to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:09 | 31.03.2015

Κοινωνία

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Προκλητική η αγωγή της Παναγιωταρέα

Την καταδίκη του για την αγωγή που άσκησε η δημοσιογράφος Άννα Παναγιωταρέα εναντίον της πρώην προέδρου και νυν μέλους του Δ.Σ. του ΣΕΑ Δέσποινας Κουτσούμπα εξέφρασε σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.


Σημειώνεται ότι η Άννα Παναγιωταρέα κατηγορεί τη Δέσποινα Κουτσούμπα για συκοφαντική δυσφήμιση δια του τύπου και αξιώνει 15.000 € για την αποκατάσταση της τιμής και της υπόληψής της.

Ο ΣΕΑ χαρακτηρίζει την αγωγή "προκλητική", αφού όπως αναφέρει "είναι αδιανόητο μια δημοσιογράφος και Καθηγήτρια στο Τμήμα ΜΜΕ του ΑΠΘ, τη στιγμή που αναλαμβάνει δημόσιες θέσεις (όπως αυτή της συμβούλου επικοινωνίας του ΥΠΠΟΑ, άτυπης ή μη) να αρνείται να δεχτεί δημόσια κριτική και να απαντά με εξώδικα και αγωγές σε οποιαδήποτε φωνή διατυπώνει ερωτήματα".

Τέλος, ο ΣΕΑ καλεί "όλους τους εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού, τον κόσμο του Πολιτισμού και των ΜΜΕ και όλους τους σκεπτόμενους πολίτες να καταδικάσουν αυτή την αγωγή".

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων:

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταδικάζει απερίφραστα την αγωγή που άσκησε η δημοσιογράφος Άννα Παναγιωταρέα εναντίον της Δέσποινας Κουτσούμπα, πρώην προέδρου και νυν μέλους του Δ.Σ. του ΣΕΑ, με την οποία την κατηγορεί για συκοφαντική δυσφήμιση δια του τύπου και αξιώνει 15.000 € για την αποκατάσταση της τιμής και της υπόληψής της.

Η κατηγορία της «δια του τύπου» συκοφάντησης αφορά ουσιαστικά σε δύο αναρτήσεις που έκανε η Δέσποινα Κουτσούμπα: Η πρώτη στην ομάδα του facebook «Κινητοποιήσεις Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού» σχολίαζε δημοσίευμα για την παρουσία της Α. Παναγιωταρέα σε επίσκεψη κλιμακίου του ΥΠΠΟΑ, συνοδεύοντας την τότε Γενική Γραμματέα, σε έργα ΕΣΠΑ στη Δωδεκάνησο. Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το δημοσίευμα τοπικής ιστοσελίδας, η παρουσία της Α. Παναγιωταρέα στο κλιμάκιο του ΥΠΠΟΑ συνδέθηκε με ταινία προβολής για τα έργα ΕΣΠΑ του ΥΠΠΟΑ στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας, για την οποία δεν ήταν ενήμερη ούτε καν η διοικητική ιεραρχία του ΥΠΠΟΑ. Η δεύτερη αναρτήθηκε στην προσωπική της σελίδα ως απάντηση σε κατάπτυστο εναντίον της δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» τον Σεπτέμβριο του 2014 με τίτλο «Οι Μαινάδες της Αμφίπολης», μεσούσης τότε της αδιανόητης επικοινωνιακής διαχείρισης της ανασκαφής στην Αμφίπολη.

Πέραν της νομικής φαιδρότητας της υπόθεσης, στην οποία μια δημοσιογράφος - καθηγήτρια ΜΜΕ του ΑΠΘ κατηγορεί αρχαιολόγο ότι την συκοφαντεί «δια του τύπου», με αναρτήσεις που δεν δημοσιεύτηκαν στον τύπο, ενώ η ίδια δηλώνει ότι «η ελευθερία του τύπου δεν είναι αυτοσκοπός», η αγωγή αυτή είναι ιδιαίτερα προκλητική.

Προκλητική γιατί είναι αδιανόητο μια δημοσιογράφος και Καθηγήτρια στο Τμήμα ΜΜΕ του ΑΠΘ, τη στιγμή που αναλαμβάνει δημόσιες θέσεις (όπως αυτή της συμβούλου επικοινωνίας του ΥΠΠΟΑ, άτυπης ή μη) να αρνείται να δεχτεί δημόσια κριτική και να απαντά με εξώδικα και αγωγές σε οποιαδήποτε φωνή διατυπώνει ερωτήματα.

Είναι αδιανόητο ότι στην αγωγή αναφέρονται τα πολιτικά πιστεύω της συναδέλφου Δ. Κουτσούμπα, όπως και το γεγονός ότι αποκρύπτεται πως, όταν έγιναν οι συγκεκριμένες αναρτήσεις, η συνάδελφος ήταν Πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΑ αντίστοιχα και ασκούσε τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά της, ελέγχοντας πολιτικά και συνδικαλιστικά τις πράξεις της πολιτικής ηγεσίας και των συμβούλων της.

Είναι τέλος αδιανόητο να απαιτεί η κ. Παναγιωταρέα από τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟ, και δη από τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους, να μην θέτουν ερωτήματα ή να μην αναρωτιούνται για την παρουσία εξωθεσμικών παραγόντων σε έργα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, όπως ανασκαφές σημαντικών μνημείων, αναστηλώσεις, κ.α.

Είναι προφανές ότι η τακτική αυτή είναι εμπνευσμένη από την αυταρχική πολιτική που ασκούσε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, και προφανώς σχετίζεται με την προσπάθεια συγκάλυψης των πεπραγμένων της στην υπόθεση της επικοινωνιακής διαχείρισης της ανασκαφής στην Αμφίπολη και στην προσπάθεια να στρατεύσει την αρχαιολογική έρευνα και τα μνημεία σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Είναι προφανές ότι η τακτική αυτή εντάσσεται –από άλλη σκοπιά πλέον- σε ένα εκδικητικό σχέδιο εκφοβισμού και φίμωσης όλων των φωνών που ασκούν κριτική, πιθανώς αποτρεπτικά και προς μελλοντικούς «αμφισβητίες».

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, το Διοικητικό του Συμβούλιο και όλα τα του τα μέλη θα συνεχίσουν να ελέγχουν και να ασκούν κριτική σε κάθε πολιτική ηγεσία, αλλά και σε όποιον προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την πολιτιστική κληρονομιά για αλλότριους σκοπούς.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού, τον κόσμο του Πολιτισμού και των ΜΜΕ και όλους τους σκεπτόμενους πολίτες να καταδικάσουν αυτή την αγωγή.

Θα είμαστε δίπλα στη Δέσποινα Κουτσούμπα, και πριν και στο δικαστήριο στις 7 Μαΐου".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)