to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:33 | 19.02.2015

πηγή: ertopen

Κοινωνία

Συλλαλητήρια κατά των στρατοπέδων συγκέντρωσης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα σήμερα Πέμπτη 19/2

Ώρα να κλείσει το ελληνικό Γκουαντανάμο.


Ψήφισμα Γενικού Συμβουλίου Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

"Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Πέμπτη, 19 Φλεβάρη 2015 - Προπύλαια.

Η εικόνα που αντικρίσανε εκπρόσωποι κινημάτων στις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου συγκέντρωσης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα το Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2015, έφερε στο νου εικόνες από τους τόπους εξορίας και βασανισμού χιλιάδων κρατουμένων στα ξερονήσια, όπως στη Μακρόνησο. Είναι ένα Γκουαντάμο σε ελληνική εκδοχή. Άνθρωποι εξαθλιωμένοι, κακοντυμένοι, μέσα στο κρύο αλλά και γεμάτοι ελπίδα ότι τώρα πρέπει να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
 

Οι υποσχέσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ότι «η Αμυγδαλέζα θα κλείσει σύντομα», μία μέρα μετά την αυτοκτονία και τέσσερις μέρες μετά το θάνατο του Αφγανού πρόσφυγα Σαγιέντ Μεχντί Αχμπαρί, πρέπει να γίνουν πράξη αμέσως. Η Αμυγδαλέζα και όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης έπρεπε να είχαν ήδη κλείσει. Κάθε μέρα παράτασης της λειτουργίας των στρατοπέδων βάζει σε κίνδυνο ζωές διότι η δεξαμενή της απελπισίας που έχουν δημιουργήσει εξ αιτίας της μακρόχρονης κράτησης τροφοδοτεί ενέργειες όπως την αυτοκτονία του Ναντίμ Μοχάμεντ. 

Οι άθλιες συνθήκες έχουν φέρει ακόμη και κρούσματα κεχροειδούς φυματίωσης που δημιουργούν κινδύνους για τη ζωή εκατοντάδων κρατουμένων.

Απαιτούμε το άμεσο κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης και την απελευθέρωση όλων των άδικα κρατούμενων προσφύγων.

Διεκδικούμε άσυλο, στέγη, πρόσβαση σε Υγεία και Παιδεία για όλους.
 

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να πάρουν μέρος στο Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο την Πέμπτη, 19 Φλεβάρη και ώρα 6:00μμ, στα Προπύλαια, με αίτημα να κλείσει τώρα η Αμυγδαλέζα και όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. 

Ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ - κίνηση ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή:
 

"Αντιρατσιστικά συλλαλητήρια Πέμπτη 19 Φλεβάρη

Αθήνα: Προπύλαια, 6μμ

Θεσσαλονίκη: Καμάρα, 5μμ

Γιάννενα: Νομαρχία, 6μμ

Δράσεις σε Χανιά, Ξάνθη

Κλείστε τώρα την Αμυγδαλέζα και όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες

Γκρεμίστε τον φράχτη στον Έβρο- Έξω η FRONTEX
 

Η εικόνα που αντικρίσαμε μπαίνοντας στις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου συγκέντρωσης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα το Σάββατο 14/2 μας έφερε στο νου εικόνες από τους τόπους εξορίας και βασανισμού χιλιάδων κρατουμένων στα ξερονήσια, όπως στην Μακρόνησο. Είναι Γκουαντάναμο σε ελληνική εκδοχή. Άνθρωποι εξαθλιωμένοι, κακοντυμένοι, με σαντάλια μέσα στο κρύο αλλά και γεμάτοι ελπίδα ότι τώρα πρέπει να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Γι αυτό και φώναζαν μια λέξη: FREEDOM! ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!
 

Οι υποσχέσεις των υφυπουργών Γ.Πανούση και Τ.Χριστοδουλοπούλου είναι βήματα στα μισά του δρόμου μετα τους δύο νεκρούς στην Αμυγδαλέζα. Θέλουμε να κλείσει η Αμυγδαλέζα και όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης ΤΩΡΑ! Να εξαφανιστούν όπως εμφανίστηκαν με άμεση κατάργηση της νομοθεσίας που κληρονόμησε η ρατσιστική πολιτική της  συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με τερματισμό του Ξένιου Δία και των ρατσιστικών επιχειρήσεων σκούπα της ΕΛΑΣ, γκρέμισμα του φράχτη στον Έβρο και διώξιμο της FRONTEX. 

Δεν ξεχνάμε ότι αυτές τις μέρες δεκάδες πρόσφυγες, γυναίκες και παιδιά, πνίγονται από το Αιγαίο μέχρι την Λαμπεντούζα. Δεν αποδεχόμαστε επιτηρούμενη κράτηση αλλά ζητάμε την αναγνώριση του πρόσφυγα ως ανθρώπου με πλήρη δικαιώματα. Δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι. Η προσφυγιά δεν είναι έγκλημα, ο ρατσισμός είναι.
 

Το κοντέινερ στη πτέρυγα Α1, όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Ναντίμ Μοχάμεντ, μαρτυρούσε την απανθρωπιά της κράτησης σε ευρωπαϊκό έδαφος προσφύγων στον 21ο αιώνα. Άραγε, εκείνοι που οργάνωσαν αυτά τα κολαστήρια θα τιμωρηθούν; Θα ριχτεί φως στις δεκάδες καταγγελίες που πήγαν στο αρχείο για τους θανάτους, την κακομεταχείριση και τους βασανισμούς μεταναστών; Οι υπεύθυνοι της ΕΛΑΣ που έδιναν εντολές «κάντε τους το βίο αβίωτο» θα εξακολουθήσουν να έχουν ασυλία;
 

Η Αμυγδαλέζα και όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης έπρεπε να είχαν κλείσει από χθες. Κάθε μέρα παράτασης της ζωής των στρατοπέδων βάζει σε κίνδυνο ζωές διότι η δεξαμενή της απελπισίας που έχουν δημιουργήσει εξ αιτίας της μακρόχρονης κράτησης τροφοδοτεί ενέργειες όπως την αυτοκτονία του Ναντίμ Μοχάμεντ. Οι άθλιες συνθήκες έχουν φέρει ακόμη και κρούσματα κεχροειδούς φυματίωσης που αποτελούν υγειονομική βόμβα για τις ζωές εκατοντάδων κρατουμένων.
 

Οι υστερικές κραυγές κατά του κλεισίματος της Αμυγδαλέζας διότι τάχα «θα αυξηθεί η εγκληματικότητα» είναι ρατσιστικές και μισάνθρωπες. Μήπως με το γκρέμισμα των κιγκλιδωμάτων στο Σύνταγμα άρχισαν να σπάνε βιτρίνες οι διαδηλωτές;

Μας λένε  «πού θα φιλοξενηθούν όλοι αυτοί;» Απαντάμε: στους χώρους φιλοξενίας των Δήμων, στα ξενοδοχεία που θα μισθώσουν τα αρμόδια υπουργεία, όπως έγινε δηλαδή με τους Σύρους πρόσφυγες. Να δοθούν λεφτά για τις ανάγκες του φτωχού κόσμου και όχι για την αποπληρωμή των τόκων του χρέους, όχι για εξοπλισμούς.

Είναι αδιανόητο να κατασπαταλώνται σε αστυνόμευση, επιχειρήσεις σκούπα, φράχτες στον Έβρο και περιπολίες της FRONTEX δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι παρανοϊκό να σπαταλούνται για πολεμικές εξορμήσεις δισεκατομμύρια ευρώ για να σκορπάνε το θάνατο οι στρατοί του ΝΑΤΟ σπρώχνοντας στη προσφυγιά εκατομμύρια ανθρώπους.

Απαιτούμε το άμεσο κλείσιμο ΟΛΩΝ των στρατοπέδων συγκέντρωσης και την απελευθέρωση όλων των άδικα κρατούμενων προσφύγων. Διεκδικούμε άσυλο, στέγη, πρόσβαση σε υγεία και παιδεία για όλους.
 

Καλούμε την αριστερά, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις κοινότητες μεταναστών, τις αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές κινήσεις να δώσουμε τώρα αταλάντευτα την μάχη για να κλείσουν  αμέσως τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να γκρεμιστεί ο φράχτης του αίσχους.

Από την Ελλάδα, το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα που ετοιμάζεται για την διεθνή μέρα δράσης στις 21 Μάρτη, στέλνει το δικό μήνυμα ότι είναι ώρα να τελειώνουμε με το ρατσισμό που δολοφονεί και στρώνει το έδαφος στους νεοναζί και το φασισμό. Ξηλώνουμε τα μνημόνια της φτώχειας και μαζί τους τα μνημόνια του ρατσισμού, την άθλια κληρονομιά Σαμαρά και Βενιζέλου!".

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)