to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:15 | 29.03.2021

Πολιτισμός

Σύγκληση επιτροπών για ασφαλές άνοιγμα των χώρων Πολιτισμού το καλοκαίρι ζητούν οι Τομείς Υγείας και Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Αίτημα σύγκλησης κοινοβουλευτικών επιτροπών Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν ο τομέας Πολιτισμού και Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ σχετικά με το ασφαλές άνοιγμα των χώρων του πολιτισμού κατά τη θερινή περίοδο


Ο Τομέας Πολιτισμού και ο Τομέας Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζητούν τη σύγκληση των κοινοβουλευτικών επιτροπών Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, παρουσία των Υπουργών Πολιτισμού κα​ι Υγείας και λοιμωξιολόγων, για την προετοιμασία του ασφαλούς ανοίγματος των χώρων του Πολιτισμού κατά τη θερινή περίοδο.

Η απόλυτη αδιαφορία από τη μεριά του ΥΠΠΟΑ για οποιαδήποτε συζήτηση προγραμματισμού για τον Πολιτισμό, σε μία περίοδο που υπάρχει έντονη κινητικότητα για το άνοιγμα του Τουρισμού, δείχνει την έλλειψη ενδιαφέροντος γι΄ αυτόν τον χώρο που έχει πληγεί πολλαπλώς.

Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει ανταπόκριση από τους αρμόδιους Υπουργούς και τις κοινοβουλευτικές επιτροπές και δεν θα ξαναμείνει, όπως τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο χώρος του Πολιτισμού, όμηρος της κυβερνητικής αδιαφορίας.

Ολόκληρο το αίτημα σύγκλησης αρμόδιων Επιτροπών Κοινωνικών & Μορφωτικών Υποθέσεων, για την προετοιμασία του ανοίγματος των χώρων Πολιτισμού κατά τη θερινή περίοδο:

«Ένα χρόνο μετά την επιβολή του πρώτου lockdown στη χώρα μας και την αναστολή όλων των πολιτιστικών εκδηλώσεων –με εξαίρεση ένα μικρό διάστημα λειτουργίας τους το περασμένο καλοκαίρι- ο κόσμος του θεάματος-ακροάματος παραμένει καθηλωμένος χωρίς την παραμικρή ενημέρωση για το άνοιγμα των πολιτιστικών χώρων και χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξής του από την κυβέρνηση.

Ο χώρος του Πολιτισμού είναι ένας από τους κλάδους με τεράστιες απώλειες. Η αναστολή λειτουργίας όλων των πολιτιστικών εκδηλώσεων ήταν από τα πρώτα μέτρα αντιμετώπισης της εξάπλωσης της πανδημίας, χωρίς βέβαια να έρθει στη δημοσιότητα κανένα στοιχείο από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων σχετικά με τις συζητήσεις και αποφάσεις της για τους χώρους του Πολιτισμού. Παρ΄όλα αυτά,  οι χώροι αυτοί αποδείχτηκαν κατά τη διάρκεια του προγενέστερου σύντομου ανοίγματος, από τους πλέον ασφαλείς και συνεπείς στην τήρηση των υγειονομονικών πρωτοκόλλων.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη, η κυβέρνηση διαβεβαίωνε πως έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μην χρειαστεί να πάμε σε δεύτερο lockdown.  Με το άνοιγμα των πολιτιστικών χώρων προ των πυλών, οι αρμόδιοι Τομεάρχες Πολιτισμού και Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχαν αιτηθεί επανειλημμένα τη  σύγκληση κοινής συνεδρίασης των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής με την παρουσία όλων των εμπλεκόμενων κοινωνικών φορέων, με σκοπό να άνοιγε επιτέλους ο διάλογος για την στήριξη και την λειτουργία του συγχρόνου πολιτισμού. Η ανταπόκριση των υπουργών Πολιτισμού και Υγείας ήταν ανύπαρκτη, η ενημέρωση για τις προθέσεις τους ως προς το ζήτημα μηδενική. Ακολούθησε βέβαια η τραγική εξέλιξη της εξάπλωσης της πανδημίας με το εθνικό σύστημα υγείας να είναι παντελώς απροετοίμαστο που οδήγησε σε επανειλημμένα lockdown και  αναστολή όλων των δραστηριοτήτων της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων όλων των πολιτιστικών εκδηλώσεων  όπως τα θέατρα, οι μουσικές σκηνές κ.λπ.

Έπειτα από όλα αυτά, μπροστά μας πια έχουμε το άνοιγμα της καλοκαιρινής περιόδου με τις συζητήσεις να περιορίζονται στο άνοιγμα της εστίασης, του λιανεμπορίου και των σχολείων. Και ενώ σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα, ο κόσμος του Πολιτισμού αγωνιά για το άμεσο μέλλον, στη χώρα μας η κυβέρνηση και το ΥΠΠΟΑ δεν θέτει καν το ζήτημα προς συζήτηση. Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση σε ότι αφορά τις πρωτοβουλίες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ ώστε να ζητήσει εισήγηση από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων για την προετοιμασία της θερινής περιόδου για τον Πολιτισμό.

Με βάση τα παραπάνω, επανερχόμαστε στο αίτημά μας για άμεση σύγκληση σε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, προκειμένου να συζητηθεί  –παρουσία των αρμοδίων Υπουργών και λοιμωξιολόγων- ο προγραμματισμός για το ασφαλές άνοιγμα των χώρων Πολιτισμού κατά τη θερινή περίοδο.

Οι αιτούντες Βουλευτές
Αθανασία(Σία) Αναγνωστοπούλου Τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
Ανδρέας Ξάνθος Τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)