to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:45 | 20.09.2013

Κοινωνία

Σύλληψη διευθυντή εξοπλισμών επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου

Ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής εξοπλισμών, Αντώνης Κάντας, συνελήφθη για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας στην απιστία του Άκη Τσοχατζόπουλου.



Ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής εξοπλισμών Αντώνης Κάντας (υπό τον διευθυντή εξοπλιστικών προγραμμάτων, Γιάννη Σμπώκο) συνελήφθη μετά την έκδοση εντάλματος από τον ανακριτή διαφθοράς Σπύρο Γεωργουλέα, για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας στην απιστία του Άκη Τσοχατζόπουλου. Η κατηγορία σχετίζεται με τη σύμβαση που υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 1999, επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου, για την επέκταση τηλεπικοινωνιών του στρατού και τον εκσυγχρονισμό του (Ερμής 2) και αφορά τη δωροδοκία 500.000 ευρώ από άγνωστο εκπρόσωπο της Siemens και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.



Σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκε έμβασμα ύψους 500.000 ευρώ σε λογαριασμό του Α. Κάντα σε ελβετική τράπεζα. Ο ίδιος έχει υποστηρίξει ότι είχε το ποσό σε θυρίδα και την περίοδο εκείνη αποφάσισε να το βγάλει στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του ο ανακριτής, το ποσό αυτό όχι μόνο δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματα του κατηγορούμενου αλλά φαίνεται να φτάνει στην Ελβετία μέσω της εταιρίας Martha Holdings που έχει συνδεθεί με τον Πρόδρομο Μαυρίδη και τα μαύρα ταμεία της Siemens.


Για το σύστημα Ερμής είχε αποφασιστεί να γίνει διεθνής διαγωνισμός αλλά όταν ανέλαβε υπουργός Eθνικής Άμυνας ο Α. Τσοχατζόπουλος, με απόφαση του ΚΥΣΕΑ ανατέθηκε το έργο απευθείας στην ΕΑΒ με υπό κατασκευάστρια τη Siemens. Διαπιστώθηκε ότι η σύμβαση ήταν υπερκοστολογημένη κατά 25% καθώς, σύμφωνα με την ανώτατη τιμή υπερκοστολόγησης του ΝΑΤΟ, το «ταβάνι» ήταν 11%. Το ποσό της σύμβασης ήταν 216 εκατ. ευρώ ενώ θα έπρεπε να είναι κατά 25% χαμηλότερο. Το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ενώ έχει πληρωθεί πάνω από το μισό του κόστους του.


Ο κατηγορούμενος ζήτησε και έλαβε προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί την ερχόμενη Δευτέρα. Στο μεταξύ κρατείται.

Πηγή: efsyn.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)