to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Συγκρίσεις Συμφωνιών

Άρθρο της Ράνιας Αντωνοπούλου, αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας. στην «Καθημερινή»


Η αντιπολίτευση, αδιαφορώντας για τον κατά γενική ομολογία θετικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία από την επικείμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης , εξακολουθεί να επιδίδεται σε προφητείες περί συντέλειας της χώρας, εξαιτίας της ανίκανης και άπειρης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ταυτόχρονα, επιμένει στην αφήγηση ότι η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς είναι χειρότερη από τις συμφωνίες που είχαν πετύχει οι προηγούμενες κυβερνήσεις και πως το τελευταίο μνημόνιο είναι το πιο επαχθές για τον ελληνικό λαό. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αποποιούμενοι των ευθυνών τους για την συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες και την εκτίναξη της ανεργίας στο 27 τοις εκατό, ζητούν εκλογές, χαρακτηρίζουν επικίνδυνο τον πρωθυπουργό, ισχυρίζονται ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας χειροτερεύουν δραματικά και ότι η ανεργία σπάει όλα τα ρεκόρ. Την καταστροφολογία επιτείνουν και οι δυσοίωνες προβλέψεις θεσμικών φορέων οι οποίες εκτιμούν, μεταξύ αλλων, ότι η τουριστική κίνηση θα είναι μειωμένη φέτος σε σχέση με πέρυσι. Παρά το γεγονός ότι κατά το πρώτο τετράμηνο του 2016, η επιβατική κίνηση εσωτερικού και εξωτερικού παρουσίασε αύξηση κατά 11 τοις εκατό σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς.

Τις ίδιες αρνητικές προβλέψεις έκαναν και πέρυσι. Τον περασμένο Ιούλιο διέβλεπαν δραματική πτώση στον τουρισμό και εκτόξευση της ανεργίας στο 30 τοις εκατό. Οι εξελίξεις όμως τους διέψευσαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, που παρουσίασε πρόσφατα η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, το 2015 οι διεθνείς αφίξεις ανήλθαν στα 26,1 εκατομμύρια έναντι  24,2 εκατομμυρίων το 2014 και οι εισπράξεις στα 14,1 δις ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 733 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η δε ανεργία όχι μόνο δεν εκτινάχθηκε, αλλά μειώθηκε κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα από το 26,5 το 2014 στο 25 τοις εκατό.

Όμως επειδή ένα ψέμα, ειπωμένο πολλές φορές, κινδυνεύει να μετατραπεί σε αλήθεια, κρίνεται απαραίτητη η σύγκριση της συμφωνίας της παρούσας κυβέρνησης με τη συμφωνία των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ο πίνακας που ακολουθεί δείχνει ότι, πρώτον η συμφωνία που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε τη μείωση των απαιτούμενων πρωτογενών πλεονασμάτων-στόχων της τριετίας 2015-2017, κατά 20,2 δις ευρώ. Δεύτερον, αν από τα πλεονάσματα-στόχους των δύο Μνημονίων αφαιρέσουμε τις επίσημες προβλέψεις της ΕΕ, τον Απρίλιο 2014, για τις επιδόσεις σε πρωτογενή πλεονάσματα της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ την εν λόγω τριετία, καθώς και τις ανεπίσημες ακόμη προβλέψεις της ΕΕ για τις ανάλογες επιδόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τότε από τη διαφορά τους προκύπτει το Δημοσιονομικό Κενό, δηλαδή τα απαιτούμενα πρόσθετα μέτρα για την επιστροφή στους στόχους των Μνημονίων.

Από τη σύγκριση αυτών των Δημοσιονομικών Κενών προκύπτει οτι επί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα απαιτούνταν υπερδιπλάσιος όγκος μέτρων για την επίτευξη των στόχων, οπότε η παρούσα συμφωνία, σε αυτό το υποθετικό σενάριο, είναι τουλάχιστον κατά 51 τοις εκατό ελαφρύτερη σε μέτρα. Αυτό το σενάριο όμως είναι υποθετικό, διότι όπως έδειξε το αποτέλεσμα πρωτογενών πλεονασμάτων του 2015, ο στόχος του πλεονάσματος υπερκαλύφθηκε. Συνεπώς, τα πρόσθετα μέτρα των 3,7 δις δεν θα απαιτηθούν ή θα είναι σαφώς μικρότερα.

Πηγή : για ΝΔ-ΠΑΣΟΚ η 4η αναθεώρηση του β’ Μνημονίου (Απρίλιος 2014) και για ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκτιμήσεις της Κομισιόν και ΣΕΒ (δημοσίευμα Καθημερινή 9/5/2016).

Τα παραπάνω στοιχεία δεν παρατίθενται για να υποστηρίξουμε ένα αριστερό success story. Αναφέρονται απλώς προς αποκατάσταση της πραγματικότητας.

Είναι γεγονός όμως και όχι πρόβεψη ότι το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα παρουσιαζει δείγματα βελτίωσης τους τελευταίους μήνες. Η ΕΛΣΤΑΤ, για τον Φεβρουάριο του 2016, κατέγραψε περεταίρω μείωση της ανεργίας με το ποσοστό της να διαμορφώνεται στο 24,2 τοις εκατό, όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2015 ήταν στο 25,8 και του 2014 στο 27,1 τοις εκατό. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ τον φετινό Απρίλιο ο ιδιωτικός τομέας σημείωσε ρεκόρ προσλήψεων 15ετίας, με θετική επίδοση 90.631 νέων θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στο ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων.

Επίσης από τα μέσα Φεβρουαρίου ως σήμερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει μειωθεί κατά περίπου 400 μονάδες βάσης, ενώ το επιτόκιο των 2ετών ομολόγων έπεσε κάτω του ψυχολογικού ορίου του 9 τοις εκατό. Ο δε επιχειρηματικός δείκτης εμπιστοσύνης αυξήθηκε το α’ τετράμηνο στις 91 μονάδες και ο όγκος των παραγωγικών επενδύσεων το δ’ τρίμηνο 2015 ήταν 4,9 τοις εκατό μεγαλύτερος από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014 και 9,6 τοις εκατό του δ’ τριμήνου 2013.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και οι δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων δημιουργούν ένα θετικότερο κλίμα και προσδίδουν αξιοπιστία στη χώρα. Όσο λοιπόν η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται συστηματικά για την βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και την προσέλκυση επενδύσεων, το ερώτημα είναι: η ικανή και έμπειρη αντιπολίτευση θα συμβάλει στη δημιουργία ενός σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος ή θα επιμείνει στην παραφιλολογία της καταστροφής της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)