to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:05 | 16.11.2016

Οικονομία

Συγκροτούνται Συμβουλευτικές Επιτροπές στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης

Την υπόδειξη εκπροσώπων για τη συγκρότηση Συμβουλευτικών Επιτροπών (ΣΕ) στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ζητάει, μεταξύ άλλων, με έγγραφό του, το υπουργείο Εργασίας, από τις ενώσεις εργαζομένων στα ΜΜΕ.


Σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου, η Συμβουλευτική Επιτροπή Δημοσιογράφων και εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης θα αποτελείται από:

α. Τρεις εκπροσώπους των ασφαλισμένων που προτείνονται από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης, Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Ευβοίας, Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων, Ένωση Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, Ένωση Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλονίκης, Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών και Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Τύπου και ΜΜΕ, Ομοσπονδία Εφημεριδοπωλών Ελλάδας, Ένωση Εφημεριδοπωλών Αθηνών, Ένωση Εφημεριδοπωλών Πειραιά, Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, Ένωση Τεχνικών Ημερησίου και Περιοδικού Τύπου Αθηνών, Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων, Μισθωτών Γραφικών Τεχνών-Τύπου και Συναφών Επαγγελμάτων, Ένωση Προσωπικού Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου, Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Ελλάδος, Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος, Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου με τους αναπληρωτές τους.

β. Έναν εκπρόσωπο των εργοδοτών που προτείνονται από την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων, την Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου, τον Σύνδεσμο Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Περιοδικού Τύπου και την Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, με τον αναπληρωτή του.

γ. Έναν υπάλληλο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ΠΕ κατηγορίας με Α΄ βαθμό, προερχόμενο από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με τον αναπληρωτή του. Πρόεδρος ορίζεται ένα από τα υπό τα στοιχεία α μέλη.

Επίσης, συγκροτούνται στον ΕΦΚΑ Συμβουλευτικές Επιτροπές

- Μισθωτών Ιδιωτικού Τομέα

- Μισθωτών Δημοσίου Τομέα

- Στρατιωτικών και Σωμάτων Ασφαλείας

- Ναυτικών

- Επιστημόνων

- Ελευθέρων Επαγγελματιών

- Αγροτών

Οι εκπρόσωποι-μέλη των Συμβουλευτικών Επιτροπών με τους αναπληρωτές τους, επιλέγονται από την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, από πίνακες που περιέχουν διπλάσιο αριθμό εκπροσώπων, οι οποίοι υποβάλλονται εντός προθεσμίας 10 ημερών από την ημερομηνία που θα ζητηθούν. Σε περίπτωση μη έγκαιρης υποβολής των σχετικών προτάσεων, η υπουργός Εργασίας προβαίνει στον ορισμό των εκπροσώπων κατά την κρίση του, από τα οικεία ΝΠΔΔ και τις οικείες συνδικαλιστικές οργανώσεις των ασφαλισμένων και των εργοδοτών. Επιπλέον, σε περίπτωση που οποιαδήποτε από τις ανωτέρω οργανώσεις λυθεί, τεθεί υπό εκκαθάριση ή εκλείψει για οποιονδήποτε λόγο, η υπουργός καλεί την κατά την κρίση του αντίστοιχη οργάνωση ασφαλισμένων ή εργοδοτών να ορίσει εκπροσώπους.

Ο πρόεδρος και τα μέλη των ΣΕ με τους αναπληρωτές τους, ορίζονται με απόφαση της υπουργού Εργασίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με τετραετή θητεία. Σε περίπτωση λήξης της θητείας του προέδρου και των μελών των Επιτροπών, αυτή παρατείνεται αυτοδίκαια, μέχρι του ορισμού νέων μελών, όχι, όμως, περισσότερο από τρίμηνο από τη λήξη της.

Αρμοδιότητες των Συμβουλευτικών Επιτροπών είναι:

- Η συνδρομή προς το ΔΣ για τον καθορισμό της δράσης και τη χάραξη των γενικών κατευθύνσεων λειτουργίας του ΕΦΚΑ.

- Η εισήγηση και η υποβολή προτάσεων στο ΔΣ για όλα τα θέματα που αφορούν στη διαχείριση της περιουσίας του ΕΦΚΑ και για κάθε θέμα που αφορά τα έσοδα και τις παροχές του φορέα.

- Η επεξεργασία και η εισήγηση προτάσεων προς το ΔΣ για την τροποποίηση των διατάξεων του Οργανισμού του ΕΦΚΑ.

- Η ανάδειξη εκπροσώπων των ασφαλισμένων στο ΔΣ του ΕΦΚΑ.

AΠΕ-ΜΠΕ

tags: ΕΦΚΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)