to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:55 | 03.04.2020

Κοινωνία

Συλλυπητήριο μήνυμα του τμήματος παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο του Γιάννη Σαμαρά

Συμμετείχε από τα νιάτα του στον αντιφασιστικό αγώνα στη διάρκεια της κατοχής, ενώ στη συνέχεια τραυματίσθηκε βαριά μαχόμενος με τον ηρωικό ΔΣΕ.


Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Σαμαράς, διδάκτορας των Οικονομικών Επιστημών και στρατευμένος κομμουνιστής. Συμμετείχε από τα νιάτα του στον αντιφασιστικό αγώνα στη διάρκεια της κατοχής, ενώ στη συνέχεια τραυματίσθηκε βαριά μαχόμενος με τον ηρωικό ΔΣΕ.

Σπούδασε Οικονομικά στην Ουγγαρία, πρόσφυγας στα πέτρινα μετεμφυλιακά χρόνια, με σημαντική ακαδημαϊκή εξέλιξη και αναγνώριση. Οι επιστημονικές  του αναζητήσεις, συνεπείς με την αγωνιστική του διαδρομή, συνέτειναν στην ανάλυση του νεοελληνικού καπιταλισμού και την προοπτική του Σοσιαλισμού. Μέλος του ΚΚΕ, υπηρέτησε τις ιδέες του με συνέπεια ως το τέλος.

Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, με σεβασμό στη προσφορά του, εξέφρασε με αυτό το μήνυμα τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους συντρόφους του.

Λίγα λόγια για τον Γιάννη Σαμαρά:

Ο Γιάννης Σαμαράς γεννήθηκε το 1924 στην Αλιστράτη Σερρών. Σπούδασε στο Γυμνάσιο της Δράμας. Από τα νεανικά του χρόνια, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, εντάχθηκε στο λαϊκό κίνημα και στη συνέχεια μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Τραυματίστηκε σε μάχη και στάλθηκε για θεραπεία και ανάρρωση στην Ουγγαρία, όπου και έμεινε στη συνέχεια, μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ τον Αύγουστο του 1949.

Εκεί σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Οικονομικών Σπουδών της Βουδαπέστης. Στη συνέχεια, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ακαδημία Επιστημών της Ουγγαρίας. Το 1965 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ των Οικονομικών Επιστημών. Η διδακτορική του διατριβή ήταν: "Οι ιδιομορφίες του κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού στην Ελλάδα". Από το 1976 ήταν τακτικός καθηγητής στην έδρα της Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Οικονομικών Σπουδών της Βουδαπέστης.

Ηταν στέλεχος του ΚΚΕ στην Κομματική Οργάνωση της Ουγγαρίας και διακρίθηκε, εκτός των άλλων, για τη δράση του στους πολιτικούς πρόσφυγες της Ουγγαρίας. Συνέχισε την κομματική του δραστηριότητα στην Ελλάδα με τον επαναπατρισμό του.

Η επιστημονική του δραστηριότητα δεν σταμάτησε ποτέ, αφού δίδαξε σαν επισκέπτης - καθηγητής στα πανεπιστήμια των Σόφιας, Αβάνας, Βελιγραδίου, Πράγας, Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Κρακοβίας. Πήρε μέρος σε πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια, συμπόσια, σεμινάρια κ.λπ., ανάμεσα σε αυτά και στο Συνέδριο για την ανάπτυξη της Ελλάδας, που οργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας τον Μάη του 1981. Η επιστημονική εργασία του Γιάννη Σαμαρά έχει σαν θέμα, κυρίως, την ανάλυση της λειτουργίας των σύγχρονων καπιταλιστικών οικονομιών, ιδιαίτερα του οικονομικού ρόλου του κράτους. Στο κέντρο του επιστημονικού του έργου τοποθετείται η ανάλυση της ελληνικής οικονομίας. Αυτό αποτυπώθηκε και στο βιβλίο "Κράτος και κεφάλαιο στην Ελλάδα", το οποίο κυκλοφόρησε σε πολλές εκδόσεις από τη "Σύγχρονη Εποχή".

Εχει δημοσιεύσει πολλά επιστημονικά συγγράμματα, μελέτες, άρθρα και ανακοινώσεις για παγκόσμια και ελληνικά οικονομικά θέματα. Επίσης, έχει συγγράψει εγχειρίδια της πολιτικής οικονομίας του καπιταλισμού.

Ηταν ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών. Υπήρξε επίσης δραστήριο στέλεχος του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος Ειρήνης, ενώ διετέλεσε μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ στην οποία εκλέχτηκε στο 13ο Συνέδριό της το 1999.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)