to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:58 | 21.12.2014

Κοινωνία

Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΕΚΠΑ: Πρόσκληση σε διάλογο… και ξύλο από τα ΜΑΤ

Ανακοίνωση του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αθηνών


Την Παρασκευή, 19/12, οι Πρυτανικές Αρχές του ΕΚΠΑ εξέδωσαν μια ανακοίνωση με τίτλο «Πρόσκληση εκπροσώπων των φοιτητών σε συζήτηση με τα μέλη της Πανεπιστημιακής Συγκλήτου». Οι φοιτητές καλούνταν, μέσω εκπροσώπων, «να εκθέσουν τα προβλήματα και τα αιτήματά τους», στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, το Σάββατο, 20/12.

Προφανώς, η ανακοίνωση-επίδειξη μεγαλοθυμίας εκδόθηκε στο πλαίσιο της επικοινωνιακής εκστρατείας με στόχο την αλλαγή της εικόνας της Διοίκησης του Ιδρύματος. Η οποία, μετά από τα αδιέξοδα στα οποία την οδήγησε η στρατηγική «Νόμος και Τάξη», αποφάσισε να επιδείξει ένα «αγωνιστικό», «αντικυβερνητικό» προφίλ (μέχρι να δούμε τι θα γίνει με τις εκλογές…).

Στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής, την προηγούμενη βδομάδα, οι πρυτανικές αρχές αποφάσισαν, αντί της «ανθρώπινης αλυσίδας» που συγκροτούν τα ΜΑΤ κάθε τρεις και λίγο γύρω από την Πρυτανεία, να προβάλουν μια «ανθρώπινη αλυσίδα» από παράγοντες της πανεπιστημιακής κοινότητας, μέλη ΔΕΠ και εργαζόμενους (επιστρέφοντας σε ένα μοτίβο που -με μεγαλύτερη ομολογουμένως επιτυχία- είχε εφαρμοστεί επί πρυτανείας Πελεγρίνη…).

Θα ανέμενε κανείς να συνεχίσουν την εκστρατεία τους, το Σάββατο, 20/12, με τους φοιτητές να εκθέτουν τα προβλήματά τους στη Σύγκλητο. Η «δημοκρατική» στροφή της Διοίκησης του ΕΚΠΑ όμως κράτησε τόσο λίγο, όσο αναμενόταν. Το προσωπείο έπεσε, όταν, παρά τις δεσμεύσεις του Πρύτανη για «ανοιχτή Σύγκλητο» και τις προσκλήσεις στους φοιτητές:

Το κτήριο της Πρυτανείας ήταν και πάλι ζωσμένο από τα ΜΑΤ.

 

Με εντολή του Αναπληρωτή Πρύτανη Αντ. Καλοκαιρινού, άνδρες των ΜΑΤ εισήλθαν στο προαύλιο για να αντιμετωπίσουν τον… φοβερό και τρομερό κίνδυνο: έναν φοιτητή και μια φοιτήτρια που βρίσκονταν μέσα. Μπροστά στα μάτια του Αναπληρωτή Πρύτανη, οι αστυνομικές δυνάμεις εκτέλεσαν με ζήλο το κοινωνικό έργο τους… Έπεσαν πάνω στον πεσμένο στο έδαφος φοιτητή και τον χτυπούσαν. Το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ερυθρός.

 

Εργαζόμενοι, καθώς και μέλη της Συγκλήτου και φοιτητές, που βρίσκονταν απ’ έξω, μάρτυρες της «δημοκρατικότητας» της Διοίκησης, απωθήθηκαν από τα ΜΑΤ.

 

Η Σύγκλητος συνεδρίασε με κάποια μέλη της να αρνούνται να συμμετάσχουν υπ’ αυτές τις συνθήκες, και, φυσικά, με τις πόρτες ερμητικά κλεισμένες, κυριολεκτικώς και μεταφορικώς, στα προβλήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας.

 

Η πρόσκληση «διαλόγου» στους φοιτητές αποδείχθηκε αυτό ακριβώς που ήταν: Μια πρόσκληση κενή περιεχομένου,με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων περί «διαλλακτικότητας» της Διοίκησης. Όσοι δε μάθουν πώς στην πραγματικότητα αντιμετωπίστηκαν οι φοιτητές, θα μείνουν με την αίσθηση ότι ακούστηκαν τα αιτήματά τους…

 

Μετά απ’ όλα αυτά, δεν μπορεί κανείς να έχει καμιά ψευδαίσθηση για τους στόχους και τη στρατηγική της Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Οι πρυτανικές αρχές συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο που εγκαινίασαν 4 μήνες πριν: αυταρχισμός, ΜΑΤ, καταστολή, βία, άρνηση διαλόγου, αμφισβήτηση δικαιωμάτων εργαζομένων και φοιτητών, κ.α. Η εικόνα του Πρύτανη να δείχνει με το δάχτυλο την πόρτα στους φοιτητές αντικαταστάθηκε από την εικόνα του Αναπληρωτή Πρύτανη να κουνάει το χέρι του καλώντας τις δυνάμεις της αστυνομίας μέσα στο κτήριο για να δείρουν φοιτητές.

Κι αν σήμερα είναι οι φοιτητές που διεκδικούν και «ενοχλούν» τη Διοίκηση του Ιδρύματος, αύριο θα είναι οι εργαζόμενοι οι «ενοχλητικοί» που θα αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο. Δεν ξεχνάμε ότι ο σημερινός Πρύτανης ήταν αυτός που εναντιωνόταν στη μεγάλη απεργία μας με χείριστα λόγια και έργα, που έκανε λοκ-άουτ στη Νομική, μην τύχει και φτάσουν εκεί οι απεργοί, και που τιμώρησε τους φοιτητές της, για τη συμπαράσταση που εξέφρασαν στον αγώνα μας, με την απώλεια του εξαμήνου.

Το κύριο μέλημά του δεν ήταν ποτέ ούτε η έλλειψη προσωπικού και η διαθεσιμότητα, ούτε η κατάσταση του Πανεπιστημίου. Ο Πρύτανης και η Σύγκλητος άλλωστε αποφάσισαν στην προηγούμενη συνεδρίαση του οργάνου σε ξενοδοχείο του Αμαρουσίου, να υποκαταστήσουν τους διαθέσιμους συναδέλφους χρεώνοντας στους συναδέλφους ΕΔΙΠ διοικητικό έργο.

Προτεραιότητα της Διοίκησης του ΕΚΠΑ είναι η καταστολή κάθε διεκδίκησης στοιχειωδών δικαιωμάτων σε μια εποχή που οι απολύσεις κι η εξαθλίωση την καθιστούν μονόδρομο για μας. Ο φοιτητής που κατέληξε στο νοσοκομείο το Σάββατο μετά από πρόσκληση της αστυνομίας στην Πρυτανεία, δεν είναι ο πρώτος, προηγήθηκαν, πάντα στο όνομα της «προάσπισης της νομιμότητας», άλλοι δύο παραμονές εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου.

Η επίλυση των προβλημάτων μας δε θα έρθει από καμιά Διοίκηση, καλύτερη ή χειρότερη. Ούτε από Πρυτάνεις και Αναπληρωτές Πρύτανη που ο βασικός τους συνομιλητής είναι η αστυνομία. Ούτε από όλους αυτούς που, από τη λήξη της απεργίας μας ως σήμερα, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αποδεικνύουν ότι το Ίδρυμα δουλεύει, στηρίζοντας έτσι την πολιτική των απολύσεων και των μνημονιακών δεσμεύσεων. Έχουν δείξει προ πολλού με ποιους συντάσσονται.

Εμείς κι η δύναμή μας ήταν αυτή που τσαλάκωσε την εικόνα μιας παντοδύναμης κυβέρνησης, που κλόνισε υπουργεία και υπουργούς.Εμείς κι η δύναμή μας θα είναι αυτή που θα τους εξαναγκάσει στην ακύρωση των σχεδίων τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)