to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:57 | 24.09.2021

Κοινωνία

Στον δρόμο γιόρτασαν τη νίκη οι διανομείς της e-food: H μοτοπορεία με τον φακό του left.gr (βίντεο)

Πανηγυρικό χαρακτήρα, αλλά και διαρκούς διεκδίκησης, είχε η σημερινή απεργιακή συγκέντρωση και μοτοπορεία των διανομέων της e-food, που ξεκίνησε από στο Πεδίο του Άρεως και περνώντας από το υπ. Εργασίας είπε, με ντουντούκα, τα «μαντάτα» στον Κ. Χατζηδάκη - To left.gr ήταν εκεί και κατέγραψε στιγμιότυπα από τη σημερινή συγκέντρωση - πορεία - απεργία.


Στις 11 το πρωί ξεκίνησε η συγκέντρωση των διανομέων της e-food, αλλά και σε άλλες πλατφόρμες, στο Πεδίο του Άρεως, που συνεχίστηκε με μοτοπορεία στους δρόμους της Αθήνας. Σήμερα, Παρασκευή, υπενθυμίζεται, οι διανομείς της e-food βρίσκονται σε 24ωρη απεργία, και έδωσαν στις κινητοποιήσεις τους πανηγυρικό χαρακτήρα, γιορτάζοντας τη νίκη που κέρδισαν, μαζί με το πλατύ κίνημα αλληλεγγύης, αναγκάζοντας την εταιρεία να ανακοινώσει χθες, υποχωρώντας ατάκτως από τους εκβιασμούς, ότι  μετατρέπει τις συμβάσεις όλων των διανομέων της, περισσότερων από 2.000, σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Ο Άγγελος Καλοδούκας με την κάμερα του left.gr κατέγραψε όσα συνέβησαν, αρχικά στο Πεδίο του Άρεως:

Σύμφωνα με καταγγελία εκπροσώπου των εργαζόμένων, πιεστικά η αστυνομία ζητούσε να μάθει το δρομολόγιο της πορείας, ενώ τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας φυλάσσονται, όπως είπε, από δύο διμοιρίες ΜΑΤ:

...αλλά και τη στιγμή που η μοτοπορεία ...ανακοινώνει «τα μαντάτα» στον Κ. Χατζηδάκη, ότι ο αντεργατικός του νόμος θα μείνει στα χαρτιά:

Όπως και μερικά στιγμιότυπα από τη σημερινή κινητοποίηση:

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, μοτοσικλέτα και οδός

Με γροθιές υψωμένες

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, στέκεται, εξωτερικοί χώροι και μνημείο

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, άτομα που στέκονται, μοτοσικλέτα και δρόμος

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι

Το πανό της ΣΒΕΟΔ

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι

Τα αιτήματα

Περισσότερες φωτογραφίες του Άγγελου Καλοδούκα για το Left.gr εδώ

*  * *

Άλλο βίντεο από τη σημερινή μοτοπορεία:

Aλληλεγγύη από τους δικηγόρους:

Υπενθυμίζεται ότι η απεργία που έχει προκηρυχθεί για σήμερα, Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου, δεν αναστέλλεται, όπως ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Πέμπτης το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Αττικής και η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου. Μάλιστα όπως σημειώνει το Συνδικάτο Επισιτισμού, «η μαζικότητα της 24ωρης απεργίας που οργανώνουμε οι εργαζόμενοι με τα σωματεία μας, θα διασφαλίσει ότι όσα ανακοίνωσε η εταιρεία θα γίνουν πράξη!»

Τα Συνδικάτα τονίζουν ότι «η απεργία μετά την πλήρη αναδίπλωση της εταιρείας και την αποδοχή των αιτημάτων των σωματείων για συμβάσεις αορίστου χρόνου και λήξη των αυθαίρετων αξιολογήσεων, σηματοδοτεί την απαρχή της επόμενης περιόδου». «Από τον αγώνα δρόμου στο δρόμου του αγώνα. Δεν θα αλλάξουμε επάγγελμα, θα αλλάξουμε το επάγγελμα» αναφέρουν τα Συνδικάτα.

Σημειώνεται ότι η Online Delivery στην οποία ανήκει η ψηφιακή πλατφόρμα efood έκανε χθες, Πέμπτη, πίσω και δέχθηκε όλα τα αιτήματα των εργαζομένων μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις και τις μεγάλες αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση της να μετατρέψει σε συνεργάτες τους εργαζόμενους της.

Διαβάστε ακόμη: Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Θεσσαλονίκης με απεργούς της e-food

Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ κατέθεσε τροπολογία για διασφάλιση της μισθωτής σχέσης εργασίας των διανομέων

Η τροπολογία, που κατατέθηκε σήμερα Παρασκευή, υπογράφεται από το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα - Προβλέπει την κατοχύρωση της σύμβασης εργασίας των διανομέων που εργάζονται σε ψηφιακές πλατφόρμες στον τομέα της εστίασης και της διανομής έτοιμου φαγητού ως εξαρτημένης εργασίας και ενίσχυση του πλαισίου προστασίας τους.

Διαβάστε ακόμη:

Κ. Αρβανίτης: Μεγαλειώδης και διεθνούς σημασίας η νίκη των εργαζομένων στην eFood

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΣ υπογράμμισε πως η νίκη που πέτυχαν οι Έλληνες εργαζόμενοι στην efood είναι σημαντική και συγκλονιστικό γεγονός για το κίνημα σε όλο τον κόσμο.

Ν. Κασιμάτη: Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ - Να καταργηθεί ο αντεργατικός νόμος Μητσοτάκη - Χατζηδάκη

«Να υπογραφεί άμεσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να καλύπτει το σύνολο των διανομέων της χώρας», ζητά με δήλωσή της η Ν. Κασιμάτη, βουλευτής Β' Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Σ. Βαρδάκης: «Η σθεναρή αντίσταση και αντίδραση των εργαζομένων, κουρέλιασε τον Νόμο Χατζηδάκη»

​Με αφορμή τη δικαίωση των διανομέων της efood μετά τις ανακοινώσεις της εταιρείας, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, τονίζει σε δήλωσή του:  «Μερικές μόνο μέρες χρειάστηκαν, με σθεναρή αντίσταση και αντίδραση των εργαζομένων, ώστε ο νόμος Χατζηδάκη να κουρελιαστεί, όπως αποτυπώνεται στη χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας efood που διαχειρίζεται την ψηφιακή πλατφόρμα με τους χιλιάδες εργαζόμενους διανομείς. Οι μαζικές αντιδράσεις, ανάγκασαν την εταιρεία σε αναδίπλωση, ανακοινώνοντας ότι θα μετατρέψει όλες τις συμβάσεις των διανομέων της σε αορίστου χρόνου, αναγνωρίζοντας παράλληλα την προϋπηρεσία τους. 2.016 εργαζόμενοι που εργάζονται με αξιοπρέπεια διεκδικώντας τα εργασιακά τους δικαιώματα, έχουν από χθες ένα λόγο να αισθάνονται περήφανοι για τον αγώνα που έδωσαν, χωρίς όμως να επαναπαύονται για το αύριο».

Πληροφορίες από Αυγή

tags: e-food

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)