to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:15 | 12.09.2018

Πολιτική

Νέο επικοινωνιακό σόου της ΝΔ στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

Με θέμα τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Αποχώρησε από τη συζήτηση η ΝΔ.


Στο υπουργείο Εξωτερικών έλαβε χώρα σήμερα η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με θέμα τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Πρόκειται για έναν νέο θεσμό που προωθείται, όπως αυτός που υπάρχει και σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία, κι ένα ζήτημα που θεωρείται εξαιρετικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια της χώρας και την αντιμετώπιση κρίσεων. Παρ' όλα αυτά η ΝΔ αποχώρησε από τη συνεδρίαση, κάνοντας άλλο ένα σόου για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: 

Στη συνεδρίαση προσήλθαν ο πρόεδρος της Επιτροπής 'Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, Κωνσταντίνος Δουζίνας, από τον ΣΥΡΙΖΑ η Μαρία Τριανταφύλλου και ο Πάνος Τριγάζης, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Ανδρέας Λοβερδος και η Σιλβάνα Ράπτη, από το Ποτάμι ο Σπύρος Δανέλλης και ο Γιώργος Κακλίκης, από τους ΑΝΕΛ ο Κωνσταντίνος Κατσίκης και ο Ελευθέριος Καραγιάννης, από την Ένωση Κεντρώων η Ελένη Μαρτσούκου και από τη ΝΔ ο τομεάρχης Εξωτερικών Γiώργος Κουμουτσάκος και ο Γιώργος Σαββίδης.

Οι δύο τελευταίοι ωστόσο δεν κάθισαν για πολύ στο τραπέζι του διαλόγου, αφού επιχειρώντας ένα νέο αντιπολιτευτικό επικοινωνιακό σόου, αποχώρησαν από τη συζήτηση.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ήδη από τις 16 Αυγούστου 2018, είχε αποστέλει πρόσκληση στα κόμματα (με εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή) προκειμένου να μετάσχουν στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής  που θα γινόταν σήμερα, με θέμα τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Στην επιστολή του, μάλιστα, ο Ν. Κοτζιάς ζητούσε από τα κόμματα, εάν επιθυμούσαν, να καταθέσουν τις προτάσεις τους. 

Όπως φαίνεται κι από τα έγγραφα που ακολουθούν, στις 17 Αυγούστου, η ΝΔ παρελαβε την πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών, με τον ίδιο τον τομεάρχη Εξωτερικών της, Γ. Κουμουτσάκο, να υπογράφει την παραλαβή της. 

Ο Γ. Κουμουτσάκος πράγματι λοιπόν προσήλθε μεν σήμερα στη συνεδρίαση, επιχειρώντας δε να την τινάξει στον αέρα, καθώς ζητούσε επίμονα διεύρυνση της ατζέντας σε άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής, μέχρι να αποχωρήσει λίγο μετά με το πρόσχημα της "ελλιπούς ενημέρωσης". Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Κουμουτσάκος ούτε όταν παρέλαβε την πρόσκληση, ούτε στη συνέχεια όταν επικοινώνησαν τηλεφωνικά μαζί του εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών οι συνεργάτες του Ν. Κοτζιά, διατύπωσε κάποια ένταση ως προς τη θεματολογία της συγκαλούμενης συνεδρίασης .

«Μετά την άρνηση του υπουργού Εξωτερικών να διευρύνει τη συζήτηση για κρίσιμα εθνικά θέματα σε έναν θεσμό, τον οποίο εμείς σεβόμαστε απολύτως, η ΝΔ αποφασισε από την παρούσα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) να αποχωρήσει» δήλωσε εξερχόμενος του υπουργείου Εξωτερικών ο τομεάρχης Εξωτερικών της γαλάζιας παράταξης.

Επιβεβαίωσε μάλιστα ο ίδιος τις πληροφορίες πως αν και η συνεδρίαση αφορούσε το σοβαρό ζήτημα της σύστασης Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, εκείνος και το κόμμα του ζήτησαν να ενημερωθούν εκτός ατζέντας... επί παντός επιστητού.

«Η ΝΔ, ως αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε διεύρυνση της ημερήσιας διάταξης, ώστε πέραν του θεσμικού και σοβαρού ενδιαφέροντος ζητήματος της σύστασης Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, να γίνει ενημέρωση και συζήτηση από τον υπουργό των Εξωτερικών για ζητήματα όπως η πορεία των σχέσεων με την Αλβανία, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια ενόψει των σοβαρών συζητήσεων που γίνονται στο Κόσσοβο αυτήν την περίοδο, για το πώς πορεύονται οι ελληνορωσικές σχέσεις, τι ακριβώς γίνεται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεδομένων και των τελευταίων θέσεων της Άγκυρας με νέες πιέσεις, ώστε να αλλάξουν τα πράγματα στη Θράκη, ειδικά όσον αφορά στο θέμα των μουφτήδων, κ.λπ.», δήλωσε συγκεκριμένα ο Γ. Κουμουτσάκος.

Προσχηματικοί οι λόγοι της αποχώρησης της ΝΔ

«Συμμετέχω στο συνταγματικά κατοχυρωμένο όργανο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής από το 2005 με Πρόεδρο αρχικά τον Πέτρο Μολυβιάτη. Ουδέποτε κομματική αντιπροσωπεία αποχώρησε από συνεδρίαση. Έμελλε να το δούμε κι αυτό από την σημερινή ΝΔ. Έτερον ουδέν», ανέφερε σε δήλωση του ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, Πάνος Τριγάζης, σχολιάζοντας την αποχώρηση του γαλάζιου τομεάρχη.

Τους προσχηματικούς λόγους της αποχώρησης της Νέας Δημοκρατίας από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής τόνισε μιλώντας Στο Κόκκινο και ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος εξήγησε ότι ήταν θεατρική η αποχώρηση του Γ. Κουμουτσάκου. Η ΝΔ θέλει να προκαλέσει κλίμα έντασης χωρίς να προβάλλει τις θέσεις της, σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος, και τόνισε ότι την τακτική της δεν ακολούθησε κανένα άλλο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ως δικαιολογία ο κ. Κουμουτσάκος χρησιμοποίησε την επίκληση του γεγονότος ότι στην ημερήσια διάταξη δεν προβλεπόταν ενημέρωση για τα τρέχοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής, μολονότι παρόμοια ενημέρωση έχει γίνει από τον κ. Κοτζιά πολλές φορές και στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, είπε.

Να σημειωθεί ότι όλα τα υπόλοιπα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων κι ΑΝΕΛ), σε αντίθεση με τη ΝΔ, παρέμειναν στη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ, συζητώντας το ιδιαιτέρως σοβαρό θέμα του ΣΕΑ. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)