωσε επίσης στο POLITICO ότι είναι ευχαριστημένη με τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι η αποδυναμωμένη νομοθεσία εξακολουθεί να αποτελεί "ορόσημο" για την ΕΕ.

Η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Jutta Paulus παραδέχθηκε ότι ήταν «πολύ οδυνηρό» να βλέπει αρκετούς βασικούς στόχους να αποδυναμώνονται περαιτέρω, αλλά τόνισε τη σημασία της επίτευξης συμφωνίας.

«Κοιτάζοντας από πού προερχόμαστε με μια πολύ αδύναμη εντολή [του ευρωκοινοβουλίου], με πολλές εξαιρέσεις, παρεκκλίσεις, έκτακτες διακοπές ... νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό που πήραμε", δήλωσε στο POLITICO έξω από την αίθουσα διαπραγματεύσεων το βράδυ της Πέμπτης.
Επώδυνοι συμβιβασμοί

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)