to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:11 | 27.04.2021

Κοινωνία

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες εργαζομένων στο γηροκομείο στα Χανιά - «Είδα 30 θανάτους σε 8 μήνες»

Νέες αποκαλύψεις για τις συνθήκες που επικρατούν στο γηροκομείο στα Χανιά - Συγκλονιστική μαρτυρία εργαζόμενης: «Είδα 30 θανάτους σε 8 μήνες»


Συνεχείς καταγγελίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με γηροκομείο στα Χανιά. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αποκαλύψεις, γίνετι λόγος για ακραίες καταστάσεις και για ύποπτες συνθήκες θανάτου ηλικιωμένων. Ήδη οι εισαγγελικές αρχές εξετάζουν τον θάνατο 68 ηλικιωμένων που σημειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο.

Πρώην εργαζόμενη στο γηροκομείο, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» αποκάλυψε ότι μέσα σε ένα οκτάμηνο είδε γύρω στους 25 με 30 θανάτους ηλικιωμένων.

«Υπήρχαν εργαζόμενοι που κακομεταχειρίζονταν τους ηλικιωμένους. Αποκαλούσαν τρελούς τους ανθρώπους με άνοια. Κι αυτό βία είναι», είπε η μάρτυρας.

Παράλληλα, κατήγγειλε ότι είδε ηλικιωμένους να υπογράφουν με τη βία μεταβίβαση περιουσίας σε εργαζόμενους της δομής, παρουσία αστυνομικών που καλούνταν ως μάρτυρες!

«Δεν ξέραμε τι υπογράφανε, δεν είχαμε πρόσβαση. Έτρεμε το χέρι τους και τους βοηθούσαν να υπογράψουν», πρόσθεσε.

Η δικηγόρος Μαρία Ευαγγέλου Παπαδάκη, από την καταγγελία της οποίας ξεκίνησε η εισαγγελική έρευνα, περιέγραψε αναλυτικά τις πράξεις και τις παραλείψεις που όπως καταγγέλλει οδήγησαν στον θάνατο του πατέρα της. Ο πατέρας της δικηγόρου φιλοξενείτο στον οίκο ευγηρίας στα Χανιά για τον οποίο τις τελευταίες ημέρες διεξάγεται έρευνα από την εισαγγελία. Η δικηγόρος είναι συνήγορος υπεράσπισης δύο ακόμη οικογενειών που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη για τα όσα συνέβαιναν στον οίκο ευγηρίας.

Η Μ. Παπαδάκη υπέβαλε έγκλιση για την περίπτωση του πατέρα της τον Σεπτέμβριο του 2020, διότι, όπως υποστηρίζει η ίδια, ο οίκος ευθύνεται για έκθεση σε βαριά σωματική βλάβη. Παρέλαβε τον πατέρα της εμπύρετο και με υποξυγοναιμία από τη συγκεκριμένη δομή, αναφέρει.

Όπως αναφέρει, σε δεύτερη επίσκεψή της η απάντηση της διοίκησης ήταν ότι η κακή του εικόνα ήταν αποτέλεσμα της άνοιας και της αδυναμίας του να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον. Επσκέφθηκε ξανά τη μονάδα για τρίτη φορά για να διαπιστώσει τις συνθήκες στις οποίες ζούσε ο πατέρας της. Την τρίτη ημέρα και κατά το δεύτερο επισκεπτήριο, η υπεύθυνη της μονάδας την ενημέρωσε ότι είχε κοιμηθεί ο πατέρας της και δεν θα μπορούσε να τον δει.

Η ίδια την απώθησε και είδε τον πατέρα της να κάθεται στο καθιστικό, δεμένος και να μην έχει επαφή με το περιβάλλον. Όταν ρώτησε γιατί ήταν σε αυτή την κατάσταση ο πατέρας της, της επανέλαβαν ότι ήταν λόγω αδυναμίας προσαρμογής στο περιβάλλον και τη διαβεβαίωσαν ότι χαίρει άκρας υγείας, είναι απύρετος και έχει άριστο οξυγόνο. Η κα Παπαδάκη δεν πείστηκε και επέμεινε στη διαμετακομιδή του πατέρα της στο νοσοκομείο. Εκεί η αντίδραση από τη μονάδα ήταν σθεναρή καθώς, όπως αναφέρει, της έλεγαν ότι είναι καλά στην υγεία του και άδικα θα κινήσει διαδικασίες.

Μόλις ήλθε το ΕΚΑΒ, ο διασώστης βρήκε εμπύρετο τον πατέρα της και με χαμηλό οξυγόνο. Μόλις έφθασαν στα ΤΕΠ, της είπαν πως ο πατέρας της είχε 41 πυρετό και πεθαίνει. Ακολούθησε καθοδική πορεία, η οποία ενάμιση μήνα μετά οδήγησε στον θάνατό του.

Σύμφωνα με την κ. Παπαδάκη, υπάρχει τεχνική έκθεση που συνδέει την κατάσταση του πατέρα μου με πράξεις και παραλείψεις της μονάδας. Όπως τονίζει, κατά την αρχική της έγκλιση θεωρούσε πως οι άνθρωποι του οίκου ήταν υπεύθυνοι για πλημμεληματική έκθεση του πατέρα της και έφταιγαν για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης. Μέχρι τώρα, δεν έχει ασκήσει ούτε αγωγή αποζημίωσης, ούτε έχει κάνει ασφαλιστικά μέτρα, ούτε αντλεί κάποιο οικονομικό όφελος.

Δυο μήνες αφότου είχε κάνει αυτήν την έγκλιση, την επισκέφθηκαν με δική τους πρωτοβουλία δυο άγνωστοι προς αυτήν απολυμένοι εργαζόμενοι της μονάδας και όπως είπε η ίδια: «Άρχισαν να μου περιγράφουν πράγματα τρομακτικά, τα οποία δεν μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους. Τότε κατάλαβα ότι είχα δει μόνο την κορυφή του παγόβουνου και ότι θα έπρεπε να γίνει άμεση παρέμβαση, εφόσον οι καταθέσεις των υπαλλήλων αυτών ήταν βάσιμες, χάριν διάσωσης ανθρώπινων ζωών».

Προχώρησε σε διασταύρωση των μαρτυριών των υπαλλήλων με άλλες και διέθεσε τα στοιχεία στις Αρχές.

73 θάνατοι μέσα σε 15 μήνες

Όπως τονίζει η δικηγόρος από τα ληξιαρχεία της Κρήτη προκύπτει ότι οι θάνατοι είναι 64 το 2020 και άλλοι 9 το πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ η μονάδα έχει δυναμικότητα 47 κλινών. Έχουν συμβεί δηλαδή μέσα σε 15 μήνες 73 θάνατοι. Ο αριθμός αυτός όπως λέει η δικηγόρος είναι αδικαιολόγητο. Σε αυτό το νούμερο δεν περιλαμβάνονται ηλικιωμένοι που απεβίωσαν μια εβδομάδα ή ένα μήνα μετά, αλλά μόνο οι περιθαλπόμενοι που πέθαναν μέσα στη μονάδα και τις αμέσως επόμενες ημέρες στο νοσοκομείο.

Έχουν ζητηθεί περισσότερα στοιχεία από το δημοτικό γηροκομείο Χανίων ως σημείο αναφοράς για να μπορεί να γίνει σύγκριση. Από προσωπική έρευνα της ίδιας της δικηγόρου, το ποσοστό θανάτων κυμαίνεται μεταξύ του 10-30% του συνόλου των περιθαλπομένων και το ποσοστό εξαρτάται και από τη βαρύτητα των ποσοστών. Σε κάθε περίπτωση ο μέσος όρος είναι περίπου το 20%. Στην περίπτωση της συγκεκριμένης μονάδας το ποσοστό φαίνεται ότι φτάνει το 136,17%.

Η καρδιακή ανακοπή δεν ενδείκνυται να αναγράφεται ως αιτία θανάτου, πρέπει να αποφεύγεται γιατί η ανακοπή είναι ο μηχανισμός του θανάτου, πρέπει να αναγράφεται η αιτία που οδήγησε στην ανακοπή, σύμφωνα με την κα Παπαδάκη.

Υποστήριξε επίσης στις δηλώσεις ότι όταν μια μονάδα απασχολεί ανειδίκευτο ή εν μέρει ανειδίκευτο προσωπικό με χαμηλό κόστος εργασίας, εάν υποσιτίζει του περιθαλπόμενους, εάν οι ιατρικές υπηρεσίες που προσφέρει είναι χαμηλά αμοιβόμενες, αν γίνεται οικονομία σε πρώτες ύλες, διασφαλίζεται αυτόματα ένα πολύ μικρό κόστος λειτουργίας.

Όταν σε μια πόλη όπως τα Χανιά, που οι κλίνες οίκων ευγηρίας είναι ελάχιστες και υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής, όταν πεθαίνει ο Α, απλά στη θέση του μπαίνει ο Β. Επομένως ανατρέπεται το επιχείρημα της άλλης πλευράς ότι δε συμβιβάζεται η επιχειρηματικότητα με τις συμπεριφορές που καταγγέλλονται

tags: Χανιά

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)