to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:06 | 07.04.2014

Διεθνή

Συγκλονισμένη η Υ.Α. εξαιτίας της βίαιης διαμαρτυρίας στον προσφυγικό καταυλισμό Za’atri στην Ιορδανία

Συγκλονισμένη είναι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εξαιτίας του βίαιου χαρακτήρα της διαμαρτυρίας που έλαβε χώρα στις 5 Απριλίου στον προσφυγικό καταυλισμό Za’atri στην Ιορδανία, η οποία κατέληξε στο θάνατο ενός πρόσφυγα και στον τραυματισμό πολλών ανθρώπων μεταξύ της ιορδανικής αστυνομίας και του προσφυγικού πληθυσμού.


Η Υ.Α. εκφράζει της βαθιά της θλίψη για το θάνατο ενός Σύρου πρόσφυγα, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του από σφαίρες, το βράδυ της 5ης Απριλίου. Είμαστε πολύ ανήσυχοι για όλους τους τραυματίες.

Τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει τρομερές προσπάθειες για τη δημιουργία αρμονικής ατμόσφαιρας στον καταυλισμό. Η Υ.Α. συνεχίζει να καλεί τους Σύρους πρόσφυγες να σέβονται τους νόμους της Ιορδανίας.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα της 5ης Απριλίου όταν χωροφύλακες σταμάτησαν ιορδανικό όχημα κατά την έξοδό του από τον καταυλισμό για τον συνηθισμένο έλεγχο. Τότε ανακάλυψαν ότι ο οδηγός προσπαθούσε να φυγαδεύσει παράνομα μια οικογένεια Σύρων προσφύγων εκτός του καταυλισμού. Ο οδηγός και η οικογένεια συνελήφθησαν αλλά μόλις κυκλοφόρησε στον καταυλισμό η είδηση για τη σύλληψη της οικογένειας, και διαδόθηκαν φήμες, συγγενείς και φίλοι της οικογένειας των Σύρων μετέβησαν στη χωροφυλακή.

Σύντομα,  εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν στο σημείο και άρχισαν να πετούν πέτρες στους χωροφύλακες, και γρήγορα η έντονη διαμαρτυρία έγινε βίαιη.

Πολύ λιγότεροι σε αριθμό και σχεδόν περικυκλωμένοι, οι χωροφύλακες κάλεσαν ενισχύσεις και σύντομα έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος. Υπήρξαν αναφορές για πυροβολισμούς.

Τρεις Σύροι πρόσφυγες διαμετακομίστηκαν στο νοσοκομείο με τραύματα από σφαίρες, ένας εκ των οποίων υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του. Τραυματίστηκαν επίσης 28 Ιορδανοί αστυνομικοί.

Εννέα σκηνές και πέντε τροχόσπιτα κάηκαν κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης.

ΤΕΛΟΣ

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με:
 

Καίτη Κεχαγιόγλου, Υπεύθυνη Τομέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, e-mail: [email protected]

Στέλλα Νάνου, Βοηθό Τομέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, e-mail: [email protected]

Ιστοσελίδες: www.unhcr.gr (Ελληνικά) /  www.unhcr.org (Αγγλικά)

                    www.unhcr.gr/refugeestories  / www.1againstracism.gr

Ακολουθήστε μας: www.facebook.com/unhcrgreece, www.youtube.com/unhcrgreece,
www.twitter.com/unhcrgreece

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)