to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:12 | 12.11.2014

Κοινωνία

Αναβλήθηκε επ’ αόριστον η δίκη του Θανάση Κούρκουλα

Αναβλήθηκε επ’ αόριστον η δίκη του Θανάση Κούρκουλα, συντονιστή της Κίνησης “Απελάστε το Ρατσισμό”. Ο μηνυτής Αριστοτέλης Λάγιος δεν παρουσιάστηκε καν στο δικαστήριο.


Σήμερα Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2014, δικάζεται εξ αναβολής, στο Δ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, ο Θανάσης Κούρκουλας, μέλος της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» και του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από προκλητική και ανυπόστατη μήνυση από υποστηρικτή της χρυσαυγανακτισμένης «επιτροπής κατοίκων Αγίου Παντελεήμονα».

Αρκετός κόσμος παρευρίσκεται στη συγκέντρωση συμπαράστασης.

Ο μηνυτής κατηγορεί τον Θ. Κούρκουλα πως «καθοδηγούσε ομάδα ροπαλοφόρων» που του επιτέθηκε, το βράδυ της Κυριακής 25 Μαϊου 2009. Πρόκειται για μια πέρα για πέρα προκλητική συκοφαντική και ανυπόστατη δίωξη που εντάσσεται στην απόπειρα στοχοποίησης και εκφοβισμού ανθρώπων και συλλογικοτήτων που τότε είχαν αγωνιστεί με ανοιχτό και μαζικό τρόπο στο φως της ημέρας για να μην μετατραπεί σε άβατο της ναζιστικής Χρυσής Αυγής η πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα και το κέντρο της Αθήνας. Η δίκη αυτή αποτελεί τμήμα της βιομηχανίας διώξεων που έστησε η Χρυσή Αυγή και οι ομοϊδεάτες της, όπως και η περίφημη πολυ-μήνυση κατά μιας τεράστιας λίστας οργανώσεων που οδήγησε τελικά στην πανηγυρική αθώωση των Σάββα Μιχαήλ και Παναγιώτη Μουτζούρη πέρισυ, ή η μήνυση κατά των δημοσιογράφων της Εργατικής Αλληλεγγύης που επίσης αθωώθηκαν πριν μήνες. Στην περίπτωση του Θ.Κούρκουλα, η κατασκευασμένη δίωξη προχωρά ένα βήμα παρακάτω, καθώς δεν περιορίζεται σε υποτιθέμενα εγκλήματα γνώμης κατά των νεοναζί, αλλά επιχειρεί να «αποδείξει» την άμεση σχέση στελεχών του μαζικού κινήματος και της αριστεράς σε βιαιοπραγίες με θύματα ακροδεξιούς.


Λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε εδώ.
Μπορείτε να υπογράψετε στην καμπάνια για την αθώωση του Θανάση Κούρκουλα εδώ.

Για την προχθεσινή δίκη των 32 μελών της ναζιστικής οργάνωσης «Αυτόνομοι Εθνικιστές» που αναβλήθηκε για τις 24 Νοεμβρίου διαβάστε αναλυτικά εδώ.

 

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ

Αλληλεγγύη στο Θανάση Κούρκουλα – Συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια της Ευελπίδων

Την Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2014 δικάζεται εξ αναβολής, στο Δ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, ο Θανάσης Κούρκουλας, μέλος της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» και του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από μήνυση μέλους της διαβόητης για τις σχέσεις της με τη Χρυσή Αυγή «Επιτροπής Κατοίκων Αγίου Παντελεήμονα».



Οι κατηγορίες εναντίον του Κούρκουλα στερούνται σοβαρότητας, δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με τη δίωξή του, που συνιστά ένα ακόμα επεισόδιο ακροδεξιού “δικαστικού ακτιβισμού”. Πρόκειται για μια πρακτική καθιερωμένη στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με προφανή στόχο τον εκφοβισμό δραστήριων αντιφασιστών και, κατ' επέκταση, του αντιφασιστικού κινήματος.



Την ίδια στιγμή, η δίωξη συνιστά πρόκληση σε μια χώρα όπου οι δράστες επιθέσεων ρατσιστικής βίας δεν φτάνουν σχεδόν ποτέ στη Δικαιοσύνη, όπου στελέχη της ναζιστικής συμμορίας διαπλέκονται με κυβερνητικούς παράγοντες, όπου ο ρατσιστικός λόγος συναντά ανοχές και μέσα στη Βουλή, ενώ κρατικά όργανα με πρωταγωνιστικό ρόλο σε κρούσματα βίας εναντίον μεταναστών διαθέτουν από ετών μια ιδιότυπη ασυλία.



Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει την αλληλεγγύη του στο Θανάση Κούρκουλα και καλεί στη συγκέντρωση αλληλεγγύης αύριο Τετάρτη στις 11 π.μ., στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)