to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:22 | 19.01.2022

Κοινωνία

Στον Άρειο Πάγο ο Κ. Βαξεβάνης: «Δεν αφορά εμένα, αλλά τη Δημοκρατία» - Έλαβε προθεσμία από την ανακρίτρια

Γέμισε από κόσμο η εξωτερική είσοδος του Αρείου Πάγου, καθώς ο εκδότης της εφημερίδας Documento προσήλθε μετά από κλήση της ανακρίτριας του ειδικού δικαστηρίου Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου, μετά τη δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του για τις σχετικές με το σκάνδαλο της Novartis αποκαλύψεις που δημοσίευσε - Ο Κώστας Βαξεβάνης αποχώρησε μετά από περίπου μιάμιση ώρα, καθώς πήρε προθεσμία για τις 18 Φεβρουαρίου, προκειμένου να ενημερωθεί επί της δικογραφίας, η οποία αριθμεί δεκάδες σελίδες


«Αυτό που γίνεται εναντίον μου δεν αφορά εμένα, αφορά τη Δημοκρατία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κώστας Βαξεβάνης βγαίνοντας από τον Άρειο Πάγο μετά τη δίωξη που του ασκήθηκε για το σκάνδαλο Novartis. Ο διωκόμενος δημοσιογράφος πήρε προθεσμία για τις 18 Φεβρουαρίου, προκειμένου να ενημερωθεί επί της δικογραφίας, η οποία αριθμεί δεκάδες σελίδες.

«Είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει, να διώκονται δημοσιογράφοι για δημοσιεύματα», ανέφερε ο δημοσιογράφος και εκδότης του Documentoκαι και πρόσθεσε: «Για να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία καλό θα είναι να γίνει αυτό που έγραψα την Κυριακή να πάω εθελοντικά φυλακή να ησυχάσει και ο κύριος Μητσοτάκης, αν θέλει και βασανιστήρια, αν θέλει να βάλει και κάμερες…» συμπλήρωσε προσθέτοντας μια προϋπόθεση:

«Με μια προϋπόθεση να δώσει μια συνέντευξη σε μένα και όχι στα προστατευόμενα μέσα…». Και κατέληξε: «Αυτό που γίνεται σήμερα είναι ένα μάθημα δημοκρατίας. Αυτό που γίνεται εναντίον μου δεν αφορά εμένα, αφορά τη Δημοκρατία».

Ο εκδότης του Documento έφτασε στον Άρειο Πάγο έφτασε λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι της Τετάρτης. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από τον Άρειο Πάγο προκειμένου να δείξουν και έμπρακτα την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη στον δημοσιογράφο.

O εκδότης απολογήθηκε ως... κατηγορούμενος για συνέργεια σε κατάχρηση εξουσίας από κοινού δια της μεταχείρισης παρανόμως εκβιαστικών μέσων, για συνέργεια σε κατάχρηση εξουσίας δια της εκθέσεως σε δίωξη ή τιμωρία αθώου κατά συρροή, για συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος και για εγκληματική οργάνωση για την υπόθεση Novartis που αποτελεί και με τη βούλα σκάνδαλο και όχι σκευωρία όπως η κυβέρνηση θέλει να το παρουσιάσει.

Ο δίωξη του Κώστα Βαξεβάνη έχει προκαλέσει ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης για τον ίδιο και την εφημερίδα από πολιτικά πρόσωπα, διεθνής ΜΚΟ που προωθούν την ελευθερία της πληροφόρησης σε όλο τον κόσμο, καλλιτέχνες αλλά και από απλούς πολίτες. Χθες, ο οργανισμός των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières) εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση με ιδιαίτερα αιχμηρές τοποθετήσεις στην οποία κατακεραυνώνει ξανά το επίπεδο της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα μας τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η δίωξη που φαίνεται να έχει πολιτικά κίνητρα και προσπαθεί να φιμώσει τη δημοσιογραφία δημοσίου συμφέροντος πρέπει να τελειώσει». Παράλληλα, το Ινστιτούτο Daphne Caruana Galizia,  σε tweet καταδίκασε την δίωξη του Κώστα Βαξεβάνη λέγοντας πως «οι ποινικές κατηγορίες σε βάρος δημοσιογράφου και εκδότη είναι ανησυχητικές. Η δημοσιογραφία δημοσίου συμφέροντος δεν είναι έγκλημα».

Παράλληλα, το hastag #με_τον_Βαξεβανη συνεχίζει να είναι trend στο twitter με δεκάδες χρήστες να στηρίζουν τον Κώστα Βαξεβάνη και να εκφράζουν την οργή τους για τα στρατοδικεία που στήνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ποινικοποιώντας την ενοχλητική δηµοσιογραφική έρευνα και φιμώνοντας την ελευθερία του Τύπου.

Προθεσμία για τις 18 Φεβρουαρίου ζήτησε και έλαβε σήμερα από την ανακρίτρια Κων. Αλεβιζοπούλου ο εκδότης Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος κλήθηκε ως κατηγορούμενος, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται στον Άρειο Πάγο για την υπόθεση της Novartis, με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Ο κ. Βαξεβάνης θα απολογηθεί στις 18 Φεβρουαρίου στην κυρία Αλεβιζοπούλου για τα αδικήματα της συνέργειας σε κατάχρηση εξουσίας, της συνέργειας σε παράβαση καθήκοντος κατά συρροή και της εγκληματικής οργάνωσης-συμμορίας.

Προθεσμία έλαβε, επίσης, σήμερα από την ανακρίτρια για τις 16 Φεβρουαρίου και ο κατηγορούμενος για την ίδια υπόθεση, εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης.

«Ήδη τα Παρατηρητήρια Τύπου, οι δημοσιογραφικές οργανώσεις έχουν βγάλει πολύ σκληρές ανακοινώσεις, αναφέροντας πως τόσο η δική μου δίωξη, όσο και η δίωξη της Γιάννας Παπαδάκου, είναι πολιτικές διώξεις – μάλιστα για τη δική μου περίπτωση λένε πως αιτία είναι η ερευνητική δημοσιογραφία. Θα ζήσουμε ένα πολύ βρώμικο 2022. Στο χθεσινό φύλλο μας αποτυπώθηκε και μια πρώτη αντίδραση του κόσμου για όλα αυτά. Η συμπαράσταση του κόσμου είναι συγκλονιστική, λέει ‘μέχρι εδώ’. Εδώ δεν μιλάμε για τον Βαξεβάνη, μιλάμε πια για την ίδια την δημοκρατία. Δοκιμάζουν σήμερα τη δύναμή τους επάνω μας κι αν περάσει αυτό μετά θα περάσουν κι αλλού», σημείωσε ο Κώστας Βαξεβάνης.

Ο εκδότης του Documento, υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει όλη αυτή η ιστορία με την Novartis. Αν βγει στην επιφάνεια όλο αυτό το σκάνδαλο δεν είναι μόνο το ότι θα φανούν το ποιοι εμπλέκονται. Το ζήτημα είναι πως ο κόσμος θα καταλάβει ακριβώς πως λειτουργούν αυτοί οι άνθρωποι. Επειδή έχω υποστεί δίωξη και βάσει νόμου έχω το δικαίωμα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, θα υποχρεωθώ να ανακαλέσω το δημοσιογραφικό απόρρητο. Θα δώσω στην ανακρίτρια και στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που διαθέτω για την υπόθεση. Να περιμένετε πάρα πολλά το επόμενο διάστημα. Πράγματα που θα αναστατώσουν πάρα πολύ την Νέα Δημοκρατία. Είναι η αρχή του τέλους για την κυβέρνηση όλη αυτή η ιστορία».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: European Centre for Press and Media Freedom: Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο διασυρμός για τις διώξεις δημοσιογράφων

«Επίθεση κατά του Ανώτατου Δικαστηρίου» βλέπει η Νέα Δημοκρατία σε ανάρτηση που έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, με την οποία καλεί τον κόσμο να συμπαρασταθεί στον Κώστα Βαξεβάνη το μεσημέρι της Τετάρτης στις 13.00, έξω από τον Άρειο Πάγο, όπου θα βρεθεί για να απολογηθεί ως κατηγορούμενος για τη δήθεν «σκευωρία» της Novartis.

«Αύριο στις 1.00μμ έξω από τον Άρειο Πάγο συμπαραστεκόμαστε στον Κώστα Βαξεβάνη που αποκάλυψε το Σκάνδαλο NOVARTIS και οδηγείται στη Δικαιοσύνη ως κατηγορούμενος για σκευωρία!!! ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΚΩΣΤΑ» έγραψε συγκεκριμένα στα κοινωνικά του δίκτυα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)