to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:42 | 31.03.2013

Διεθνή

Συγκρούσεις κατά την «Ημέρα της γης» στην Παλαιστίνη

Συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινιών και ισραηλινών δυνάμεων σημειώθηκαν στη Δυτική Όχθη κατά την 37η επέτειο της «Ημέρας της γης», ημέρα που το 1976 έξι Αράβων δολοφονήθηκαν από τις αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων εναντίον της προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.


Δεκάδες Παλαιστίνιοι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα λόγω των δακρυγόνων που χρησιμοποίησαν οι ισραηλινές δυνάμεις. Οι Παλαιστίνιοι από την πλευρά τους πέταξαν πέτρες κατά των αστυνομικών με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο Ισραηλινοί. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Όχθης.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, o παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ προσπάθησε να φυτέψει μια ελιά στην περιοχή της Δυτικής Όχθης Ε1, περιοχή όπου το Ισραήλ σχεδιάζει νέους εποικισμούς. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι ισραηλινές δυνάμεις διέλυσαν την εκδήλωση και κατάσχεσαν τα δενδρύλλια.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στην Λωρίδα της Γάζας. Στη Ράφα περίπου 500 Παλαιστίνιοι έφτασαν κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ και πέταξαν πέτρες εναντίον των στρατιωτών, οι οποίοι απάντησαν ανοίγοντας πυρ.

Εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε πως «δεκάδες παλαιστίνιοι έφτασαν στον φράχτη ασφαλείας στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και πέταξαν πέτρες κατά των στρατιωτών».

Συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν και από Άραβες πολίτες του Ισραήλ σε διάφορες πόλεις. Στην αραβική πόλη του Ισραήλ, Σακχνίν, κέντρο της βίας το 1976, χιλιάδες ισραηλινοί Άραβες πραγματοποίησαν διαδήλωση που κύλησε ομαλά. Οι ισραηλινοί Άραβες αποτελούν περίπου το 20% του πληθυσμού του εβραϊκού κράτους των οκτώ εκατομμυρίων.

Πηγή: tvxs.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)