to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:19 | 11.07.2019

Διεθνή

Συμφωνία για εκ περιτροπής άσκηση της δημαρχίας στη Βαρκελώνη

Σε συμφωνία για εκ περιτροπής άσκηση της δημαρχίας στη Βαρκελώνη κατέληξαν η νυν δήμαρχος Άντα Κολάου και ο σοσιαλιστής Τζάουμε Κουλμπόνι


Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης των Καταλανών Σοσιαλιστών (PSC) Τζάουμε Κουλμπόνι κατέληξαν χθες σε μία «Συμφωνία της Αριστεράς για τη Διακυβέρνηση» στην καταλανική πρωτεύουσα, έπειτα από διαπραγματεύσεις σχεδόν ενός μήνα. Στις 15 Ιουνίου, οι Σοσιαλιστές στήριξαν την υποψηφιότητα της Κολάου μετά την δέσμευσή της πως θα διαπραγματευθεί τον σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας.

   Πηγές προσκείμενες στη δημαρχία τονίζουν πως η συμφωνία αφορά τον σχηματισμό μίας συμπαγούς και σταθερής κυβέρνησης με μία ενιαία δομή και εκ περιτροπής άσκησης της διακυβέρνησης από τους Κουλμπόνι και Κολάου. Ο Κουλμπόνι θα αναλάβει δήμαρχος για το πρώτο διάστημα της θητείας.

   Η νέα δημοτική Αρχή θα διαθέτει μία πλειοψηφία 19 συμβούλων, που θα προωθήσουν μία προοδευτική και πλουραλιστική ατζέντα μέτρων. Στην κοινή τους συνέντευξη, η Κολάου ανακοίνωσε πως η δημαρχία θα έχει έξι γραμματείες, που θα διανεμηθούν εξίσου: αυτές για την οικονομία, τη ψηφιακή μετάβαση και την Ατζέντα 2030 και Ασφάλεια, θα ελέγχονται από το PSC, ενώ η Οικολογία, Πολεοδομία και Υποδομές, Κοινωνικά Δικαιώματα και Φεμινισμός και Πολιτισμός θα περάσουν στην παράταξη Barcelona en Comu' της Κολάου.

   Όσον αφορά τις διαφορές των δύο παρατάξεων αναφορικά με τη διαδικασία της ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας από την Ισπανία, η Κολάου εξήγησε πως «στα εθνικά θέματα η κάθε παράταξη θα διατηρήσει τις θέσεις της» και η συμφωνία αφορά μόνον τα θέματα της πόλης και δεν πρόκειται να επεκταθεί σε άλλους τομείς.

   Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, El Pais, El Publico, La Vanguardia, El Periodico de Catalunya

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)