to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:30 | 06.09.2022

Πολιτισμός

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Κηρύσσει στάση εργασίας στις 8/9 για το ν/σ Μενδώνη

Παράλληλα καλεί σε κινητοποίηση την Πέμπτη 8 Σεμπτεβρίου στις 10 π.μ. στο κεντρικό κτίριο του υπ. Πολιτισμού


Με κεντρικό σύνθημα « ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ - οι 161 κυκλαδικές αρχαιότητες να γυρίσουν στις Κυκλάδες» ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων προχωρά σε στάση εργασίας την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου (από την έναρξη της βάρδιας έως τις 12 μ.μ.) και καλεί τα μέλη του όπως και τα άλλα σωματεία του ΥΠΠΟΑ σε συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο κεντρικό κτήριο του υπουργείο Πολιτισμού, στην οδό Μπουμπουλίνας, ανήμερα της συζήτησης και ψήφισης στην Ολομέλεια της Βουλής, του σχεδίου νόμου «Κύρωση της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης και του Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντέλαγουερ σχετικά με την επιστροφή στην Ελλάδα ιδιωτικής συλλογής αρχαιοτήτων 161 αρχαιοτήτων του κυκλαδικού πολιτισμού, ευρισκόμενης στη Νέα Υόρκη και την έκθεση αυτής στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης».

Σε ανακοίνωση του σήμερα, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων τονίζει μεταξύ άλλων ότι «δεν υπάρχουν νομιμοποιητικά έγγραφα της Συλλογής Stern, που αποδεικνύουν την προέλευση και άρα τη νομιμότητά της, ούτε έχει ελεγχθεί η προέλευσή της από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ!». Οπως επίσης ότι η υπουργός Πολιτισμού «δεν κατέθεσε καμία επιστημονική τεκμηρίωση των αντικειμένων της Συλλογής, από την οποία να τεκμαίρεται η αυθεντικότητα των κυκλαδικών αρχαιοτήτων».

«Βασική επιχειρηματολογία της υπουργού για τη Συμφωνία που υπέγραψε και φέρνει για κύρωση στη Βουλή, είναι ότι δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχαν αυτές οι αρχαιότητες. Η επιχειρηματολογία στερείται νομικού και ηθικού ερείσματος. Από τη στιγμή που έγιναν γνωστές οι αρχαιότητες στην ίδια, δύο χρόνια πριν, ένας είναι ο νόμιμος και ηθικός δρόμος: η ένδικη διεκδίκηση και ο επαναπατρισμός. Κάθε άλλη ενέργεια είναι βλαπτική για το δημόσιο συμφέρον» αναφέρει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)