to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:11 | 24.11.2021

Κοινωνία

Συγκλονίζει η ταινία μικρού μήκους «Μη με αφήσεις ποτέ» για τις γυναικοκτονίες

Η ταινία μικρού μήκους «Μη με αφήσεις ποτέ (γιατί θα σου κάνω κακό)», δίνει ένα σαφές μήνυμα ενάντια στην έμφυλη βία και την πατριαρχία με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών (25/11), το κέντρο Διοτίμα σε συνεργασία με την Lacta παρουσίασε μια ταινία μικρού μήκους. Σε αυτή αποτυπώνεται με τον πλέον σαφή τρόπο η πορεία μιας ερωτικής σχέσης, στην οποία ο έρωτας, η αγάπη, η κτητική συμπεριφορά μετατρέπονται σε κακοκποιητική μορφή σχέσης με θύμα την γυναίκα. 

Η ταινία αυτή αναδεικνύει το διαρκές μήνυμα ενάντια στην έμφυλη βία και την πατριαρχία, ειδικά όταν στην Ελλάδα για το 2021 στον κατάλογο των γυναικοκτονιών έχουν προστεθεί 13 ακόμη ονόματα και χιλιάδες γυναίκες και θηλυκότητες έχουν κακοποιηθεί. 

Η ταινία που έχει τίτλο «Μη με αφήσεις ποτέ (γιατί θα σου κάνω κακό)» συγκλονίζει καθώς εξιστορεί την ιστορία μιας νεαρής γυναίκας, που υποδύεται η Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, η οποία τελικά δολοφονείται από τον σύντροφό της που υποδύεται ο Έκτορας Λιάτσος, μετά από έναν ακόμη καυγά. Η σκηνή της δολοφονίας παραπέμπει στη δολοφονία της 26χρονης Γαρυφαλλιάς το καλοκαίρι στη Φολέγανδρο. 

«Μέχρι σήμερα το 2021, 13 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί και χιλιάδες έχουν κακοποιηθεί από εκείνους που υποτίθεται ότι τις "αγαπούσαν"» επισημαίνεται στην ταινία.

Η καθημερινή βία εντάθηκε τον καιρό της πανδημίας και του εγκλεισμού, όπως έχουν καταγράψει όλες οι έρευνες, στο πλαίσιο της οικογένειας και των διαπροσωπικών σχέσεων. Όλο και περισσότερες γυναίκες μιλούν, για αυτό και παράλληλα επιβεβαιώνεται η αύξηση των καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας και βιασμού. Όμως η βραδεία ή ακατάλληλη ανταπόκριση της αστυνομίας και του δικαστικού συστήματος συχνά έχει ως αποτέλεσμα να γλυτώνουν το αυτόφωρο οι δράστες ενδοοικογενειακής βίας και οι βιαστές. Η αποκορύφωση της βίας καταγράφεται τραγικά με τις γυναικοκτονίες: από το 2007 έως σήμερα μετράμε, κατά μέσο όρο, μία γυναικοκτονία το μήνα με δράστη σύζυγο ή σύντροφο, γιο, πατέρα ή άλλον άνδρα που θεωρούσε κτήμα του τη δολοφονημένη γυναίκα. Ο αριθμός των ανεξιχνίαστων γυναικοκτονιών είναι, προς το παρόν, άγνωστος…

Σύμφωνα με το Κέντρο Γυναικείων Ερευνών και Μελετών Διοτίμα, η ενδοοικογενειακή βία περιλαμβάνει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο παραβιαστικών συμπεριφορών που ασκεί ο δράστης, με στόχο να διατηρήσει την εξουσία και τον (κοινωνικό) έλεγχο πάνω στο θύμα του, είτε είναι γυναίκα ή παιδί. Με τις συνεχείς λεκτικές και σωματικές τιμωρίες, τις απειλές, τον εξαναγκασμό, ο κακοποιητής έχει ως σκοπό να εκφοβίσει, να τρομάξει, να ταπεινώσει το θύμα, να του «σπάει» το ηθικό και να το κάνει να νιώσει ανίκανο να προβάλει αντίσταση, να δει καθαρά την κατάσταση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)