to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:47 | 09.07.2020

Κοινωνία

Πρόβα άγριας καταστολής από την κυβέρνηση Μητσοτάκη (βίντεο - φωτογραφίες)

Βάρβαρη και αδίστακτη επίθεση της αστυνομίας με χημικά και προσαγωγές στα συλλαλητήρια της Αθήνας - Αποπομπή Χρυσοχοΐδη ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ - Διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και άλλες πόλεις της χώρας με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου που βάζει στον γύψο το δικαίωμα στη λαϊκή διαμαρτυρία


Με βίαιη και καλά οργανωμένη επίθεση των δυνάμεων καταστολής αντιμετώπισε η κυβέρνηση τα μεγάλα συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας, δίνοντας εικόνες από το αυταρχικό μέλλον που προετοιμάζει το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο για την απαγόρευση (επί της ουσίας) των διαδηλώσεων, το οποίο ψηφίζεται στη Βουλή

Για μαφιόζικο χτύπημα του συλλαλητηρίου από την αστυνομία έκανε λόγο στο «Κόκκινο» ο Σωτήρης Αλεξίου, περιγράφοντας την επίθεση με χημικά και κρότου - λάμψης καθώς και με περικύκλωση (και αναίτιες προσαγωγές) διαδηλωτών από μηχανές των (αφιονισμένων) ομάδων ΔΕΛΤΑ (διαβάστε αναλυτικά). 

(κυνηγητό από δεκάδες μηχανάκια της ομάδας ΔΕΛΤΑ πάνω στους διαδηλωτές, πάνω στα πεζοδρόμια, μέσα στις πλατείες και τους δρόμους σε μια επικίνδυνη και άκρως κατασταλτική επίδηξη δύναμης)

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, οι προσαγωγές είναι περισσότερες από δέκα.

 ένα ή περισσότερα άτομα και υπαίθριες δραστηριότητες

Η καταγγελία της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ: Εγκλωβισμένοι άνθρωποι και κρότου λάμψης σε ευθεία βολή

«Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα, ενώ ομάδες Δέλτα κατευθύνθηκαν πάνω στους διαδηλωτές και τους επιτέθηκαν με γκλοπ. Χτύπησαν αδιακρίτως κόσμο στο ψαχνό και διέλυσαν βίαια όλα τα μπλοκ. Ομάδες κόσμου εγκλωβίστηκαν σε κλειστούς χώρους», αναφέρει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλοντας ότι «περί τα 40 μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν εγκλωβισμένα για περισσότερη από μισή ώρα, μεταξύ των οποίων ελαφρά τραυματισμένοι και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα λόγω της ρίψης δακρυγόνων. Μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ χτυπήθηκε απευθείας με χειροβομβίδα κρότου-λάμψης, η οποία εξεράγη στο πόδι της».

 ένα ή περισσότερα άτομα και παπούτσια

«Το μπλοκ της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ με πολλους βουλευτές στις τάξεις του δέχτηκε απρόκλητη επίθεση με δεκάδες δακρυγόνα από τα ΜΑΤ και μετά με τυφλά χτυπήματα με γκλομπ από μηχανές ΔΕΛΤΑ», καταγγέλλει και ο βουλευτής Γιώργος Ψυχογιός:

Αίσθηση προκαλεί και η καταγγελία του Νίκου Βούτση ότι αστυνομικός με πολιτικά, ασυρμάτους και σακίδιο βρισκόταν μέσα στο προαύλιο της Βουλής:

«Οι αθλιότητες αυτές είχαν ως μοναδικό στόχο να διαλύσουν τη μαζική συγκέντρωση που ήταν σε εξέλιξη. Και, βεβαίως, ο οργανωτής αυτής της προβοκατόρικης επιχείρησης είναι ο ίδιος ο Μ. Χρυσοχοΐδης» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτώντας από τον Κ. Μητσοτάκη να «αποπέμψει τώρα τον υπουργό του». Σε διαφορετική περίπτωση, συνεχίζει η ανακοίνωση, φέρει ο ίδιος «ακέραια την ευθύνη για την αντιδημοκρατική εκτροπή που εκτυλίχτηκε στο κέντρο της Αθήνας».

Όπως μετέδωσε νωρίτερα η ΑΥΓΗ, άγνωστοι επιτέθηκαν και στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ και χτύπησαν διαδηλωτές. «Μικρή ομάδα αγνώστων αποκόπηκε νωρίτερα από την συγκέντρωση και επιτέθηκε με μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες προχώρησαν σε εκτεταμένη ρίψη χημικών και δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα αποπνικτική», μετέδωσε η Άντυ Κουκλάδα.

Στη βίαιη διάλυση της συγκέντρωσης αντέδρασε έντονα ο Νίκος Βούτσης παίρνοντας τον λόγο στη Βουλή. Για δολοφονική επίθεση κατά αστυνομικών μιλά ο κ. Χρυσοχοϊδης "Όλα τα άλλα δεν υπάρχουν", είπε, αρνούμενος ότι η αστυνομία διέλυσε άγρια μία ειρηνική διαδήλωση με πρόφαση μεμονωμένα περιστατικά επίθεσης σε αστυνομικούς. 

Την οργανωμένη προσπάθεια διάλυσης του συλλαλητηρίου κατήγγειλε και το ΚΚΕ στη Βουλή.

Στο Σύνταγμα είχε καταλήξει το μεγάλο συλλαλητήριο (με αφετηρία την Πλατεία Κλαυθμώνος), από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), την ΑΔΕΔΥ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες.

Εκεί συνάντησε την πορεία που ξεκίνησε από τα Προπύλαια με τη συμμετοχή φοιτητικών συλλόγων, οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συλλογικοτήτων του αντιεξουσιαστικού χώρου, καθώς και το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ (βλέπε παρακάτω).

 1 άτομο, πλήθος, ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

Δήλωση στην ΑΥΓΗ και την Άντυ Κουκλάδα έκανε ο Γιώργος Κακαριάρης, αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΚΑ:

Στο συλλαλητήριο συμμετέχει μαζικά ο ΣΥΡΙΖΑ (και αρκετοί βουλευτές του) καθώς και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ:

 8 άτομα, περιλαμβάνεται η Μαρία Γεωργακοπούλου, άτομα στέκονται και υπαίθριες δραστηριότητες

 6 άτομα, άτομα στέκονται και υπαίθριες δραστηριότητες

Ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρης Αλεξίου, μίλησε νωρίτερα στην ΑΥΓΗ και την Άντυ Κουκλάδα:

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών μαθημάτων, που κατέβηκε να διαδηλώσει συμβολικά για το θάνατο των Καλλιτεχνικών μαθημάτων στα σχολεία:

 ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται, άτομα περπατούν και υπαίθριες δραστηριότητες

Στα Προπύλαια συγκεντρώθηκαν πριν από την πορεία στη Βουλή συλλογικότητες και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και φοιτητικοί σύλλογοι:

Στο Σύνταγμα το ΠΑΜΕ

«Ο εργαζόμενος λαός θα κάνει το νομοσχέδιο κουρελόχαρτο! Συνεχίζουμε να διαδηλώνουμε για το δίκιο μας ακόμα πιο μαζικά!» τονίζει από την πλευρά του το ΠΑΜΕ, που πραγματοποίησε μαζικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. «Το σχέδιο της κυβέρνησης, η προβοκάτσια της, δεν πέρασε!», τόνισε από το βήμα της συγκέντρωσης ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, μετά την επίθεση των δυνάμεων καταστολής.

Από το μαζικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Από το Σύνταγμα

Στη Θεσσαλονίκη

Συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με αφετηρία το άγαλμα Βενιζέλου και κατεύθυνση το ΥΜΑΘ.

Kαι στην Πάτρα

Μαζική ήταν και η διαδήλωση που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας, την ΑΔΕΔΥ, κόμματα της αντιπολίτευσης, της εξωκοινοβουλευτικής αριστερας, συλλογικότητες και φοιτητές.

 Πορεία ενάντια στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις- ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)