to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:00 | 21.05.2018

Κοινωνία

Εισαγγελική παρέμβαση, συλλήψεις και προσαγωγές για τη φασιστική επίθεση στον Γ. Μπουτάρη

Φραστική και σωματική επίθεση δέχτηκε το Σάββατο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τη Γενοκτονία των Ποντίων - Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν οι συλληφθέντες για την επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης - Αντιδράσεις από τον δημοκρατικό πολιτικό κόσμο, «χαρές» από (κρυφούς και μη) ακροδεξιούς


Τη διατήρηση της κράτησής τους μέχρι την προσεχή Τετάρτη (23/5), οπότε αναμένεται να δικαστούν μετά τη χθεσινή αναβολή που ζήτησαν και πήραν, αποφάσισε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για τους τρεις κατηγορούμενους ως δράστες της επίθεσης σε βάρος του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Ο προεδρεύων του δικαστηρίου συντάχθηκε με την εισαγγελέα της έδρας, η οποία νωρίτερα είχε εισηγηθεί να μην αρθεί η κράτησή τους, παρότι οι κατηγορούμενοι δια των συνηγόρων τους ζήτησαν το αντίθετο, τονίζοντας ότι έχουν μόνιμη κατοικία στη Θεσσαλονίκη και παρέχοντας διαβεβαιώσεις ότι θα παραστούν στην εκδίκαση της υπόθεσης.

Όπως έγινε γνωστό, οι δύο 20χρονοι συλληφθέντες δήλωσαν σπουδαστές, ενώ ο τρίτος, 36 ετών, ομογενής από τη Γεωργία, ανέφερε ότι εργάζεται περιστασιακά. Σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους, η συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των 20χρονων, επισήμανε ότι ο εντολέας της δεν ανήκει σε κάποια πολιτική οργάνωση ή φορέα, ενώ μετέφερε την μετάνοιά του για όσα συνέβησαν το απόγευμα του Σαββάτου.

Οι τρεις κρατούμενοι, όπως επίσης ο τέταρτος κατηγορούμενος - ένας 17χρονος που παραπέμφθηκε να δικαστεί σε δικαστήριο ανηλίκων και αφέθηκε ελεύθερος - διώκονται για διατάραξη κοινής ειρήνης, επικίνδυνες σωματικές βλάβες και διακεκριμένη περίπτωση φθοράς.

Στην αίθουσα του Πλημμελειοδικείου βρέθηκε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, που δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής, ενώ ο ίδιος περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μαρτύρων κατηγορίας. Μετά την αναβολή της δίκης, ο κ. Μπουτάρης αποχώρησε από τα δικαστήρια, χωρίς να κάνει κάποια δήλωση.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα έγινα γνωστά, ο 36χρονος ομογενής, εκ των κατηγορουμένων για την επίθεση, λίγες ώρες μετά τα θλιβερά γεγονότα στο Λευκό Πύργο, κατηγορείται ότι διέρρηξε, μαζί με δύο συνεργούς τους, κρεοπωλείο, το οποίο βρίσκεται επί της οδού Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, απ' όπου αφαίρεσε χρηματικό ποσό. Όπως επιβεβαίωσε η Αστυνομία, συνελήφθη τα ξημερώματα της Κυριακής, οπότε έγινε η διάρρηξη - κλοπή, ενώ, κατά την εξέτασή του, προέκυψε η συμμετοχή του στην επίθεση εναντίον του Γ. Μπουτάρη. Για το συμβάν αυτό σχηματίστηκε ξεχωριστή δικογραφία.

Την ίδια ώρα και ενώ είναι σε εξέλιξη από τις αστυνομικές έρευνες οι έρευνες για την ταυτοποίηση των υπολοίπων δραστών που συμμετείχαν στα επεισόδια, διαβιβάστηκε στη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης η έγγραφη παραγγελία, που έδωσε ο διευθύνων την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάμπρος Τσόγκας, για τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής έρευνας, αναφορικά με τον εντοπισμό φυσικών και ηθικών αυτουργών της επίθεσης.

Εκτός από την ταυτοποίηση των δραστών που δεν έχουν συλληφθεί, ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί, μέσω της προκαταρκτικής έρευνας, να αναζητηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες εναντίον όσων ενδεχομένως διέγειραν το πλήθος στη διάπραξη βιαιοπραγιών, ή τους προκάλεσαν να τελέσουν εγκλήματα.

Εισαγγελική παρέμβαση 

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την επίθεση σε βάρος του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας.

Σύμφωνα με την έγγραφη παραγγελία του προς την εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης Αικατερίνη Μάτση, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ζητεί τη διενέργεια έρευνας από τη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για τη διερεύνυση ποινικών ευθυνών τόσο για τους φυσικούς όσο και τους ηθικούς αυτουργούς της επίθεσης.

Εκτός από τα αδικήματα της πρόκλησης σωματικών βλαβών, διερευνώνται τα αδικήματα που συνδέονται με τη διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια (184 του Π.Κ.) και της πρόκλησης και προσφοράς για την τέλεση εγκλήματος (186 του Π.Κ.).

Στην παραγγελία του, ο εισαγγελέας ζητεί ακόμα να αξιοποιηθούν τα μέσα της τεχνολογίας για την ταυτοποίηση των δραστών, που δεν έχουν μέχρι στιγμής ταυτοποιηθεί.

Μετά, δε, την παρέλευση του αυτοφώρου και μετά τον σχηματισμό δικογραφίας για τα ήδη ταυτοποιηθέντα- συλληφθέντα άτομα από την αστυνομία, όπως επισημαίνεται, η έρευνα πρέπει να αφορά τη συνέχιση των δικονομικών ενεργειών στο πλαίσιο πια προκαταρκτικής εξέτασης.

Μετά το πέρας της έρευνας, η δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Στα δικαστήρια ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης

Στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης μετέβη ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης προκειμένου να παραστεί ως πολιτικώς ενάγων στη δίκη των κατηγορουμένων για την εις βαρος του επίθεση.

Ο κ. Μπουτάρης έχει καταθέσει και μήνυση κατά αγνώστων, ενώ αναμένεται να εξεταστεί ως μάρτυρας κατηγορίας από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο, ενώπιον του οποίου παραπέμφθηκαν τρεις απο τους τέσσερις συλληφθέντες.

Το χρονικό της επίθεσης

Ο κ. Μπουτάρης μετά την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στην πλατεία Αγίας Σοφίας το Σάββατο μετέβη στον Λευκό Πύργο, συνοδευόμενος από την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα, για την τελετή υποστολής της σημαίας από ποντιακό και στρατιωτικό τιμητικό άγημα.

Συγκεντρωθέντες του επιτέθηκαν απρόκλητα, αρχικά λεκτικά, ζητώντας του να αποχωρήσει. Στη συνέχεια ορισμένοι κινήθηκαν απειλητικά εναντίον του ασκώντας και σωματική βία ενώ προκάλεσαν υλικές ζημιές και στο αυτοκίνητο του κ. Μπουτάρη. Οι συνοδοί του δημάρχου τον απομάκρυναν από τον χώρο.

Την Κυριακή το πρωί ο Γ. Μπουτάρης πήρε εξιτήριο από το «Ιπποκράτειο» όπου νοσηλεύτηκε για προληπτικούς λόγους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιατρικές εξετάσεις του δημάρχου είναι καλές και δεν εμπνέουν καμία ανησυχία. 

Γ. Μπουτάρης: «Ήταν μια άθλια επίθεση»

«Ήταν μια άθλια επίθεση, όμως είμαι καλά. Έχω άριστες σχέσεις με τους Πόντιους και δεν πιστεύω πως οι επιτιθέμενοι ήταν από τον ποντιακό χώρο. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου», δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, λίγες ώρες μετά την επίθεση.

«Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και η δημοτική ομάδα θα συνεχίζουν να προασπίζονται το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση», τονίζει σε ανακοίνωση της η παράταξη "Πρωτοβουλία" μετά την επίθεση σε βάρος του Γ. Μπουτάρη.

Συνομιλία Τόσκα-Μπουτάρη: Στη Δικαιοσύνη οι υπαίτιοι της επίθεσης

Ο κ. Τόσκας είχε την Κυριακή τηλεφωνική επικοινωνία με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, κατά την οποία τον διαβεβαίωσε ότι η Ελληνική Αστυνομία θα έχει πολύ γρήγορα όλα τα στοιχεία για να οδηγήσει στη Δικαιοσύνη τους δράστες της επίθεσης εναντίον του.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για το περιστατικό και λίγο αργότερα ο κ. Τόσκας ανήρτησε τη δήλωση στο Twitter, στην οποία επίσης τονίζει:

«Δεν είναι πατριώτες, προσβάλλουν την δημοκρατία μας. Η Αστυνομία καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να τους οδηγήσει στην Δικαιοσύνη».

Στ. Κοντονής: Οργή και αγανάκτηση προκαλεί η βίαιη επίθεση εναντίον του Μπουτάρη

«Οργή και αγανάκτηση σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες προκαλεί η βίαιη επίθεση εναντίον του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Όμως φρίκη και αποτροπιασμό προκαλεί η δημόσια επιδοκιμασία της απάνθρωπης αυτής συμπεριφοράς. Η σύλληψη και η τιμωρία των δραστών της επίθεσης καθώς και η δίωξη όσων δημόσια επιδοκιμάζουν τέτοιες πρακτικές είναι καθήκον της Πολιτείας».


Ιδού «οι αγανακτισμένοι πολίτες»... 


Μέλος Π.Ε. της ΝΔ για Μπουτάρη: «Αυτή είναι η μοίρα των προδοτών» - Την αποπομπή του ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο «άριστος» δήμαρχος Άργους - Μυκηνών και ex officio μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Δημήτρης Καμπόσος, τάχθηκε υπέρ των ακροδεξιών τραμπούκων, αποκαλώντας τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης «προδότη» - Την αποπομπή του ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Μητσοτάκη - Η ΝΔ αναγκάστηκε να τον καλέσει σε απολογία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, με σημερινή ανακοίνωσή του, "καταδικάζει απερίφραστα τους προπηλακισμούς και τη βία που ασκήθηκε σε βάρος του πρώτου δημότη της Θεσσαλονίκης, του Δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, στη διάρκεια μιας ειρηνικής εκδήλωσης των Ελλήνων Ποντίων συμπολιτών μας για την Εθνική Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων".Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση: "Στεκόμαστε δίπλα και μαζί με τον Γιάννη Μπουτάρη, τον άνθρωπο που δεν δίστασε να σταθεί απέναντι στους νοσταλγούς του ναζισμού φορώντας το κίτρινο άστρο του Δαυίδ στο πέτο του, για να μην ξαναζήσει η Θεσσαλονίκη και η Ελλάδα, εκείνη την κολασμένη εποχή, και όλοι μαζί να θωρακίσουμε τις αξίες της δημοκρατίας μας απέναντι σε όσους επιχειρούν με τη βία να επιβάλλουν τον σκοταδισμό".


​Κοινή δήλωση Ποντιακών Ομοσπονδιών: Ακραία στοιχεία οι δράστες της επίθεσης

Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση που δέχθηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση που δέχθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Ακραία στοιχεία, δράστες της επίθεσης, ουδεμία σχέση έχουν με τον οργανωμένο ποντιακό χώρο.

Αναφέρουμε ότι μέλη της οργανωτικής επιτροπής των εκδηλώσεων τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τον Δήμαρχο.


Καταδικάζει ο πολιτικός κόσμος και όχι μόνο

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τον αποτροπιασμό του και την απερίφραστη καταδίκη του για την φασιστικής -κατά την επιεικέστερη έκφραση- νοοτροπίας επίθεση εναντίον του δημάρχου της Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη από περιθωριακά στοιχεία.

Αλ. Τσίπρας: Αυτοί που επιτέθηκαν στον Γ. Μπουτάρη είναι ακροδεξιοί τραμπούκοι

«Αυτοί που επιτέθηκαν στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, δεν είναι ούτε αγανακτισμένοι πολίτες, ούτε συγκεντρωμένο πλήθος» δηλώνει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στο Twitter και συμπληρώνει: «Είναι απλά ακροδεξιοί τραμπούκοι που πρέπει να βρεθούν άμεσα αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών τους».


Ν. Βούτσης: «Καταδικάζω απερίφραστα τη φασιστική βία που εκδηλώθηκε στο πρόσωπο του Γιάννη Μπουτάρη»

Ο Πρόεδρος της Βουλής  καταδίκασε την επίθεση εναντίον του  Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη:

«Καταδικάζω απερίφραστα τη φασιστική βία που εκδηλώθηκε στο πρόσωπο του Γιάννη Μπουτάρη, άξιου εκλεγμένου Δημάρχου της Θεσσαλονίκης, που έχει συμβάλει καθοριστικά ώστε η πόλη και η κοινωνία της Θεσσαλονίκης να είναι ανοικτή και σύγχρονη. Να μην αναρωτηθεί κανείς για ποιόν “χτυπάει η καμπάνα”, γιατί ακόμα και οι κυνικοί της πολιτικής που χαϊδεύουν την ακροδεξιά εκτίθενται ανεπανόρθωτα».  


Δ. Τζανακόπουλος: Ντροπή για τη φασιστική επίθεση


Δ. Παπαδημούλης: Οι ακροδεξιοί τραμπούκοι πρέπει να συλληφθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά


Ο υπουργός Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκης αναφέρει:


Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε:

«Η επίθεση που δέχτηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης προκαλεί θλίψη και αποτροπιασμό. Διατρανώνουμε την αποφασιστικότητά μας απέναντι στην ακροδεξιά ωμότητα και βία. Χάνουν τον καιρό τους όσοι θεωρούν ότι η βαναυσότητα και το μίσος τους θα λυγίσουν τη δημοκρατία. Οι ένοχοι να ανησυχούν.»  


Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Ν. Παππάς αναφέρει:


Η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά δήλωσε:

"Καταδικάζω απερίφραστα την επίθεση που έγινε στον Γιάννη Μπουτάρη. Η βία δεν τιμά το μήνυμα της ημέρας που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων, ούτε τις αξίες του λαού και του πολιτισμού μας, που απαιτούν την αξιοπρέπεια και το σεβασμό ακόμη και του εχθρού μας. Εκείνοι που λέρωσαν το μήνυμα της Ημέρας Μνήμης με την επίθεση σε έναν άνθρωπο που ήταν ταυτόχρονα θεσμικός αντιπρόσωπος των πολιτών της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε ηλικία που προστάζει το σεβασμό, πρέπει να απομονωθούν από την υγιή κοινωνία και να αντιληφθούν το μεγάλο παράπτωμα στο οποίο υπέπεσαν".

Η Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη καταδικάζει την τραμπουκική και φασιστική επίθεση

Η Δημοτική Κίνηση "Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη" καταδικάζει απερίφραστα και με όλη τη δύναμη της δημοκρατικής της φωνής, την τραμπουκική και φασιστική επίθεση κατά του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη. Είναι βαθιά ανησυχητικό το τυφλό μένος και η άσκηση έντονης λεκτικής και σωματικής βίας απέναντι σε ένα εκλεγμένο δημόσιο πρόσωπο και σε έναν ανυπεράσπιστο άνθρωπο. Απαιτούμε τη σύλληψη και παραδειγματική τιμωρία των άθλιων τραμπούκων. Δεν θα επιτρέψουμε την αναβίωση του παρακράτους στην πόλη μας.

Η ΠΕΔΚΜ δηλώνει αντίθετη σε κάθε μορφής βία με αφορμή την επίθεση σε βάρος του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) με ανακοίνωσή της εκφράζει την έντονη αποδοκιμασία της για την επίθεση σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, στη διάρκεια των εκδηλώσεων για τη Γενοκτονία των Ποντίων δηλώνοντας "ότι είναι αντίθετη σε κάθε μορφή βίας από οποιονδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο αυτή εκδηλώνεται". Την ανακοίνωση υπογράφει ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Καταδικάζει η ΕλΕΔΑ

«Η επίθεση σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης ήρθε να μας θυμίσει ότι η οργανωμένη και υποκινούμενη φασιστική βία συνιστά υπαρκτή και μόνιμη απειλή για τη δημοκρατία», επισημαίνει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ), καταδικάζοντας την επιθέση σε βάρος του Γιάννη Μπουτάρη.

Σκοτεινή σελίδα χαρακτήρισε ο Γιώργος Παπανδρέου την επίθεση:

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α' Θεσσαλονίκης Αλ. Τριανταφυλλίδης αναφέρει:

Γ. Κουμουτσάκος: Είμαι δίπλα στον Γιάννη Μπουτάρη στην υπεράσπιση της ελευθερίας της γνώμης

«Με το Γιάννη Μπουτάρη μας χωρίζουν πολλά. Ειδικά στις απόψεις του για θέματα εξωτερικής πολιτικής για την Τουρκία και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Είμαι όμως δίπλα και μαζί του στην υπεράσπιση της ελευθερίας της γνώμης και της δημοκρατικής μετριοπάθειας.

Αυτές οι αρχές ήταν ο πραγματικός στόχος της βίαιης επίθεσης που υπέστη όπως άλλωστε και άλλοι μετριοπαθείς πολιτικοί πριν απ'αυτόν.

Οι μετριοπαθείς γινόμαστε στόχος όχι τόσο για τις απόψεις μας, αλλά γιατί με τη δημόσια στάση και συμπεριφορά μας δεν τροφοδοτούμε την πόλωση, τη βία και τον διχασμό.

Δεν δίνουμε δηλαδή τροφή στο θηρίο της βίας, απ´όπου κι αν προέρχεται, να μεγαλώνει. Για αυτό και μας θεωρεί εχθρούς του. Δεν θα μας κάμψει. Καμία ανοχή στη βία λοιπόν».

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας καταδικάζει την επίθεση:


Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου αναφέρει:

Φώφη Γεννηματά: Ακροδεξιοί και «αγανακτισμένοι», οι σύγχρονοι Γκοτζαμάνηδες

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά επικοινώνησε σήμερα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη εκδηλώνοντας τη συμπαράστασή της για την επίθεση που δέχθηκε.

«Είμαστε όλοι μαζί με τον Γιάννη Μπουτάρη. Με τη δημοκρατία και τον πλουραλισμό. Είμαστε απέναντι σε όλους αυτούς που καπηλεύονται τους αγώνες των Ποντίων και των κινημάτων και λειτουργούν ως προβοκάτορες. Είμαστε απέναντι σε αυτούς που με τη βία θέλουν να επιβληθούν. Ακροδεξιοί και "αγανακτισμένοι", οι σύγχρονοι Γκοτζαμάνηδες. Ο φασισμός δεν θα περάσει», τονίζει η κ. Γεννηματά σε δήλωσή της.

Νίνα Κασιμάτη

Καταδικάζω απερίφραστα την τραμπούκικη επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη, η οποία αντιστρατεύεται πλήρως το βαθιά ανθρωπιστικό μήνυμα της 19ης Μαΐου, που είναι μήνυμα μνήμης και ζωής ενάντια στη βία και τον θάνατο, μήνυμα νίκης της απελευθερωτικής ιδεολογίας των λαών απέναντι στις εθνικιστικές γενοκτονικές ιδεολογίες του μίσους.

Απαιτούμε από τις Αρχές την άμεση σύλληψη των δραστών, προκειμένου να οδηγηθούν αυτοί στη Δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν για τις πράξεις τους με τις βαρύτερες των ποινών.

Τέλος, εμφατικά καταδικάζω τη «ρητορική του μίσους» και τον ρατσισμό, που εξαπολύεται εναντίον του Ποντιακού Ελληνισμού, με πρόσχημα τα γεγονότα και σκοπό την ενοχοποίηση του δικαιώματος του λαού μας στην εθνική ιστορική συλλογική μνήμηκαι δικαίωση.

Μαργαρίτης Σχοινάς: Ξεδιάντροπη και αήθη η επίθεση στον Μπουτάρη

Για «ξεδιάντροπη και αήθη επίθεση» κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, η οποία κατέστησε την πόλη «πανευρωπαϊκή είδηση για τους λάθος λόγους» έκανε απόψε λόγο ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ξεκινώντας την ομιλία του από το βήμα της ανοιχτής συνεδρίασης της 43ης ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Ο κ. Σχοινάς εξέφρασε τη συμπαράσταση και τη συμπάθειά του στον κ. Μπουτάρη και τόνισε: «Η Θεσσαλονίκη μεγαλούργησε στο βάθος των αιώνων σαν σταυροδρόμι πολιτισμών και σημείο όπου συναντιούνται κουλτούρες και αντιλήψεις και έτσι και θα μεγαλουργήσει. Κι οτιδήποτε ανατρέπει αυτή την αντίληψη είναι καταδικαστέο, και σίγουρα ως κάποιος που παρακολουθεί τον ευρωπαϊκό Τύπο, δεν θα ήθελα να διαβάζω αυτά που διάβασα τις τελευταίες ημέρες, τη Θεσσαλονίκη να γίνεται πανευρωπαϊκή είδηση για τους λάθους λόγους. Θα ήθελα η Θεσσαλονίκη να είναι καλή είδηση στην Ευρώπη και τον κόσμο».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την εγκληματική επίθεση - Προσπάθεια ΝΔ για φθηνή αντιπολίτευση

Καταδικάζουμε απερίφραστα την εγκληματική επίθεση που δέχτηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης από ακροδεξιούς τραμπούκους.

Η φασιστική αυτή επίθεση, αποτελεί μια προσπάθεια στοχοποίησης και εκφοβισμού του Γ. Μπουτάρη, και βρίσκει όλους τους δημοκρατικούς πολίτες απέναντι.

Η προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να κάνει για άλλη μια φορά φτηνή αντιπολίτευση, με αφορμή αυτή την τραμπούκικη, φασιστική ενέργεια, αποτελεί μια αθλιότητα ολκής.

ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: Θύμα φανατικών εθνικιστών οι οποίοι παριστάνουν τους πατριώτες έπεσε σήμερα ο δήμαρχος

Θύμα φανατικών εθνικιστών οι οποίοι παριστάνουν τους πατριώτες έπεσε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης.

Κατά τη διάρκεια  τιμητικής εκδήλωσης για τη γενοκτονία των Ποντίων, ο κ. Μπουτάρης δέχτηκε επίθεση, προπηλακίστηκε λεκτικά και αναγκάστηκε να αποχωρήσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση και τάσσεται στο πλευρό του δημάρχου Θεσσαλονίκης, τονίζοντας για μια ακόμη φορά τη σταθερή του εναντίωση απέναντι σε κάθε φωνή και πράξη εθνικιστικής, θρησκευτικής και φυλετικής μισαλλοδοξίας.

Καταδικάζουν οι ΑΝΕΛ

«Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ καταδικάζουμε την επιθετική ενέργεια εναντίον του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Τέτοιες ενέργειες αμαυρώνουν τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τη Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου. Κάθε τέτοια βίαιη ενέργεια στρέφεται εναντίον της Δημοκρατίας την οποία οφείλουμε όλοι να προστατεύουμε».

Η ΝΔ επιρρίπτει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ
Σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς τονίζει: «Οι δράστες της σημερινής φασιστικής επίθεσης πατριδοκάπηλων πρέπει να συλληφθούν αμέσως και η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι η ανομία έχει ξεπεράσει κάθε όριο λόγω της απαράδεκτης ανοχής που επιδεικνύει στη βία απ' όπου κι αν προέρχεται».

KKE: Απαράδεκτη ενέργεια που δεν εκφράζει τους Πόντιους

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, τονίζοντας, ταυτόχρονα ότι «τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους Συλλόγους και τις Ενώσεις των Ποντίων».


Το Κίνημα Αλλαγής καταδίκασε την επίθεση

Τέτοιες τραμπούκικες, ανεπίτρεπτες συμπεριφορές πρέπει να απομονωθούν από όλους τους δημοκρατικούς πολίτες. Τα ακραία στοιχεία που διέπραξαν αυτή την επίθεση αμαυρώνουν τη μέρα μνήμης και δεν έχουν καμιά σχέση με τη μεγάλη πλειοψηφία των Ποντίων που τίμησαν σήμερα με την παρουσία τους σε όλη τη χώρα τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του τουρκικού εθνικισμού», υπογραμμίζει σε ανακοίνωση.


Ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης αναφέρει:

Καταδίκη και από τους Οικολόγους Πράσινους

Σχετικά με τον χθεσινό προπηλακισμό του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο Εκπρόσωπος της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, Φίλιππος Γκανούλης, δήλωσε: «Η φασιστική και άνανδρη επίθεση που δέχτηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης από μικρή ομάδα τραμπούκων αμαύρωσε την ημέρα μνήμης του Ποντιακού Ελληνισμού ενώ παράλληλα βύθισε στο σκότος την εικόνα της Θεσσαλονίκης. Είναι χρέος όλων μας να καταδικάσουμε αυτό το αποτρόπαιο γεγονός και να δώσουμε την μάχη ώστε να μην επαναληφθούν ποτέ παρόμοια γεγονότα που φέρνουν στην μνήμη σκοτεινές σελίδες της ιστορίας της πόλης. Μια δημοκρατική κοινωνία είναι πρωτίστως μια κοινωνία ειρήνης στην οποία δεν χωράει κανένα είδος βίας».

Ένωση Κεντρώων: Τέτοιες ενέργειες δεν προάγουν την δημοκρατία

«Η Ένωση Κεντρώων καταδικάζει απερίφραστα την άνανδρη επίθεση, στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη. Τέτοιες ενέργειες δεν προάγουν την δημοκρατία και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών» τονίζεται σε ανακοίνωση του κόμματος, στην οποία προστίθεται: «Πιστεύουμε, ότι η αστυνομία θα εντοπίσει και θα συλλάβει τους δράστες αυτής της απαράδεκτης επίθεσης».

Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο καταδικάζει η ΛΑΕ την επίθεση στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης

Σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε κάνει λόγο για «τραμπούκικη επίθεση που δέχτηκε από ομάδα φασιστών ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης στη διάρκεια των εκδηλώσεων στη μνήμη των θυμάτων της σφαγής του Ποντιακού Ελληνισμού».Όπως προσθέτει η ΛΑΕ «κατά τη διάρκεια της επίθεσης, την οποία καταδίκασαν οι Ποντιακές οργανώσεις που διοργάνωσαν τις εκδηλώσεις, τραυματίστηκαν και μέλη της οργανωτικής επιτροπής των εκδηλώσεων, στην προσπάθειά τους να προστατέψουν το δήμαρχο».

Καταλήγοντας σημειώνει «η Λαϊκή Ενότητα απαιτεί την άμεση σύλληψη και τιμωρία των δραστών».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)