to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:11 | 05.07.2017

Διεθνή

Σύγκληση του Σ.Α. του ΟΗΕ για τη Β. Κορέα ζητούν οι ΗΠΑ

Τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, μετά από την τελευταία εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, μέλος της αμερικανικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ. Κατά τον ίδιο αξιωματούχο η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του 15μελούς Σ.Α. για τη Βόρεια Κορέα είναι πιθανό να προγραμματιστεί για την Τετάρτη.


Ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος στη δοκιμή του οποίου προχώρησε χθες η Βόρεια Κορέα είναι ικανός να φέρει μια «μεγάλη πυρηνική κεφαλή», διαβεβαίωσε σήμερα το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ο πύραυλος, ο οποίος εκτοξεύθηκε καθώς οι ΗΠΑ ετοιμάζονταν για την ημέρα της εθνικής τους εορτής, μπορεί να πλήξει την Αλάσκα, σύμφωνα με αμερικανούς ειδικούς.

Η απόκτηση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου χαρακτηρίζεται ορόσημο για το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, το οποίο έχει ήδη διεξαγάγει πέντε πυρηνικές δοκιμές και διαθέτει ένα μικρό οπλοστάσιο ατομικών όπλων.

Μένει ωστόσο να φανεί αν η Βόρεια Κορέα είναι σε θέση να παραγάγει μια μικρού μεγέθους πυρηνική κεφαλή και να την προσαρμόσει σε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο και να αποκτήσει την τεχνολογία που θα εγγυάται ότι θα μπορεί να κάνει επιτυχή επανείσοδο στην ατμόσφαιρα.

Το KCNA ανέφερε ότι η χθεσινή εκτόξευση ήταν επιτυχής όσον αφορά «όλες τις τεχνολογικές παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένων της αντοχής στη θερμότητα και τη δομική σταθερότητα του κώνου της κεφαλής», κάτι που είναι απαραίτητο για την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα του πυραύλου άθικτου. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η κεφαλή αποτελείτο από ανθρακοΐνες.

Υπό «δύσκολες συνθήκες, που σημαίνει θερμότητα χιλιάδων βαθμών, πιέσεις και δονήσεις, η θερμοκρασία στο εσωτερικό της κεφαλής παρέμεινε σταθερή, μεταξύ των 25 και των 45 βαθμών Κελσίου», ανέφερε το πρακτορείο. Ο πύραυλος διέγραψε μια «τέλεια» τροχιά και «έπληξε τον στόχο του με ακρίβεια», συμπλήρωσε.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να «δοκιμάσουν την αποφασιστικότητά μας και αγνοούν τις προειδοποιήσεις μας», σύμφωνα με δηλώσεις που το KCNA απέδωσε στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν χρησιμοποιώντας πλάγιο λόγο. Η σύγκρουση ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και την Ουάσινγκτον πλέον εισέρχεται στην «τελική της φάση», προειδοποίησε ο ίδιος.

Ο Κιμ έκρινε επίσης ότι η επιτυχής δοκιμή του πυραύλου ολοκληρώνει τις δυνατότητες του στρατηγικού οπλοστασίου της χώρας, που πλέον συμπεριλαμβάνει ατομικά όπλα, βόμβες υδρογόνου και ICBM, ενώ διεμήνυσε ότι δεν θα διαπραγματευθεί με τις ΗΠΑ την απεμπόληση αυτού του οπλοστασίου ωσότου η Ουάσινγκτον να εγκαταλείψει την εχθρική πολιτική της έναντι της Πιονγκγιάνγκ, όπως μετέδωσε το KCNA.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Γκουτέρες καταδικάζει μια «επικίνδυνη κλιμάκωση»

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε με έντονο τρόπο την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, ο οποίος σύμφωνα με την Πιονγκγιάνγκ ήταν διηπειρωτικός, κάνοντας λόγο για μια «επικίνδυνη κλιμάκωση».

«Αυτή η ενέργεια αποτελεί μια νέα ιταμή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και συνιστά μια επικίνδυνη κλιμάκωση», ανέφερε ο Γκουτέρες σε μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Οι ηγέτες της Βόρειας Κορέας «πρέπει να αποφύγουν περαιτέρω προκλητικές ενέργειες και να συμμορφωθούν πλήρως προς τις διεθνείς τους υποχρεώσεις», πρόσθεσε ο Γκουτέρες.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συγκληθεί επειγόντως σήμερα για να συζητήσει σχετικά με τη Βόρεια Κορέα, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ στην Κίνα, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του ΣΑ τον Ιούλιο.

Αναφερόμενος στις διαφορές απόψεων του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον όσον αφορά τον φάκελο των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας, ο Γκουτέρες επέμεινε ότι έχει «σημασία να διατηρηθεί η ενότητα της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε αυτή τη σοβαρή πρόκληση».

Η Κίνα τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τη διεθνή κοινότητα ώστε η Πιονγκγιάνγκ να πειστεί να απεμπολήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, ενώ οι ΗΠΑ τονίζουν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν και η κυβέρνησή του πρέπει πριν απ' όλα να διακόψουν πλήρως τις δοκιμές πυραύλων και πυρηνικών όπλων.

Η Ουάσινγκτον πιστεύει πλέον ότι η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε δοκιμή ενός ICBM

Οι ΗΠΑ πιστεύουν πλέον ότι η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), αλλά ακόμη αξιολογούν τα δεδομένα, δήλωσαν δύο αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς χθες Τρίτη, ενώ ειδικοί προειδοποίησαν ότι η αμερικανική Πολιτεία της Αλάσκας θα βρεθεί εντός της εμβέλειας των πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ εάν τέτοιου είδους πύραυλοι ενταχθούν στο οπλοστάσιό της.

Αν επιβεβαιωθεί ότι χθες έγινε δοκιμή ενός ICBM, θα πρόκειται για ένα μείζον ορόσημο για το πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας που θα κλιμακώσει την ανησυχία στην Ουάσινγκτον, καθώς η Πιονγκγιάνγκ έχει καταστήσει σαφές πως θέλει να αποκτήσει διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και να πλήξουν την επικράτεια των ΗΠΑ.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε διαμηνύσει τον Ιανουάριο ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ στη Βόρεια Κορέα να επιτύχει αυτόν τον στόχο.

Η Ουάσινγκτον ζήτησε να συγκληθεί μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κεκλεισμένων των θυρών για να συζητηθεί η εκτόξευση. Η συνεδρίαση αυτή αναμένεται να γίνει σήμερα Τετάρτη, προεξόφλησε εκπρόσωπος της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη χθες.

Η εκτόξευση, την ημέρα της εθνικής εορτής των ΗΠΑ, έγινε λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20), κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να εξεταστούν τρόποι για να χαλιναγωγηθούν τα εξοπλιστικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας, τα οποία η Πιονγκγιάνγκ συνεχίζει αψηφώντας τις κυρώσεις που της έχει επιβάλει το ΣΑ.

Κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας μετέδωσαν ότι την εκτόξευση διέταξε και επέβλεψε ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν και ότι ο πύραυλος Hwasong-14 διένυσε μια απόσταση 933 χιλιομέτρων κι έφθασε σε υψόμετρο 2.802 χιλιομέτρων κατά τη διάρκεια της πτήσης του, η οποία διήρκεσε 39 λεπτά.

Αναλυτές σημειώνουν ότι οι λεπτομέρειες της πτήσης αυτής υποδεικνύουν πως ο νέος πύραυλος έχει δραστικό βεληνεκές που υπερβαίνει τα 8.000 χιλιόμετρα, κάτι που σημαίνει ότι μεγάλο μέρος των ηπειρωτικών ΗΠΑ βρίσκεται εντός της εμβέλειάς του και ότι οι βορειοκορεάτες επιστήμονες σημείωσαν μεγάλη πρόοδο.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν δήλωσε ότι ο πύραυλος πιστεύεται ότι ήταν μέσου βεληνεκούς, αλλά ο νοτιοκορεάτικος στρατός ανέφερε ότι μελετά εάν επρόκειτο για έναν ICBM.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησαν αμέσως όταν τους ζητήθηκε κάποιο σχόλιο. Λίγη ώρα μετά την εκτόξευση (το βράδυ της Δευτέρας στις ΗΠΑ), ο αμερικανικός στρατός ανέφερε ότι ο πύραυλος ήταν μέσου βεληνεκούς κι η πτήση του είχε διάρκεια 37 λεπτών. Η εκτίμησή του επίσημα δεν έχει αλλάξει.

Οι δύο αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο Ρόιτερς υπό τον όρο να μην κατονομαστούν ανέφεραν ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη οριστικό συμπέρασμα, αλλά τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι επρόκειτο για έναν διηπειρωτικό πύραυλο δύο σταδίων και όχι για έναν πύραυλο μέσου βεληνεκούς.

Ο αμερικανός ειδικός Τζον Σίλινγκ, ο οποίος συνεισφέρει στο πρόγραμμα 38 North που παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα, επισήμανε ότι η εκτόξευση έγινε νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν και ήταν «πολύ πιο επιτυχημένη από ό,τι αναμενόταν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα χρειαστεί πιθανόν μια περίοδος ενός έτους ή δύο ετών πριν ο βορειοκορεάτικος στρατός αποκτήσει ICBM που θα είναι επιχειρησιακοί. Ο Σίλινγκ πρόσθεσε ότι ο πύραυλος που δοκιμάστηκε χθες δεν απέδωσε τόσο καλά όσο θα απέδιδε ένα επιχειρησιακός πύραυλος.

Μολαταύτα, σημείωσε ο ίδιος, το επίπεδο των επιδόσεων του πυραύλου αυτού ξεπερνά αυτό που θα χρειαζόταν «για να φθάσει στο Άνκορετζ ή το Περλ Χάρμπορ, αλλά όχι για να πλήξει με αξιοπιστία στόχους στη δυτική ακτή των ΗΠΑ».

Η Βόρεια Κορέα υποστήριξε ότι πλέον οι πύραυλοι που διαθέτει μπορούν να πλήξουν οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο.

Γερμανία: Η Βόρεια Κορέα πρέπει να σταματήσει αμέσως τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων 

Η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να διακόψει αμέσως και πλήρως όλες τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, τόνισε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μετά τη νέα εκτόξευση ενός πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.

«Η διεθνής κοινότητα δεν θα πάψει να καλεί τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει αυτές τις προκλήσεις και να συμμορφωθεί προς τις συναφείς αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτό συμπεριλαμβάνει τον πλήρη και άμεσο τερματισμό των δοκιμών πυρηνικών όπλων και των εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων, καθώς και προγραμμάτων που συνδέονται με αυτές», ανέφερε ο Γκάμπριελ σε μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι με δεδομένο τον ισχυρισμό της Βόρειας Κορέας ότι προχώρησε στη δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, εγείρεται μια «ποιοτικά διαφορετική απειλή για τη (διεθνή) ειρήνη και σταθερότητα από τη Βόρεια Κορέα».

«Η Γερμανία, μαζί με τους εταίρους της, θα επιμείνει οι κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος στην Πιονγκγιάνγκ να εφαρμοστούν με αποτελεσματικότητα και με συνέπεια. Η Βόρεια Κορέα πρέπει αμέσως να στραφεί στη διεθνή κοινότητα και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», συμπλήρωσε ο Γκάμπριελ.

Νότια Κορέα: Ο υπουργός Άμυνας Χαν Μιν-γκου θεωρεί πολύ πιθανό η Βόρεια Κορέα να προχωρήσει σε νέα πυρηνική δοκιμή

Ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας δήλωσε σήμερα ότι θεωρεί πολύ πιθανό η Βόρεια Κορέα να προχωρήσει σε μια νέα — την έκτη κατά σειρά — πυρηνική δοκιμή, μετά την επιτυχή δοκιμαστική εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου την οποία διεξήγαγε χθες Τρίτη.

«Ο στόχος της Βόρειας Κορέας είναι να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, επομένως θεωρώ ότι η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι μεγάλη», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας Χαν Μιν-γκου κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο κοινοβούλιο, ερωτηθείς από ένα μέλος του εάν πιστεύει ότι η Πιονγκγιάνγκ θα προχωρήσει σύντομα σε μια νέα πυρηνική δοκιμή.

«Γνωρίζουμε ότι είναι πάντα έτοιμοι να διεξαγάγουν πυρηνικές δοκιμές αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε ανιχνεύσει ασυνήθιστες ενδείξεις», πρόσθεσε ο Χαν.

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε χθες ότι προχώρησε σε επιτυχή δοκιμή ενός νέου, διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, ο οποίος σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς θα μπορούσε να πλήξει εδάφη των ΗΠΑ.

Ρωσία: Η πυρηνική διαμάχη με τη Βόρεια Κορέα δεν μπορεί να επιλυθεί με τη χρήση βίας

Η Ρωσία και η Κίνα αντιτίθενται στην όποια προσπάθεια επίλυσης της κρίσης στη Βόρεια Κορέα με τη χρήση βίας ή μέσω του οικονομικού στραγγαλισμού της χώρας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, σχολιάζοντας την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή μετά την τελευταία πυραυλική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ.

«Το έργο της αποπυρηνικοποίησης ολόκληρης της κορεατικής χερσονήσου δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για μια απόπειρα αλλαγής του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας. Αυτή είναι η κοινή μας θέση», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη τύπου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο χώρες θα παρουσιάσουν την πρωτοβουλία τους για την επίλυση της πυρηνικής διαμάχης της Βόρειας Κορέας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αργότερα σήμερα.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συζητήσει τη σημερινή κατάσταση της εφαρμογής των προηγούμενων ψηφισμάτων σήμερα στη Νέα Υόρκη. Η Ρωσία και η Κινα θα παρουσιάσουν την πρωτοβουλία τους με λεπτομέρειες και θα την προωθήσουν», δήλωσε ο Λαβρόφ σε δημοσιογράφους.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)