to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:28 | 19.01.2021

Κοινωνία

Σύλλογος Εργαζομένων στη ΓΓ Ισότητας: «Ευθύνη όλων μας - και πρωτίστως της πολιτείας - η πρόληψη και η καταπολέμηση της βίας εις βάρος των γυναικών»

Ο Σύλλογος Εργαζομένων της ΓΓ Ισότητας των Φύλων “Δώρα Κατσιβαρδάκου” στέκεται δίπλα στην Σοφία Μπεκατώρου και την συγχαίρει για το θάρρος της να μιλήσει δημόσια και να καταγγείλει τον βιασμό της από παράγοντα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας.


Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων της ΓΓ Ισότητας των Φύλων «Δώρα Κατσιβαρδάκου»:


«Ο βιαστής μου είναι ακόμη στη θέση του....βρήκα το θάρρος να μιλήσω για να γλιτώσουν άλλες γυναίκες....ο αθλητισμός είναι γεμάτος τύπους σαν κι αυτόν»
Σοφία Μπεκατώρου

Ο Σύλλογος Εργαζομένων της ΓΓ Ισότητας των Φύλων “Δώρα Κατσιβαρδάκου” στέκεται δίπλα στην Σοφία Μπεκατώρου και την συγχαίρει για το θάρρος της να μιλήσει δημόσια και να καταγγείλει τον βιασμό της από παράγοντα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας.

Είμαστε δίπλα στη Σοφία και σε κάθε Σοφία που έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση και κάθε μορφής έμφυλή βία.

Απαιτούμε τη λογοδοσία του θύτη, που εκμεταλλεύτηκε με χυδαίο τρόπο τη θεσμική του ιδιότητα και τη σχέση εξουσίας με την αθλήτρια. Δεν θα μπορούσαμε να μην επισημάνουμε και να μην καταδικάσουμε τον διάχυτο σεξισμό που δεσπόζει στον χώρο του αθλητισμού - και όχι μόνο - δημιουργώντας αφενός κλίμα ατιμωρησίας για τους θύτες και αφετέρου φόβο και ανασφάλεια στα θύματα.

Ο σεξισμός, που τον είδαμε και στα σχόλια που ξεχύθηκαν εναντίον της αθλήτριας, αμφισβητώντας αυτό που έζησε, καταδεικνύει ότι αρκετοί-ες άνδρες και γυναίκες διακατέχονται από επικίνδυνα έμφυλα στερεότυπα. Πρόκειται για αντιλήψεις που όσο δεν αμφισβητούνται θα κρατούν τις γυναίκες δέσμιες με αόρατες αλυσίδες, θα περιορίζουν τις επιλογές τους, θα τις φιμώνουν, θα τις καθιστούν ευάλωτες σε κάθε μορφής βία.

Η πρόληψη των δομικών ανισοτήτων που προκαλούνται από τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών είναι προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης και κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών

Ο σεξισμός απαντά σε κάθε έκφανση του ανθρώπινου βίου, είναι η ρίζα της ανισότητας των φύλων και για να αντιμετωπιστεί απαιτούνται οριζόντιες πολιτικές ισότητας.

Είναι ευθύνη όλων μας - και πρωτίστως της πολιτείας - η πρόληψη και η καταπολέμηση κάθε μορφής βίας εις βάρος των γυναικών.

Η ανάγκη για υποστήριξη των γυναικών-θυμάτων βίας είναι διαρκής. Ως εκ τούτου επιβάλλεται η θεσμική διασφάλιση δομών και προσωπικού.

Περιμένουμε από την κυβέρνηση, πέραν των δηλώσεων στήριξης :
- να επικυρώσει άμεσα Διεθνής Σύμβαση Εργασίας 190 για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, η οποία υιοθετήθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας την 21 Ιουνίου 2019 (Η σχετική 18μηνη προθεσμία για την υποβολή της στα Εθνικά Κοινοβούλια παρήλθε άπρακτη την 21.12.2020)
- να διασφαλίσει και να ενισχύσει το δίκτυο των δομών και τον δημόσιο χαρακτήρα τους, όπως και τους-ις εργαζόμενους-ες που απασχολούνται στις ίδιες θέσεις επί σειρά ετών, αναγνωρίζοντας έμπρακτα το έργο τους
- την επανασύσταση της ΓΓΙΦ, την αυτοτέλεια του αρμόδιου κυβερνητικού φορέα για την ισότητα των φύλων, την ενίσχυσή του με προσωπικό, όσο και με οικονομικούς πόρους.
Απευθυνόμαστε σε κάθε γυναίκα που αντιμετωπίζει οποιαδήποτε μορφή βίας και την ενθαρρύνουμε να απευθυνθεί στη Γραμμή 15900 και το ευρύτερο Δίκτυο Δομών της υπηρεσίας μας, όπου θα βρει ανθρώπους να την ακούσουν και να την βοηθήσουν με ενσυναίσθηση και με υπευθυνότητα.
Απευθυνόμαστε στην κυβέρνηση και ζητάμε να αντιληφθεί ότι οι αυτοτελείς, διακριτές και οριζόντιες πολιτικές ισότητας των φύλων συνιστούν αναγκαιότητα για μία δημοκρατική κοινωνία της ισότητας.

Σύλλογος Εργαζομένων της ΓΓ Ισότητας των Φύλων “Δώρα Κατσιβαρδάκου”

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)