to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:19 | 14.11.2019

Διεθνή

Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα από τις 5.30 το πρωί

Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τέθηκε σε εφαρμογή στις 05:30 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας] στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσαν πηγή προσκείμενη στη διπλωματία της Αιγύπτου, που είχε αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο, και ανώτερο στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ - Τουλάχιστον 34 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους πολλοί άμαχοι, νεκροί από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές


Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τέθηκε σε εφαρμογή στις 05:30 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας] στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στη διπλωματία της Αιγύπτου, που είχε αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο, και ανώτερο στέλεχος της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ

Η «συμφωνία κατάπαυσης του πυρός επιτεύχθηκε κατόπιν των προσπαθειών της Αιγύπτου» και εγκρίθηκε «από παλαιστινιακές παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Τζιχάντ», είπε ανώτερος αξιωματούχος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ.

Πηγή προσκείμενη στον Ισλαμικό Τζιχάντ επιβεβαίωσε ότι κλείστηκε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Ισραήλ: Θα τηρήσουμε τη συμφωνία όσο δεν εκτοξεύονται ρουκέτες

Το Ισραήλ σκοπεύει να τηρήσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός εάν οι Παλαιστίνιοι μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον της επικράτειάς του, δήλωσε σήμερα ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ισραέλ Κατς, διαψεύδοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου μετέβαλε την πολιτική της όπως ζητούσε η παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ για να συμφωνηθεί εκεχειρία.

«Στην ησυχία θα απαντήσουμε με ησυχία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κατς στο ραδιοφωνικό δίκτυο των ένοπλων δυνάμεων. Παράλληλα, ο ισραηλινός ΥΠΕΞ διεμήνυσε ότι «το κράτος του Ισραήλ δεν θα διστάσει να πλήξει οποιονδήποτε αποπειραθεί να μας βλάψει, είτε βρίσκεται στη Λωρίδα της Γάζας είτε οπουδήποτε αλλού».

Πλέον ο αριθμός των νεκρών Παλαιστίνιων από τις ισραηλινές επιδρομές ανέρχεται σε 34, ανάμεσά τους πολλοί άμαχοι, ενώ 111 ακόμη έχουν τραυματιστεί από την Τρίτη οπότε και ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες μετά τη «στοχευμένη» δολοφονία ανώτερου στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, των Ταξιαρχιών αλ Κουντς, στη Γάζα.  Από την πλευρά του ο Ισλαμικός Τζιχάντ έχει εξαπολύσει περισσότερες από 350 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί ξεκλήρισαν 8μελή οικογένεια

Οκτώ μέλη μίας οικογένειας σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επιδρομή στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προτού τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Ισλαμικού Τζιχάντ, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα - φωτογραφίες από την φρικτή επίθεση κυκλοφορούν ήδη στο Twitter στο hashtag #Gaza

«Έξι μέλη της οικογένειας Αμπού Μάλχους, ανάμεσά τους τρία παιδιά και δύο γυναίκες, σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα στο σπίτι της οικογένειας στο Ντέιρ αλ Μπάλαζ στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», επεσήμανε στη διάρκεια της νύκτας το υπουργείο Υγείας του θύλακα. Όμως σήμερα το πρωί εντοπίστηκαν στα ερείπια του σπιτιού δύο ακόμη παιδιά νεκρά, σύμφωνα με την ιδία πηγή.

Την Τρίτη το πρωί ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε επιχείρηση εναντίον του Μπάχα Αμπού αλ Άτα, διοικητή του Ισλαμικού Τζιχάντ, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε ο ίδιος και η σύζυγός του. Αμέσως μετά η παλαιστινιακή, ένοπλη οργάνωση εξαπέλυσε ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, το οποίο απάντησε με πολλές αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Τζιχάντ.

Ο ισραηλινός στρατός κατηγορεί τον Ισλαμικό Τζιχάντ ότι χρησιμοποιεί αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες για να προστατευθεί από τα πλήγματά του. Αυτή τη φορά δεν στοχοθέτησε θέσεις της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Γάζα.

Σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή Νικολάι Μλαντένοφ συνομίλησε με την Αίγυπτο, που ασκεί επιρροή στη Λωρίδα της Γάζας και τα ξημερώματα ανακοινώθηκε η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Στην αποκλεισμένη από το Ισραήλ Λωρίδα της Γάζας, έκτασης μόλις 300 τ.χλμ, ζουν περίπου 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

Πληροφορίες από ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)