to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:03 | 06.02.2023

Πολιτική

Φονικός σεισμός σε Τουρκία και Συρία: Τα μηνύματα των Ελλήνων πολιτικών και των κομμάτων

Και ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας στο πλάι του τουρκικού και συριακού λαού που επλήγησαν από το φονικό χτύπημα του εγκέλαδου που κόστισε την ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. - Ο επικεφαλής της ελληνικής Διπλωματίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του στην Τουρκία όπου του μετέφερε τα συλλυπητήρια του αλλά και την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει στις έρευνες διάσωσης και στην αντιμετώπιση των ζημιών


Όσο μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων του φονικού σεισμού που έπληξε το πρωί της Δευτέρας (6/2) την Τουρκία και την Συρία και με την διεθνή κινητοποίηση να είναι άμεση, η Ελλάδα δίνει με τη σειρά της τον τόνο της αλληλεγγύης της στις χώρες που έπληξε ο Εγκέλαδος. 

Η Ελλάδα έχει ήδη δηλώσει πως θα στείλει ανθρωπιστική βοήθεια διά στόματος του πρωθυπυργού, ενώ το ελληνικό ΥΠΕΞ ενημέρωσε πως η χώρα έχει κινητοποιήσει τους πόρους της και είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στην Τουρκία και την Συρία.

Μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, νωρίτερα σήμερα, προκειμένου να του μεταφέρει τα συλλυπητήριά του και την ετοιμότητα της χώρας να στηρίξει την Τουρκία, μετά τον καταστροφικό σεισμό που την έπληξε.

«Σε συνέχεια του καταστροφικού σεισμού στη νότια Τουρκία, επικοινώνησα με τον Τούρκο ομόλογό μου, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και μετέφερα τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

«Εξέφρασα την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράσχει άμεσα συνδρομή στις έρευνες διάσωσης και στην αντιμετώπιση των ζημιών», προσθέτει ο κ. Δένδιας.

Διαβάστε: Διεθνής κινητοποίηση για τον φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία

Τα συλλυπητήρια του ελληνικού πολιτικού στερεώματος

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την θλίψη και την συμπαράστασή του προς τον τουρκικό και τον συριακό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων του ισχυρότατου σεισμού με ανάρτησή του στο Twitter.

«Η παροχή διεθνούς βοήθειας είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να στηρίξει άμεσα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εξέφρασε κι εκείνη μέσω Twitter την αλληλεγγύη και τα συλλυπητήρια της. «Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, η σκέψη όλων μας βρίσκεται στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας για την ανείπωτη τραγωδία που εκτυλίσσεται μπροστά μας. Η ΕΕ και η Ελλάδα οφείλουν να σταθούν αλληλέγγυες και να βοηθήσουν με κάθε μέσο τους πληγέντες» είναι το μήνυμα της Ράνιας Σβίγκου.

Τα συλλυπητήρια Κουτσούμπα και ΜέΡα25

Σε συλλυπητήρια δήλωση προχώρησε και ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας για τον φονικό σεισμό που έπληξε Τουρκία και Συρία, στερώντας τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, με την τραγική λίστα να αυξάνεται συνεχώς.

Στην δήλωσή του, ο Κουτσούμπας αναφέρει πως οι δύο χώρες «χρειάζονται επείγουσα και συντονισμένη διεθνή βοήθεια για τη διάσωση των αγνοούμενων και την ουσιαστική στήριξη των πληγέντων».

Ο ίδιος εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των αδικοχαμένων θυμάτων του Εγκέλαδου και ευχές για ταχεία ανάρρωση των τραυματιών. «Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι παρά την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, τις μεγάλες δυνατότητες της εποχής μας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, όλα αυτά θυσιάζονται στον βωμό των κερδών, των μεγάλων συμφερόντων, των στρατιωτικών εξοπλισμών και των ιμπεριαλιστικών πολέμων που πληρώνουν με κάθε τρόπο οι λαοί», παρατηρεί και σχολιάζει: 

«Αποδεικνύεται πάνω απ’ όλα ότι οι λαοί δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν, αντίθετα τους ενώνουν τα ίδια βάσανα και προβλήματα, γι’ αυτό και πρέπει να τους ενώσει και ο κοινός αγώνας ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και της βαρβαρότητας»

Με τη σειρά του, το ΜέΡα25 εκφράζει την αλληλεγγύη του στον τούρκικο, κούρδικο και συριακό λαό και ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

«Η συνδρομή της χώρας μας και του λαού μας, αλλά και η ευρωπαϊκή και διεθνής βοήθεια πρέπει να είναι δεδομένη, άμεση και ουσιαστική», τονίζει και σχολιάζει:

«Μπορεί τα μίντια των χωρών μας να μας ωθούν μανιωδώς να ψηφίσουμε τις πολιτικές δυνάμεις που λειτουργούν σαν μεσάζοντες των εμπόρων όπλων, στην πραγματικότητα όμως των απλών ανθρώπων που δεν έχουν αιματοβαμμένα συμφέροντα, η απόσταση ανάμεσα στις χώρες γεφυρώνεται από ολόψυχα απλωμένα χέρια βοηθείας»

Ο γραμματέας του κόμματος, Γιάνης Βαρουφάκης μέσω του λογαριασμού του στο twitter σημείωσε ότι «η σκέψη μας σε όσους έχασαν ανθρώπους και, ακόμα περισσότερο, στους εγκλωβισμένους και στους ανθρώπους τους που περιμένουν πάνω από τα συντρίμμια. Ας γίνει μάθημα σε όλους πόσο ευάλωτη είναι η ανθρώπινη ύπαρξη στον πλανήτη που μοιραζόμαστε».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)