to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:35 | 17.09.2016

Πολιτική

Το Διεθνές Συνέδριο του υπ. Εργασίας για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με το φακό του left.gr (βίντεο από ομιλίες)

«Θέλουμε να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα στους "σημαιοφόρους" του νεοφιλελευθερισμού ότι στην επερχόμενη διαπραγμάτευση οι λύσεις που θα δοθούν, θα είναι στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και θα αφορούν την επιστροφή των μεταρρυθμίσεων αυτών που ξαναγυρίζουν τη χώρα στην κοινωνική Ευρώπη» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος χτες Παρασκευή στην έναρξη του διεθνούς συνεδρίου στο Ζάππειο με θέμα τις «Συλλογικές Διαπραγματεύσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και το Μέλλον της Εργασίας»


Γ. Κατρούγκαλος: Μάχη για την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων - Περιμένουμε το πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

«Θέλουμε να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα στους "σημαιοφόρους" του νεοφιλελευθερισμού ότι στην επερχόμενη διαπραγμάτευση οι λύσεις που θα δοθούν, θα είναι στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και θα αφορούν την επιστροφή των μεταρρυθμίσεων αυτών που ξαναγυρίζουν τη χώρα στην κοινωνική Ευρώπη». Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε δήλωσή του σε δημοσιογράφους, πριν από την έναρξη του διεθνούς συνεδρίου, που διοργανώνει το υπουργείο Εργασίας, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου (το αναλυτικό πρόραμμα παρακάτω). Πρακτικά, όπως είπε, αυτό σημαίνει επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων. «Παράλληλα, με τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται σήμερα στη Συνάντηση Κορυφής στην Μπρατισλάβα», είπε, «στέλνουμε ένα μήνυμα ότι η Ευρώπη θα παραμείνει κοινωνική, δεν θα γίνει, όπως θέλουν μερικοί, μία αγορά ελεύθερη που θα μοιάζει με τον καπιταλισμό του 19ου αιώνα».

Ο Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε επίσης ότι το συνέδριο καθυστέρησε, λόγω αντιδράσεων (σ.σ. εννοεί την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ). «Και αυτές οι δυνάμεις είναι κομμάτι της ευρωπαϊκής κοινωνίας» υπογράμμισε. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η ευρωπαϊκή κοινωνία δεν μπορεί άλλο να αντέξει αυτόν το συνδυασμό σκληρής λιτότητας και φτωχοποίησης των τελευταίων δεκαετιών. «Ο λόγος που διοργανώνουμε το συνέδριο είναι γιατί εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές λύσεις. Πιστεύουμε ότι μπορεί να αλλάξει η Ευρώπη. Γιατί, αν η Ευρώπη χάσει την ψυχή της, που είναι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, θα πάψει να είναι Ευρώπη και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαλυθεί» τόνισε.

Και συνέχισε: «Έχουμε καλέσει τις δυνάμεις του κόσμου της εργασίας, αυτούς που είναι με το 99% και όχι αυτούς που είναι με το 1% που ευνοείται από τον κυρίαρχο έως σήμερα νεοφιλελευθερισμό. Έχουμε καλέσει, επίσης, τον υπουργό της Πορτογαλίας και τον υπουργό της Αυστρίας σε μία συμβολική κίνηση που δείχνει ότι δεν πρόκειται για έναν διαχωρισμό Βορρά-Νότου. Είναι εδώ η ηγεσία των ευρωπαϊκών συνδικάτων».

Ο Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στο συνέδριο, τόνισε ότι «περιμένουμε το πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων», που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, θα αποτελέσει χρήσιμο εφαλτήριο για τη διαπραγμάτευση. «Δεν θέλουμε τίποτα παραπάνω από το σεβασμό στο ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι, γι’ αυτό το λόγο, η κυβέρνηση προώθησε προς κύρωση στη Βουλή, τον Ιανουάριο, τον αναθεωρημένο ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη.


 

Μ. Καραμεσίνη: Σε όλες τις χώρες της ΕΕ ο πραγματικός κατώτατος μισθός αυξήθηκε μεταξύ 2008 και 2016, με εξαίρεση την Ελλάδα

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, ο κατώτατος μισθός πάγωσε σε όλες τις χώρες της ΕΕ που πήραν δάνεια από διεθνείς θεσμούς και εφάρμοσαν υπό την επιτήρησή τους προγράμματα λιτότητας και νεοφιλελεύθερης προσαρμογής. Σε όλες, όμως, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε, όταν έληξε η περίοδος του παγώματος». Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Μαρία Καραμεσίνη, διοικήτρια του ΟΑΕΔ και καθηγήτρια Οικονομικών της Εργασίας και της Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, η οποία μίλησε στο διεθνές συνέδριο που διοργανώνει το υπουργείο Εργασίας, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

«Εντέλει», όπως σημείωσε, «σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ο πραγματικός κατώτατος μισθός αυξήθηκε μεταξύ 2008 και 2016, με εξαίρεση την Ελλάδα, όπου καταβαραθρώθηκε και δεν εξασφαλίζει πλέον προστασία από τη φτώχεια, ενώ αποτελεί πλήγμα στην αξιοπρέπεια των νέων».

«Στην αντίθετη κατεύθυνση», υπογράμμισε η κ. Καραμεσίνη, «η Γερμανία απέκτησε εθνικό κατώτατο μισθό το 2015, για να προστατεύσει τους μισθωτούς τού χαμηλόμισθου τομέα της οικονομίας, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία η κυβέρνηση Κάμερον αποφάσισε σημαντικές και συνεχείς αυξήσεις του κατώτατου μισθού, την περίοδο 2016-2020, προκειμένου να περιορίσει τις κοινωνικές δαπάνες για επιδόματα στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους».

Όπως είπε, «ενώ σήμερα στην Ελλάδα τίθεται ζήτημα πώς οι κοινωνικοί εταίροι θα επανέλθουν στη διαπραγμάτευση του κατώτατου μισθού, στην ΕΕ συζητείται η πρόταση για μία κοινή ευρωπαϊκή νόρμα για το ύψος του κατώτατου μισθού στο 60% του διάμεσου μισθού της κάθε οικονομίας, που μπορεί να βγάλει από τη φτώχεια περίπου 28 εκατομμύρια εργαζόμενους. Η διαβούλευση για τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Πυλώνα θα μπορούσε να δώσει καρπούς σε αυτήν την κατεύθυνση, αλλά δεν επιλύει το πρόβλημα της συνεχιζόμενης διάβρωσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων σχεδόν παντού».

Η διοικήτρια του ΟΑΕΔ ανέφερε, επίσης, ότι 22 κράτη μέλη της ΕΕ σήμερα διαθέτουν εθνικό κατώτατο μισθό στη διαμόρφωση του οποίου εμπλέκονται οι κοινωνικοί συνομιλητές, είτε μέσω διμερών διαπραγματεύσεων είτε διαβουλευόμενοι με το κράτος, που τελικά αποφασίζει. «Η Ελλάδα αποτελεί τη μοναδική εξαίρεση μονομερούς καθορισμού από το κράτος του κατώτατου μισθού μεταξύ 2012 και 2017», υπογράμμισε η κ. Καραμεσίνη. «Η εμπειρία ευρωπαϊκών χωρών, χωρίς εθνικό κατώτατο μισθό, δείχνει ότι η σχεδόν καθολική κάλυψη των μισθωτών από συλλογικές συμβάσεις μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό μέσο απ' ό,τι ο κατώτατος μισθός για τη μείωση του ποσοστού των φτωχών εργαζομένων σε μία οικονομία», όπως σημείωσε. Ωστόσο, υπογράμμισε, «ο συνδυασμός ενός σχετικά υψηλού κατώτατου μισθού με ένα ισχυρό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελούν ακόμα μεγαλύτερη εγγύηση».


Άρις Καζάκος: Βασικοί πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηρίζεται ένα σύστημα συλλογικών συμβάσεων και διαιτησίας

Ο  καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Άρις Καζάκος αναφερόμενος για τις «συλλογικές διαπραγματεύσεις στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και οι μηχανισμοί ισχυροποίησής τους», μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε: «Το κρισιμότερο από τα θέματα που έρχονται στην επόμενη διαπραγμάτευση είναι το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Επειδή η χώρα έχει αναλάβει δεσμεύσεις που πιθανό να καταστήσουν την επόμενη διαπραγμάτευση μία φάρσα, η οποια διαπραγμάτευση μπορεί να εκφυλιστεί και πάλι σε μια δυναμική διαδικασία επιβολής της θέλησης των δανειστών. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε, ανυποχώρητα, τη συλλογική σύμβαση εργασίας που είναι το κλειδί όχι μόνο για την προστασία των εργαζομένων από τη βία της ατομικής διαπραγμάτευσης, αλλά για και τη λειτουργία της οικονομίας. Ένα υγιές σύστημα συλλογικών συμβάσεων και διαιτησίας επιτελεί τρεις κυρίως λειτουργίες. Πρώτον, εξασφαλίζει τη συλλογική ρύθμιση των όρων εργασίας, δεύτερον και ταυτοχρόνως μειώνει την εγγενή στις ατομικές εργασιακές σχέσεις βία, και τρίτον αποτελεί την πηγή από την οποία αρδεύονται και οι επιχειρήσεις, με την έννοια ότι προστατεύοντας τη βιοποριστική λειτουργία του μισθού στηρίζει την ενεργό ζήτηση που είναι το καύσιμο των επιχειρήσεων- ιδίως, σε χώρες όπως η δική μας, η οικονομία των οποίων, ζει από την εσωτερική ζήτηση. Στην ομιλία μου ανέλυσα τους βασικούς πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηρίζεται ένα σύστημα συλλογικών συμβάσεων και διαιτησίας που να μπορεί να επιτελεί τις λειτουργίες που περιέγραψα πριν».                                                                                                                                                                                                                    

Το Συνέδριο αποτελεί τη συνδρομή της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία της ΔΟΕ για το μέλλον της εργασίας. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στο site του Υπουργείου, www.ypakp.gr.  

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου:

Στο διεθνές συνέδριο, μεταξύ άλλων, συμμετέχουν:

Deborah Greenfield, αναπληρώτρια γενική δ/ντρια Διεθνούς Γραφείου Εργασίας στον τομέα της πολιτικής. Susan Hayter, ανώτερη εμπειρογνώμονας στις Εργασιακές Σχέσεις, Διεθνές Γραφείο Εργασίας.Alois Stöger, υπουργός Εργασίας Κοινωνικών Υποθέσεων και Προστασίας του Καταναλωτή, Αυστρίας. José António Vieira da Silva, υπουργός Εργασίας Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πορτογαλίας. Luca Visentini, γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC).Esther Lynch, ομοσπονδιακή γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC).Maria-Luz Vega, συντονίστρια της Πρωτοβουλίας της ΔΟΕ για το Μέλλον της Εργασίας. Susanne Wixforth / Andreas Botsch, Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων (DGB) Γερμανίας. Ramón Baeza, Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία Εργατικών Επιτροπών (CCOO), Ισπανίας. Fausto Durante, Ιταλική Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας (CGIL).Valeria Ronzitti, γενική γραμματέας Ευρωπαϊκού Κέντρου Εργοδοτών και Επιχειρήσεων (CEEP).Thomas Handel, πρόεδρος Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κωνσταντίνα Κούνεβα, ευρωβουλευτής. Χρήστος Γιακουμόπουλος, διευθυντής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)