to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:39 | 11.10.2015

πηγή: Αυγή

Πολιτισμός

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων προς Κ. Περιστέρη: Καταστατική μας αρχή η προστασία της αρχαιολογικής κληρονομιάς

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων δεν "θα πτοηθεί στην άσκηση της καταστατικής αρχής του, συγκεκριμένα την προστασία αρχαιολογικής κληρονομιάς από κάθε κατάχρηση, υλική ή πνευματική" τονίζει σε ανακοίνωσή του και αφήνει στην κρίση των πολιτών να αναρωτηθούν "γιατί υποχρεώνεται να καταγγείλει την πρωτοφανή επικοινωνιακή κατάχρηση της έρευνας και να ζητήσει το αυτονόητο: την κατάθεση όλων των τεκμηρίων στην επιστημονική κοινότητα".

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΑ αναφέρει:


Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων δεν "θα πτοηθεί στην άσκηση της καταστατικής αρχής του, συγκεκριμένα την προστασία αρχαιολογικής κληρονομιάς από κάθε κατάχρηση, υλική ή πνευματική" τονίζει σε ανακοίνωσή του και αφήνει στην κρίση των πολιτών να αναρωτηθούν "γιατί υποχρεώνεται να καταγγείλει την πρωτοφανή επικοινωνιακή κατάχρηση της έρευνας και να ζητήσει το αυτονόητο: την κατάθεση όλων των τεκμηρίων στην επιστημονική κοινότητα".

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΑ αναφέρει:

"Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), επιστημονικός και συνδικαλιστικός φορέας των αρχαιολόγων του Υπουργείου Πολιτισμού, δεν θα απαντήσει στην νέα προσβλητική επιστολή της επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας του μνημείου στο λόφο Καστά της Αμφίπολης, ούτε όμως και θα πτοηθεί στην άσκηση της καταστατικής αρχής του, συγκεκριμένα την προστασία της αρχαιολογικής κληρονομιάς από κάθε κατάχρηση, υλική ή πνευματική.

Ας αναρωτηθούν όμως οι καλόπιστοι πολίτες γιατί -για πρώτη φορά στους σχεδόν δύο αιώνες βίου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας- ο συλλογικός φορέας των Αρχαιολόγων του ΥΠΠΟ υποχρεώνεται να πάρει θέση για μια ανασκαφή και τον -τουλάχιστον καινοφανή- τρόπο διεξαγωγής της, να καταγγείλει την πρωτοφανή επικοινωνιακή κατάχρηση της έρευνας και να ζητήσει το αυτονόητο: την κατάθεση όλων των τεκμηρίων στην επιστημονική κοινότητα".

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση έρχεται μετά την επιστολή της κ.  Κατερίνας Περιστέρη  στην οποία η ανασκαφέας της Αμφίπολης επιτίθεται στον επιστημονικό και συνδικαλιστικό της φορέα επειδή αμφισβήτησε τα στοιχεία που παρουσίασε στην εκδήλωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συνδέοντας το μνημείο του λόφου Καστά με τον Ηφαιστίωνα. Η ανασκαφέας στην επιστολή της υποστηρίζει ότι "ουδέποτε παραβίασα τις διατάξεις οποιουδήποτε  νόμου και δη του «αρχαιολογικού» όπως επικαλείται στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΑ" και δηλώνει την πρόθεσή της να ασκήσει "κάθε νόμιμο δικαίωμα" προκειμένου να προστατεύσω τόσο το επιστημονικό μου κύρος και το έργο μου ώς αρχαιολόγου, όσο και εμένα την ίδια ως ανθρώπινη υπόσταση που πλήττομαι καίρια από τις επιθέσεις που δέχομαι".

Η επιστολή της κ. Περιστέρη προς τον ΣΕΑ αναφέρει:

Αιδώς Αργείοι ή μήπως αχρείοι;

Σε μία νέα, πρωτοφανή και ανήθικη επίθεση προς την ανασκαφική μου ομάδα και σε εμένα προσωπικά, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων - του οποίου είμαι ακόμα μέλος-  επιχειρεί για πολλοστή φορά, αφενός μεν να απαξιώσει την προσωπικότητα μου και το επιστημονικό μου κύρος, αφετέρου δε να «υποδείξει» στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού το πώς πρέπει να κινηθεί σχετικά  με την ανασκαφή του Τύμβου Καστά  Αμφίπολης.

Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που μια μικρή ομάδα ,  επικεφαλής του  ΣΕΑ, στρέφονται ευθέως  εναντίον μου χωρίς σε καμία περίπτωση να εκφράζουν την άποψη του συνόλου των μελών του, την οποία άλλωστε ούτε ζήτησαν, ούτε έλαβαν υπόψη. Ας δούμε όμως την προϊστορία των ανακοινώσεων οι οποίες με αφορούν για να καταδειχθεί ο ρόλος όσων διοικούν σήμερα το Σύλλογο.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2014, σε ανακοίνωση του ο ΣΕΑ, χαρακτήριζε ως αδιαμφισβήτητη την σημασία του ευρήματος στον Τύμβο  Καστά,  καυτηρίαζε το γεγονός ότι πολιτικοί και ΜΜΕ τοποθετούνται αναφορικά με το Μακεδονικό Ταφικό Συγκρότημα  και δήθεν αγωνιούσε «για την τυχόν πίεση που υφίστανται οι συνάδελφοι, προσπαθώντας να διεξαγάγουν μια επιστημονικά ορθή και απολύτως τεκμηριωμένη ανασκαφή σε συνθήκες τηλεπαρα-θύρου». Μόνο που στην ανακοίνωση αυτοί οι συνάδελφοι μου που υποτίθεται πως νοιάζονταν για μένα και την ανασκαφική μου ομάδα, δεν με ρώτησαν ποτέ αν υφίσταμαι όντως την πίεση που περιέγραφαν και αν εμποδίζομαι να κάνω την ανασκαφή με τρόπο που να συνάδει με την επιστημονική μεθοδολογία.

Ομοίως παρέλειψαν σκοπίμως να αναφέρουν ότι εγώ προσωπικά δεν έκανα παρά ελάχιστες δηλώσεις τη στιγμή που δεκάδες τηλεοπτικά συνεργεία και εκατοντάδες δημοσιογράφοι απ΄ όλο τον κόσμο με «πολιορκούσαν» νυχθημερόν. Αντιθέτως, αρχαιολόγοι, μέλη του Συλλόγου, διψασμένοι για το μερίδιο δημοσιότητας που τους αναλογούσε «διαγκωνίζονταν» στα τηλεοπτικά παράθυρα φλυαρώντας ακατάσχετα πάνω σε κάτι που δεν είχαν καν προσωπική αντίληψη οιστρηλατημένοι από την νέα τους ειδικότητα ως τηλεπερσόνες! Είναι οι ίδιοι που  μπουρδολογούσαν στα ραδιόφωνα κάνοντας γελοίες και εντελώς αυθαίρετες υποθέσεις ή έγραφαν δήθεν επιστημονικά φληναφήματα σε συγκεκριμένες εφημερίδες με τις οποίες τους συνέδεαν, εντελώς ευκαιριακά, οι ίδιες πολιτικές απόψεις για ευνόητους λόγους.

Για όλους αυτούς που έχυσαν κουβάδες πολιτικό χρώμα στο Μνημείο και δρούσαν αντιεπιστημονικά και αντισυναδελφικά συχνά στα όρια της χυδαιότητας αφού χρησιμοποιούσαν ακόμα και το προφίλ τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ευτελίσουν εμένα και το έργο μου, ο ΣΕΑ δεν είχε τίποτα να πει και να πράξει!!!  Κατά την άποψη όσων υπέγραφαν τις ανακοινώσεις όλα ήταν καλά καμωμένα αρκεί να στρέφονταν τόσο  εναντίον μου και εναντίον της ανασκαφικής μου ομάδας όσο  και του ίδιου του μνημείου. Αντιθέτως εγώ μπήκα  στο στόχαστρο από την στιγμή που ο  πρώην πρωθυπουργός επισκέφτηκε  την Αμφίπολη και έκανε δηλώσεις. Αναρωτιέμαι όμως, ποιος από τους «συναδέλφους» επικριτές μου θα εμπόδιζε τον πρωθυπουργό της χώρας να έρθει στην ανασκαφή του; Ας σηκώσει το χεράκι του να μας το πει και να τεκμηριώσει με ποιο τρόπο θα εμπόδιζε την επίσκεψη του αρχηγού του κράτους παρουσία της τέως Γενικής Γραμματέως Πολιτισμού!!!

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2014 ο ΣΕΑ παρεμβαίνει με επιστολή του προς το Υπουργείο Πολιτισμού γιατί υποτίθεται ότι ανησυχεί «για τους κινδύνους που αναφύονται για την αρχαιολογική έρευνα και τους συναδέλφους που συμμετέχουν σε αυτή, αλλά και για το κύρος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, εξαιτίας της επικοινωνιακής διαχείρισης της εξέλιξης της ανασκαφής και των ευρημάτων της, σε καθημερινή βάση, για την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων, πολιτικών και άλλων, αλλά και προς τέρψη μιας κοινής γνώμης εθισμένης στον εύκολο εντυπωσιασμό και την υπερκατανάλωση τηλεοπτικών, έντυπων και διαδικτυακών υποπροϊόντων.»

Προσυπογράφω κάθε του λέξη! Μόνο που εκείνοι που «σε καθημερινή βάση, για την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων, πολιτικών και άλλων, αλλά και προς τέρψη μιας κοινής γνώμης εθισμένης στον εύκολο εντυπωσιασμό και την υπερκατανάλωση τηλεοπτικών, εντύπων και διαδικτυακών υποπροϊόντων» δεν ήμουν ούτε εγώ, ούτε η επιστημονική μου ομάδα, αλλά ο καθένας και η καθεμία που με διαβατήριο τον τίτλο σπουδών τους έγιναν μόνιμοι ένοικοι σε κανάλια, ραδιόφωνα και στήλες εφημερίδων. Κακώς λοιπόν στοχοποιήθηκα για μία ακόμα φορά. Άλλοι ήταν όσοι τροφοδοτούσαν την κοινή γνώμη και τα διαδικτυακά προϊόντα με τα επιστημονικά σκουπίδια που περιέφεραν ως προίκα τους ανενδοίαστα!

Στην ίδια επιστολή, καταφέρεται εναντίον της επικοινωνιακής πολιτικής της τότε κυβέρνησης, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι ουδέποτε είχα επιλέξει εκπρόσωπο Τάφου ενώ καλεί το Υπουργείο «να διαφυλάξει τα κάθε είδους δικαιώματα που έχει το Ελληνικό Δημόσιο ως κύριος του ανασκαπτόμενου μνημείου και του απεικονιστικού υλικού της αρχαιολογικής έρευνας, τα οποία οφείλει να τα διαχειρίζεται για το δημόσιο συμφέρον και όχι να τα αφήνει απροστάτευτα απέναντι σε προσωπικές φιλοδοξίες κάποιων». Αλήθεια γιατί δεν δημοσιοποίησε τα ονόματα αυτών των κάποιων που ικανοποιώντας τις δικές τους φιλοδοξίες πάσχιζαν να πουν έστω μια πρόταση για να γίνουν γνωστοί σε βάρος της ανασκαφής και του έργου μου ή όσων δημοσίευαν καθημερινώς στα προφίλ τους ή σε φιλικές ιστοσελίδες απίστευτες ανοησίες για την ανασκαφή, κάνοντας εκ παραλλήλου αισχρές επιθέσεις σε βάρος μου;
Ένα χρόνο αργότερα, ο ΣΕΑ βρήκε ευκαιρία να μου επιτεθεί εκ νέου για δήθεν «σπουδή απομάκρυνσης των υπερκείμενων του μνημείου επιχώσεων, αλλά και τις μη ασφαλείς παρεμβάσεις χρονολόγησής του, όπως και τις στερούμενες επαρκών ενδείξεων ή και λανθασμένες αφηγήσεις για την ιστορικότητά του»! Κι όλα αυτά αγνοώντας επιδεικτικά το γεγονός ότι η απομάκρυνση των επιχώσεων ήταν απολύτως αναγκαία γιατί σε διαφορετική περίπτωση το Μνημείο θα είχε καταρρεύσει ενώ μιλά για μη ασφαλείς παρεμβάσεις χρονολόγησης εκ μέρους μου παραγνωρίζοντας τα στοιχεία που παραθέτω ενώ αντίθετα δέχεται κάθε άλλη χρονολόγηση από άσχετους που δεν έχουν καν επισκεφθεί την ανασκαφή του Μακεδονικού Ταφικού Συγκροτήματος του Τύμβου  Καστά Αμφίπολης!

Και ερχόμαστε στην τελευταία επαίσχυντη ανακοίνωση του ΣΕΑ με την οποία αμφισβητεί τα στοιχεία που συσχετίζουν το Μνημείο με τον Ηφαιστίωνα τα οποία παρουσίασα σε εκδήλωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με την επιστημονική μου ομάδα  , κατηγορώντας με για «ιδιοτελή επικοινωνιακή εκμετάλλευση της έρευνας» ενώ καλεί τον «κάθε θεσμικά υπεύθυνο να επιβάλει την τήρηση της επιστημονικής δεοντολογίας και τις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου»!
Ξεκινώντας από το τέλος, θα ήθελα να σημειώσω ότι ουδέποτε παραβίασα τις διατάξεις οποιουδήποτε  νόμου και δη του «αρχαιολογικού» όπως επικαλείται στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΑ.
Δηλώνω ότι λόγω ήθους και χαρακτήρα αδυνατώ να κατανοήσω cκαι δεν θα τους ακολουθήσω στον κατήφορο που οδεύουν εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο αυτοί και όσοι συνεπικουρούν το κατάπτυστο έργο τους υποβαθμίζοντας το ίδιο το  Μνημείο.

Σε ότι αφορά τον ΣΕΑ, έχω να σημειώσω ότι σε αντίθεση με τα όσα ανακοινώνει, οι υπογράφοντες τις ανακοινώσεις είναι εκείνοι που έχουν παραβιάσει σωρεία νόμων που αφορούν την συκοφαντική δυσφήμιση, την εξύβριση και τη δημόσια διαπόμπευσή μου. Ως εκ τούτου επιφυλάσσομαι να ασκήσω κάθε νόμιμο δικαίωμα μου προκειμένου να προστατεύσω τόσο το επιστημονικό μου κύρος και το έργο μου ως αρχαιολόγου, όσο και εμένα την ίδια ως ανθρώπινη υπόσταση που πλήττομαι καίρια από τις επιθέσεις που δέχομαι.

Τέλος επισημαίνω ότι δεν ζητώ τη διαγραφή μου από μέλος του ΣΕΑ αναγνωρίζοντας το δύσκολο έργο του και σεβόμενη  τους αγώνες συναδέλφων τους οποίους εκτιμώ και ευχαριστώ από καρδιάς που είναι στο πλάι μου σε τόσο δύσκολές περιστάσεις στηρίζοντάς με ως συνάδελφο και ιδιαίτερα ως Άνθρωπο.    
 
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Κατερίνα Περιστέρη
Αρχαιολόγος

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)