to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:29 | 02.12.2020

Διεθνή

Συμφωνία για το επόμενο στάδιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Καμπούλ και Ταλιμπάν

Η αφγανική κυβέρνηση και οι Ταλιμπάν κατέληξαν σε συμφωνία για την έναρξη του επόμενου σταδίου των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στο Κατάρ, ανακοίνωσαν την Τετάρτη 2/12/20 οι δύο πλευρές


Μετά μια ιστορική συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ταλιμπάν τον Φεβρουάριο, οι πρώτες απευθείας ενδοαφγανικές διαπραγματεύσεις άρχισαν στα μέσα Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, αποκλίσεις για το πλαίσιο και την ημερήσια διάταξη των συζητήσεων, καθώς και για τις θρησκευτικές ερμηνείες, εμπόδιζαν την πρόοδό τους.

Σήμερα, οι δύο πλευρές έκαναν λόγο για απεμπλοκή όσον αφορά τους κανόνες των διαπραγματεύσεων.

"Οι διαδικασίες για τις ενδοαφγανικές διαπραγματεύσεις έχουν οριστικοποιηθεί και θα ακολουθήσουν συζητήσεις για την ημερήσια διάταξη", ανακοίνωσε μέσω Twitter ο Ναντέρ Ναντερί, μέλος της ομάδας διαπραγματευτών της κυβέρνησης.

Ο Μοχάμεντ Ναΐμ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, έγραψε επίσης στο Twitter ότι οι διαδικασίες για τις συνομιλίες έχουν "οριστικοποιηθεί και οι διαπραγματεύσεις για την ημερήσια διάταξη θα αρχίσουν".

Αντιδρώντας επίσης μέσω Twitter, ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, ο οποίος ηγείται της διαδικασίας συμφιλίωσης στο Αφγανιστάν, χαιρέτισε ένα "πρώτο ουσιαστικό βήμα".

Ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσινγκτον Ζαλμάι Χαλιλζάντ χαιρέτισε από την πλευρά του ένα "σημαντικό βήμα".

Έγραψε στο Twitter ότι οι δύο πλευρές συναίνεσαν σε μια "συμφωνία τριών σελίδων που αφορούν τους κανόνες και τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν στις διαπραγματεύσεις τους για έναν πολιτικό οδικό χάρτη και μια συνολική εκεχειρία".

"Αυτή η συμφωνία είναι η απόδειξη ότι οι πλευρές μπορούν να συμφωνήσουν σε δύσκολα θέματα", πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κατάρ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε στις 21 Νοεμβρίου τους Ταλιμπάν και την αφγανική κυβέρνηση να επιταχύνουν τις συνομιλίες.

Τον Φεβρουάριο, ιστορική συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ταλιμπάν υπογράφηκε στη Ντόχα για τον τερματισμό της πιο μακροχρόνιας αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στην ιστορία.

Το χρονοδιάγραμμα που ορίστηκε τότε προβλέπει πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων στα μέσα του 2021, αλλά σε αντάλλαγμα ζητεί εγγυήσεις ασφάλειας, πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες και μείωση της βίας.

Ωστόσο, η βία έχει αυξηθεί, κυρίως με την αύξηση των επιθέσεων κατά των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)