to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:43 | 01.09.2012

Πολιτική

Συγκλονιστική συγκέντρωση Κιλκισιωτών στο Συλλαλητήριο κατά των Μεταλλείων (φωτογραφίες)


Εκατοντάδες Κιλκισιώτες γέμισαν την πλατεία Ειρήνης Κιλκίς και τους γύρω δρόμους την Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012 το απόγευμα διατρανώνοντας με σθένος και πάθος την απόφασή τους να μην επιτρέψουν την σχεδιαζόμενη εξορυκτική δραστηριότητα στα Κρούσια απ` την εταιρία ΑΚΤΩΡ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Μετώπου ενάντια στα Μεταλλεία στα Κρούσσια και Πάϊκο με την υποστήριξη του Δήμου Κιλκίς. Αναμφίβολα πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που έχουν πραγματοποιηθεί στο Κιλκίς, παρουσία μάλιστα όλων των αρχών του νομού.

Η συγκέντρωση άνοιξε με τον εκπρόσωπο του Μετώπου Άγγελο Αραμπατζή , ο οποίος έκανε λόγο για έναν κοινό αγώνα χωρίς κομματικές εξαρτήσεις, τονίζοντας ότι για τα σχεδιαζόμενα μεταλλεία δεν ρωτήθηκε η τοπική κοινωνία. Επεσήμανε επίσης ότι κατά των μεταλλείων τάχθηκαν ήδη 70 φορείς του νομού μας, ενώ υπέρ κανείς.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Ποιμενάρχης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, ο οποίος επαναβεβαίωσε την απόφαση της τοπικής Εκκλησίας να σταθεί στο πλευρό των Κιλκισιωτών και ν` αγωνιστεί εναντίον των μεταλλείων, κάνοντας λόγο για έναν πνευματικό αγώνα, έναν αγώνα ψυχής που απαιτεί ενότητα, η οποία υπάρχει σε μεγάλο βαθμό, εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα των συγκεντρωμένων.

Ακολούθησε χαιρετισμός του βουλευτή της Ν.Δ., Γ. Γεωργαντά, ο οποίος υπογράμμισε ότι η ενότητα των Κιλκισιωτών αποτελεί εγγύηση για να μην γίνει η σχεδιαζόμενη επένδυση, ενώ η κοινή ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι τρεις βουλευτές του νομού μας δείχνει τον βαθμό ενότητας της τοπικής κοινωνίας. Επίσης, έκανε λόγο για νομική φόρμουλα που υφίσταται και θα συμβάλει από την πλευρά του στον αγώνα κατά των μεταλλείων στο Κιλκίς.

Χαιρετισμό απηύθυνε στη συνέχεια και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ειρήνη Αγαθοπούλου, τονίζοντας ότι «το μόνο όπλο όπλο μας είναι η ενότητα» και ασκώντας κριτική στις κυβερνήσεις για την πολιτική τους επί των εξορύξεων. «Ξεκινήσανε τη μάχη αλλά η κυβέρνηση φαίνεται ότι την εξωθεί σε γενικευμένο πόλεμο», είπε.

Η έκπληξη της βραδιάς, όσον αφορά τους ομιλητές, άκουγε στο όνομα Φιλίπ Ζουρώ, ένας Γάλλος οικονομολόγος που με άψογα ελληνικά μετέφερε τις εμπειρίες και τα συμπεράσματα μελετών από εξορύξεις χρυσού ανά τον κόσμο και κυρίως απ` τον Καναδά. «Αν γίνουν τα μεταλλεία στον τόπο σας, τότε ετοιμαστείτε είτε για μετακόμιση αλλού είτε για απώλειες ζωών», ήταν η δραματική κατάληξη της ομιλίας του.

Θερμά χειροκροτήθηκε κι ο χαιρετισμός ενός απλού κτηνοτρόφου απ` τη Βάθη, του Παντελή Κοτσιάδη, που τόνισε ότι «οι πρόγονοί μας διώχτηκαν απ` τους Τούρκους το `22, αλλά τώρα θέλουν να μας διώξουν απ` τον τόπο μας Έλληνες. Τι θα παραδώσουμε στα παιδιά μας; Ο αγώνας είναι μεγάλος και θα κερδιθεί».

Ακολούθησαν χαιρετισμοί, απ` τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Αγώνα της Μεγ. Παναγιάς, Λάζαρο Τόσκα, την εκπρόσωπο του Συντονιστικού Σταγίρων - Ακάνθου, Ειρήνη Μάρκου και το μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Κιλκίς, Σταύρου Γιαβασίδη, ενώ η συγκέντρωση έκλεισε με τον αντιδήμαρχο Κρουσίων, Μιχάλη Αναστασιάδη, ο οποίος αναφέρθηκε στις μεγάλες παλινωδίες του ελληνικού κράτους, όπως τις βίωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι η δέσμευση ότι δεν θα γίνουν μεταλλεία αν δεν τα δεχθεί η τοπική κοινωνία, αποδείχτηκε χωρίς αντίκρισμα.

Η συγκέντρωση ξεχείλιζε από πάθος για υπεράσπιση του τόπου μας και του μέλλοντός του, ενώ χαρακτηριστικό της ήταν επίσης η ενότητα, αφού συμμετείχαν πολίτες όλων των πολιτικών προελεύσεων, άνθρωποι κάθε ηλικίας, από μικρά παιδιά ως ασπρομάλληδες της τρίτης ηλικίας.

Χαρακτηριστικά ήταν τα συνθήματα που ακούγονταν καθ` όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης, καθώς και στην μεγάλη πορεία που ακολούθησε δια μέσου των οδών, 21ηΙουνίου, Θεσσαλονίκης και 25η Μαρτίου:

- Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε γι` ανθρώπινες ζωές.

- Εξόρυξη δεν γίνεται μην τρέφετε ελπίδες, αν θέλετε χρυσό ανοίξτε τις θυρίδες

- Κιλκίς, Θράκη, Χαλκιδική, κοινός αγώνας για τη ζωή

- Ο τόπος μας δεν πρόκειται να γίνει αποικία, έξω απ` το Κιλκίς τα χρυσορυχεία

-Ο τόπος μας δεν είναι σκουπίδι κανενός, να φύγει τώρα η «Ελληνικός Χρυσός»

- Θέλουμε τα δάση, τη γη και το νερό, κι όχι ένα τάφο φτιαγμένο από χρυσό

- Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για ζωή και ελευθερία

- Ουράνιο, κυάνιο και λάσπη τοξική, δεν είναι αυτό το μέλλον μας, δεν είναι αυτή ζωή.

Το συλλαλητήριο είναι μόνο η αρχή. Το Κιλκίς αποφάσισε ΟΧΙ στα Μεταλλεία. Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον και επαγρύπνηση από όλους τους Κιλκισιώτες που απαιτούν ΑΝΑΠΤΥΞΗ και ΟΧΙ έναν τόπο που θα μετατραπεί σε μεγάλο ΤΑΦΟ.

tags: χρυσός

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)