to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:09 | 18.11.2021

Διεθνή

Συλλέγουν στοιχεία από παιδιά κι εφήβους!

Η μητρική εταιρεία Meta ισχυρίζεται ότι οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται για τις κινήσεις των ανηλίκων στο Ιντερνετ δεν χρησιμοποιούνται για διαφημιστικούς σκοπούς


Το Facebook και το Instagram συγκεντρώνουν στοιχεία για νέους κάτω των 18 ετών χρησιμοποιώντας λογισμικό που καταγράφει τις διαδικτυακές δραστηριότητες των χρηστών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μητρική εταιρεία των δύο εταιρειών είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο ότι θα επιτρέπει σε διαφημιστές να στοχεύουν νεαρούς χρήστες βάσει τριών κατηγοριών μόνο – ηλικία, φύλο και τοποθεσία – αντί για ένα ευρύ φάσμα επιλογών, μεταξύ των οποίων και τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα. Ομως έρευνα έδειξε ότι το Facebook και το Instagram συνεχίζουν τη χρήση του λογισμικού, γνωστού ως conversion API, το οποίο συγκεντρώνει πληροφορίες για όλες τις κινήσεις των εφήβων στο Διαδίκτυο.

Η εταιρεία Meta, ιδιοκτήτρια του Facebook και του Instagram, αρνείται ότι τα στοιχεία χρησιμοποιούνται από το αλγοριθμικό σύστημά της προκειμένου να στοχεύει διαφημιστικά νέους κάτω των 18 ετών.

Ομως η συγκέντρωση προσωπικών στοιχείων εντοπίστηκε από την περιβαλλοντική οργάνωση Global Action Plan, τη Reset Australia, η οποία ζητά μεταρρυθμίσεις στους κανονισμούς που ισχύουν για τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, και τη Fairplay, η οποία κάνει εκστρατεία εναντίον της χρήσης τέτοιων διαφημιστικών μεθόδων που στοχεύουν ανηλίκους.

Σε ανοιχτή επιστολή προς τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ, διευθύνοντα σύμβουλο της Meta, 44 ομάδες υπεράσπισης δικαιωμάτων προέτρεψαν τον ιδρυτή του Facebook να ακυρώσει τη συλλογή δεδομένων, λέγοντας ότι χρησιμοποιούνταν για την ενεργοποίηση της «παρακολούθησης διαφημίσεων» για νέους χρήστες. Στην επιστολή προστίθεται: «Η αντικατάσταση της «στόχευσης που επιλέγεται από διαφημιστές» με τη «βελτιστοποίηση που επιλέγεται από ένα σύστημα παράδοσης μηχανικής μάθησης» δεν αποτελεί βελτίωση για τα παιδιά, παρά τους ισχυρισμούς του Facebook τον Ιούλιο. Το Facebook εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τον τεράστιο όγκο δεδομένων που συλλέγει για τους νέους, προκειμένου να προσδιορίσει ποια παιδιά είναι πιο πιθανό να είναι ευάλωτα σε μια συγκεκριμένη διαφήμιση».

Στους υπογράφοντες την επιστολή περιλαμβάνονται το 5Rights, μια οργάνωση η οποία κάνει εκστρατεία για αυστηρότερους διαδικτυακούς ελέγχους για τα παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο, και το Κέντρο Ψηφιακής Δημοκρατίας που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Στη νέα έρευνα για το Facebook δημιουργήθηκαν τρεις ψεύτικοι λογαριασμοί – για έναν 13χρονο και δύο 16χρονους. Οι ερευνητές μπόρεσαν να δουν τα δεδομένα που συγκέντρωσε το λογισμικό της εταιρείας σε Facebook, Instagram και Messenger, καθώς οι «χρήστες» επισκέπτονταν ιστοσελίδες όπως τοπικές εφημερίδες και ιντερνετικά καταστήματα ρούχων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν: «Το Facebook μπορεί να συλλέγει δεδομένα από άλλες καρτέλες και σελίδες του προγράμματος περιήγησης που χρησιμοποιούν τα παιδιά και να συγκεντρώνει πληροφορίες, όπως σε ποια θέματα κάνουν κλικ, ποιους όρους αναζητούν και ποια προϊόντα αγοράζουν ή βάζουν στο καλάθι τους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος αποθήκευσης αυτού του είδους των δεδομένων, εκτός από την τροφοδοσία του συστήματος προβολής διαφημίσεων».

Ο Τζο Οσμπορν, εκπρόσωπος της Meta, δήλωσε: «Είναι λάθος να λέμε ότι επειδή εμφανίζουμε δεδομένα στα εργαλεία διαφάνειας χρησιμοποιούνται αυτόματα για διαφημίσεις. Δεν χρησιμοποιούμε δεδομένα από τους ιστότοπους και τις εφαρμογές των διαφημιζομένων και των συνεργατών μας για την εξατομίκευση διαφημίσεων σε άτομα κάτω των 18 ετών.

Ο λόγος που αυτές οι πληροφορίες εμφανίζονται στα εργαλεία διαφάνειας είναι επειδή οι έφηβοι επισκέπτονται ιστότοπους ή εφαρμογές που χρησιμοποιούν τα επιχειρηματικά μας εργαλεία. Θέλουμε να παρέχουμε διαφάνεια στα δεδομένα που λαμβάνουμε, ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιούνται για εξατομίκευση διαφημίσεων».

tags: Facebook

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)