to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:20 | 28.01.2021

Κοινωνία

Φοιτητικά συλλαλητήρια: Οι απαγορεύσεις κι ο αυταρχισμός «έσπασαν» στον δρόμο

Στο δρόμο έσπασε την απαγόρευση των συναθροίσεων η εκπαιδευτική κοινότητα, καταδικάζοντας τον κυβερνητικό αυταρχισμό και τη επιχειρούμενη μετατροπή των πανεπιστημίων σε αστυνομοκρατούμενα «άβατα» - Ογκώδες συλλαλητήριο στην Αθήνα, ακολούθησε διαδήλωση ως τη Βουλή (2.30 μ.μ.) - Μεγάλη συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη - Στο πλευρό των φοιτητών η πανεπιστημιακή και εκπαιδευτική κοινότητα - Πανό από τον ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στη Βουλή


(Οι φοιτητές κατεβαίνουν στον δρόμο, Αθήνα, 28/1)

Στην πράξη έσπασαν τον κυβερνητικό αυταρχισμό οι φοιτητές και συνολικά η εκπαιδευτική κοινότητα με τις μεγάλες τους κινητοποιήσεις σήμερα. Παρά την αστυνομοκρατία, οι φοιτητές στην ΑΘήνα κατέβηκαν στο οδόστρωμα και ακολούθησε ογκώδης διαδήλωση στις οδούς Πανεπιστημίου και Σταδίου, ενώ περί τις 2.30 το μεσημέρι βρέθηκε μπροστά στη Βουλή. Στο πλευρό των φοιτητών βρέθηκαν πανεπιστημιακοί, εκπαιδευτικοί, καθως και εργαζόμενοι, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο τον αγώνα τους.

Το φοιτητικό συλλαλητήριο με τον φακό του Left.gr

(Φωτογραφίες και βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας)

Δειτε ολόκληρο το άλμπουμ:

Δήλωση του γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Δ. Τζανακόπουλου:

Δήλωση του γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρη Αλεξίου:

Παρέμβαση Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτών μπροστα από την Βουλή:

Η ζωντανή μετάδοση από την Αυγή την ώρα που η φοιτητική πορεία έφτανε στη Βουλή - Σύνταγμα, μεσημέρι Πέμπτης 28/1

(Φωτ. από τα Προπύλαια, από τους ρεπόρτερ της Αυγής που βρίσκονται επιτόπου μεταδίδοντας τις εξελίξεις)

Η απαγόρευση έσπασε στην πράξη: Μαζική φοιτητική πορεία στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη πορεία των Φοιτητικών Συλλόγων, των ΕΛΜΕ, καθώς και κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων, πραγματοποιήθηκε νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με κατάληξη έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

...όπου η απαγόρευση έσπασε στην πράξη:

Με κωδικό 6 η μετακίνηση για τις σημερινές διαδηλώσεις

«Οι πολίτες που επιθυμούν να συμμετέχουν σε επιτρεπόμενες δημόσιες συναθροίσεις, που είναι προγραμματισμένες  για τις επόμενες ημέρες μπορούν να κάνουν χρήση του Κωδικού Μετακίνησης με τον αριθμό 6», ήταν η απάντηση που έδωσαν η αστυνομία και η ΓΓΠΠ αναγκαζόμενες να τοποθετηθούν για το ζήτημα μετά το έγγραφο ερώτημα που κατέθεσε η δικηγόρος Αθηνών Αγγελική Σεραφείμ, σύμβουλος του ΔΣ του ΔΣΑ με την Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή.

Πανό από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στη Βουλή

Π. Σκουρλέτης: Κύριοι της ΝΔ φοβάστε μην «κολλήσετε» δημοκρατία, όχι κορωνοϊό

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την έναρξη της συζήτησης για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, και λίγο πριν την έναρξη του συλλαλητηρίου,  επεσήμανε σε παρέμβασή του:

«Παίρνω το λόγο για να κάνω μια δήλωση ενώπιον της Βουλής. Σε λίγες ώρες πρόκειται να γίνει ένα φοιτητικό συλλαλητήριο ενάντια στο νομοσχέδιο που προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνηση, ένα νομοσχέδιο το οποίο, πέραν όλων των άλλων αντιδραστικών και αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων, προτείνει την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Εκ μέρους της κυβέρνησης και της ΕΛ.ΑΣ. το συλλαλητήριο αυτό έχει απαγορευτεί. Πρόκειται κατάφωρα για μία αντισυνταγματική πρακτική.

Και θέλω να πω, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, και στους συναδέλφους της πλειοψηφίας, να μη διανοηθεί να απαγορεύσει το συνταγματικό δικαίωμα των φοιτητών και των φοιτητριών να διαδηλώσουν, με πρόσχημα την πανδημία. Εάν συμβεί το οτιδήποτε σήμερα στην Αθήνα, την απόλυτη ευθύνη θα την έχουν ο κ. Χρυσοχοΐδης και η κυβέρνηση.

Είναι απολύτως υποκριτικό, στο όνομα της πανδημίας, τη στιγμή που διακόσια μέτρα από τα Προπύλαια -όπου καλεί το συλλαλητήριο- χιλιάδες πολίτες ψωνίζουν,  υποτίθεται ότι προστατεύουμε από τη διάδοση του κορονοϊού. Όχι, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας: Δημοκρατία φοβάστε μην “πάθετε”, όχι κορονοϊό».

Η απαγόρευση συναθροίσεων ενέτεινε τις αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις του κόσμου της εκπαίδευσης εντάθηκαν ακόμα περισσότερο, ύστερα από την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων που επέβαλε  η ΕΛΑΣ. Η απαγόρευση, με επίκληση βεβαίως των μέτρων περιορισμού διασποράς του κορωνοϊού, προβλέπει και πρόστιμα, 3 χιλιάδων ευρώ για τους διοργανωτές αν ειναι φυσικά πρόσωπα και 300€ για τους συμμετέχοντες

Τα φοιτητικά συλλαλητήρια στήριξαν με ανακοινώσεις τους η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ, καθώς και πολιτικά κόμματα και νεολαιίστικες οργανώσεις. 

Διαβάστε ακόμη: Ερώτημα στον Χρυσοχοΐδη: Με τι SMS πάμε στη συγκέντρωση;

Διαβάστε ακόμηΝ. Φίλης: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα στρατηγό, με κανένα πρόσχημα, να βάζει στο γύψο το άρθρο 11 του Συντάγματος

Παρεμβάσεις της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Θεσσαλονίκη:

Πάτρα:

Στο πλαίσιο αυτό, οι φοιτητές πραγματοποίησαν Γενικές Συνελεύσεις των Φοιτητικών Συλλόγων σε μια σειρά από σχολές, προχωρώντας σε συντονισμό των δράσεων τους. «Αυτό που έχουμε ανάγκη δεν είναι οι κάμερες και η αστυνομία, αλλά οι ανοιχτές σχολές και οι υψηλού επιπέδου σπουδές! Έχουμε ανάγκη από δωρεάν σίτιση και στέγαση, από μόνιμο προσωπικό για να ξαναλειτουργήσουν οι σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα», επισημαίνεται στο δελτίο τύπου που εξέδωσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας.

Ολόκληρο το δελτίο τύπου που εξέδωσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας:

Όπως και την προηγούμενη εβδομάδα, φοιτητικά συλλαλητήρια  θα πραγματοποιηθούν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας:

  • Αθήνα: 12.00 μ.μ. στα Προπύλαια
  • Θεσσαλονίκη: 12.00 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου
  • Ιωάννινα: 12.00 μ.μ. στην Περιφέρεια

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Στα Προπύλαια κολλάει, στην Ερμού δεν κολλάει

Σε ανακοίνωσή του το μεσημέρι της Τετάρτης, ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ τονίζει ότι η κυβέρνηση «Προσπαθεί να πείσει πως ο κορονοϊός κολλάει με 100 άτομα σε πολιτική διαμαρτυρία στα Προπύλαια αλλά δεν κολλάει με χιλιάδες πολίτες στοιβαγμένους σε τρένα, λεωφορεία, εργοστάσια ή σε ουρές στην Ερμού. Μπροστά στο φόβο της για το αυριανό συλλαλητήριο προχώρησε για άλλη μια φορά στην απαγόρευση των συναθροίσεων.

Το νομοσχέδιο Κεραμέως έχει ως μοναδικό στόχο τη δημιουργία πελατείας για τα ιδιωτικά κολέγια. Υποβαθμίζει τα ΑΕΙ, εντείνει την υποστελέχωσή τους, μειώνει τον αριθμό των εισακτέων, δρομολογεί κλείσιμο τμημάτων και προβλέπει μόνο την πρόσληψη ειδικών φρουρών για τη φύλαξη των πανεπιστημίων».

ΚΚΕ: Τα συλλαλητήρια που έχουν εξαγγελθεί για την 28η Ιανουαρίου θα γίνουν

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε χθες, Τετάρτη, ότι: «Καταγγέλλουμε τη νέα απαράδεκτη ενέργεια, την απόφαση της ΕΛΑΣ, να απαγορεύσει τις συναθροίσεις μέχρι την 1η Φεβρουαρίου. Είναι απόφαση, η οποία επιβεβαιώνει την κλιμάκωση του αυταρχισμού και της καταστολής από τη μεριά της κυβέρνησης. (...)  Είναι βαθύτατα γελασμένη η κυβέρνηση, ότι με αυτό τον τρόπο έχει λυμένα τα χέρια της, για να κάνει ό,τι θέλει και να ψηφίσει ό,τι θέλει. Και αυτή η απαράδεκτη απόφαση της ΕΛΑΣ, η απαγόρευση των συναθροίσεων, θα γίνει κουρελόχαρτο. Και θα την κάνουν κουρελόχαρτο οι ίδιοι οι νεολαίοι, και οι εργαζόμενοι οι φοιτητές. Τα συλλαλητήρια που έχουν εξαγγελθεί για την 28η Ιανουαρίου θα δείξουν την αποφασιστικότητα της νέας γενιάς και των εκπαιδευτικών».

Διαβάστε ακόμη: Αντιδράσεις από ΝΔ: Σαν βρεγμένη γάτα παίζει ξανά το χαρτί του «συγχρωτισμού» στο συλλαλητήριο

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)