to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:24 | 23.05.2018

Κοινωνία

Συγκέντρωση συμπαράστασης στον Γ. Μπουτάρη στον Λευκό Πύργο (βίντεο- φωτογραφίες)

Πολίτες της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν συγκέντρωση, με αφορμή τη φασιστική επίθεση που δέχθηκε το περασμένο Σάββατο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης


(φωτογραφίες: seleo.gr)

Άνθρωποι της αυτοδιοίκησης και του πολιτισμού και εκατοντάδες πολίτες έδωσαν το «παρών», στην πλατεία Λευκού Πύργου, στη συγκέντρωση συμπαράστασης στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, για την επίθεση που δέχθηκε το Σάββατο. Το κάλεσμα για τη συγκέντρωση έγινε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (δείτε αναλυτικά παρακάτω). 

Ανάμεσά τους, σύμφωνα με το seleo.gr και η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κ. Γούλα η οποία ήταν παρούσα στην επίθεση και μάλιστα προσπάθησε να προστατεύσει το δήμαρχο αλλά και ο αντιδήμαρχος Π. Λεκάκης.

Κεντρικό σύνθημα της κηνητοποίησης είναι το «Θεσσαλονίκη είμαστε και εμείς».

«Είναι πολύ απλό το κάλεσμα, είναι αυθόρμητο, είναι των ενεργών πολιτών, των κατοίκων της Θεσσαλονίκης» δήλωσε ο Μελέτης Κεχαϊδης, ένας από τους διοργανωτές της συγκέντρωσης.

Ερωτηθείς για την επίθεση που δέχτηκε ο δήμαρχος το Σάββατο, τόνισε ότι ήταν άνανδρη, ύπουλη και θρασύδειλη. «Συμπαραστεκόμαστε στον Γιάννη Μπουτάρη, γιατί και σαν θεσμός και σαν άνθρωπος και σαν ενεργός πολίτης, δεν μπορούμε να του συμπεριφερόμαστε έτσι. Είναι τόσο ξεκάθαρα και απλά» υπογράμμισε.

«Ας αντιδράσει ο πολιτικός κόσμος, ας αντιδράσει ο καθένας Θεσσαλονικιός που αγαπάει την πόλη του» δήλωσε ο ηθοποιός Άκης Σακελαρίου.

Το κάλεσμα έγινε μέσω Facebook, με τους διοργανωτές να αναφέρουν μεταξύ άλλων:

Έχοντας γνώση της Ιστορίας και πώς αιματοκύλησαν τον κόσμο παλιότερες παραπλήσιες συμπεριφορές, ας υπερασπιστούμε τη φιλειρηνική, ανεκτική, πολιτισμένη και κοσμοπολίτικη πλευρά της πόλης μας, αυτήν την πλευρά που έκανε τη Θεσσαλονίκη περήφανη κάποτε για την ξεχωριστή κουλτούρα της. Αυτήν ακριβώς την πλευρά εκπροσωπεί ο Γιάννης Μπουτάρης. Αυτή είναι που δέχτηκε επίθεση στο πρόσωπό του. Αυτή είναι που κινδυνεύει σήμερα να χαθεί, αν δεν αντιδράσουμε τώρα μαζικά, αποφασιστικά και ενωτικά ενάντια σε «αυτούς» που της επιτίθενται.

Καλούμε όλους τους δημοκράτες πολίτες να αφήσουν προσωρινά τις επιμέρους αντιρρήσεις τους για τη δημαρχία Μπουτάρη (κανείς δεν είναι τέλειος) και να ενωθούν ενάντια στη φασιστική επίθεση που δέχεται η πόλη μας στο πρόσωπό του. 

Τετάρτη, 7 μ.μ. χωρίς λάβαρα, χωρίς αλαλαγμούς, ΕΜΕΙΣ, οι αντιφασίστες πολίτες που αρνιόμαστε να γίνει ζούγκλα η πόλη μας, που δεν θέλουμε οι πλατείες μας να γίνουν γήπεδα αντιπαράθεσης χούλιγκανς και πεδία μάχης υπερπατριωτών, αλλά εστίες Πολιτισμού, Διαλόγου και Ενότητας, διαδηλώνουμε την παρουσία μας στο πλευρό του Γ. Μπουτάρη, ενωμένοι ενάντια σε «αυτούς» που απειλούν τη Δημοκρατία και την Πόλη μας.

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα, Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε η δίκη των συλληφθέντων για την επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης (εδώ η αναλυτική ενημέρωση), οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι.

Συγκεκριμένα, η ποινή των 14 μηνών επιβλήθηκε στον έναν από τους δύο 20χρονους σπουδαστές και στον 36χρονο ομογενή, ενώ αυτή των 21 μηνών στον δεύτερο 20χρονο. Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους τρεις κατηγορούμενους, απορρίπτοντας ακόμη και την ελαφρυντική περίσταση της μετεφηβικής ηλικίας, την οποία εισηγήθηκε η εισαγγελέας της έδρας για τους δύο σπουδαστές.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου, η ποινή ανεστάλη επί 3ετία για τους δύο 20χρονους και μετά την έφεση που άσκησαν αφέθηκαν ελεύθεροι. Αντίθετα, για τον 36χρονο, που αναμένεται να δικαστεί αύριο και για τη διάρρηξη του κρεοπωλείου που φέρεται να διέπραξε λίγες ώρες μετά τα γεγονότα του Λευκού Πύργου, αποφασίστηκε η ποινή να μετατραπεί προς 5 ευρώ ημερησίως, καθώς, λόγω βεβαρημένου ποινικού μητρώου, δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αναστολής. Αυτό σημαίνει, ότι ο κατηγορούμενος θα αφεθεί ελεύθερος εφόσον καταβάλει το χρηματικό ποσό που αναλογεί στην εις βάρος του επιβληθείσα ποινή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)